VALJDA NEĆE DA SE DESI NAJVEĆE ČUDO? Srpkinje su zakoračile na Olimpijske igre "Pariz 2024", ali....

Novosti online

11. 02. 2024. u 22:55

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije je u poslednjem kolu kvalifikacionog turnira u Brazilu izgubila od Australije, ali kako konačan rezultat (73:75) nije spadao u kategoriju kobnih, što bi bilo da je u pitanju zaostatak veći od sedam poena, taj epilog je prilično primakao izabranice selektorke Marine Marine Maljković ka ostvarenju cilja: Olimpijske igre "Pariz 2024" su maltene izborene, a to se neće desiti samo u jednom slučaju. Naime, jedino ukoliko Brazil pobedu Nemačke sa tačno sedam poena razlike, i pritom da 75 poena, Srbija neće ići na Igre.

ВАЉДА НЕЋЕ ДА СЕ ДЕСИ НАЈВЕЋЕ ЧУДО? Српкиње су закорачиле на Олимпијске игре Париз 2024, али....

FOTO: FIBA.Basketball

Za ovaj podvig, treće uzastopno olimpijsko učešće, bilo je potrebno završiti turnir među tri najbolje ekipe, što nije bilo lako posle početnog poraza od Nemačke.


Ipak, maestralna igra protiv Brazilki, pred 12.000 njihovih navijača, a onda i megdan sa favoritom iz Australije (istina, ovaj rival je već ranije izborio plasman na pariske Igre), vinuli su Srpkinje na korak od najvećeg sportskog događaja na svetu.


A nije bilo lako. Ni najmanje. 

Pa opet, i pored toga, u samom finišu naše košarkašice su vodile sa pet razlike, ali onda dozvolile veliki preokret, pa će potvrdu plasmana u Pariz morati da im izdaju na utakmici na kojoj i ne učestvuju.

No, krenimo redom.


Iako je Australija te brige prebrinula dvema pobedama, ipak je u pitanju bila ekipa koja je kao četvrta završila prošle Igre, a osvojila bronzu na minulom Svetskom prvenstvu. Ali, i pored toga, izvrsno su Maljkovićkine izabranice započele meč, uz novu porciju bravura Ivon Andersno povele sa 10:2, pa sa 14:4, a sa deset razlike privele i kraju prvu četvrtinu. U drugoj su se stvari značajno promenile.


Bolja odbrana favorita, pre svega zahvaljujući većoj borbenosti "drugopozivki" koje su, kao mlađe, želele da se dokažu, bile su jedan od krivaca za preokret. Drugi je što Srpkinje nikako nisu uspevale da postignu trojku. Nijednu, a rival je poveo sa 31:34.


Kako su se čak pet australijskih igračica smenjivale u čuvanju Ivon Anderson, umor je počeo da čini svoje kod nje, a nervoza svoje kod drugih igračica Srbije. Otuda i zaostatak 37:41 sredinom treće deonice. A otuda i tajmaut Marine Maljković koja je objašnjavala našim košarkašicama kako su postale odsutne i upale u ritam suparnice. Sve je zaključila rečima "Grizite!".


I, već u sledećoj akciji, Australija nije uspela da na vreme prebaci loptu na drugu polovinu terena, da bi posle prokocanog napada Srbije presing bio prilično impresivan pokušaj da se naudi ekipi koja je vodila. Iako veća defanzivna borbenost sama po sebi nije bila bila dovoljna da se preokrenu zbivanja na terenu Arene Giljerme Paraense, urađeno je nešto važno - značajno je usporen, na momente i zaustavljen, veliki nalet ekipe iz "zemlje kengura" koja je naprasn odelovala nezaustaviljvo kada je stigla na +6.

U poslednjoj deonici odbrana Srbije nastavila je da "nagriza" planove, pa se u 32. minutu došlo do izjednačenja, a u narednom trojkom Anđele Dugalić i do vođstva od 54:53. Kako je nedugo zatim Andersonova iskoristila kiks rivalki, pa u kontri atraktivno poentirala "iza glave" - ne samo da je Australija naprasno gubila sa tri razlike, već je publika u hali potpuno stala na starnu Srpkinja.

Bio je to taman onoliki vetar u leđa koji je trebalo da pogura sjajnu, podmlađenu ali zaista sjajnu ekipu Srbije da učini ono što i prethodne, slavne i trofejne generacije - da se plasira na Olimpijske igre.

Delovalo je da je to i učinjeno kada je pomenuta mini-serija narasla na 11:3, ali, vođstvo od 64:59 kao da je zadovoljilo srpske košarkašice koje su "stale".

Usledio je veliki nalet Australijanki od 14:3, kojim su one dovoljno pormetile planove rivalki da ne pobede i tako već sada izvade olimpijsku vizu. Dobrim poslednjim minutom igračice Marine Maljković su čak došle u priliku i da preokrenu, ali..

Za odluku o olimpijskoj vizi će morati da se sačeka ishod poslednje utakmice, koja se tokom ove noći igra između Nemica i Brazilki. Srbiji, podsetimo, sve odgovara osim pobede Nemica od sedam poena, uz 75 datih.

Kvalifikacije za Olimpijske igre - 3. kolo

Srbija - Australija 73:75 (22:12, 12:23, 14:16, 25:24)

Srbija: Anderson 20, Đorđević 4, Dugalić 6p, 6sk, Nogić 9p, 6as, Stanković 16, Čađo 3, Janković 2, Jovanović, Katanić, Krajišnik 6p, 7sk, Raca 3, Rosić 4

Australija: Borlejs 12, Džordž 10, Magbegor 11, Melburn 10, Vitkomb 7, Alen 10, Bilkavs 2, Rid, Smit, Tolo 13, nisu igrale Džekson i Maddžen

Bonus video: "Delije" poslale poruku Rusiji na meču Crvena zvezda - Voždovac

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!