DRAMATIČNA NBA PROMENA: Nikola Jokić je od danas u potpuno drugačijoj situaciji nego od početka sezone

Novosti online

06. 02. 2024. u 16:16

Nikola Jokić je do ove srede bio drugi na listi kandidata za MVP nagradu u NBA ligi, iza aktuelnog laureata, Džoela Embida, ali se ta situacija sada dramatično promenila.

ДРАМАТИЧНА НБА ПРОМЕНА: Никола Јокић је од данас у потпуно другачијој ситуацији него од почетка сезоне

FOTO: Tanjug/AP

Naime, Embid je upravo operisao meniskus levog kolega i za četiri nedelje će na pregledima biti utvrđeno kada će moći da se vrati košarke.

Centar Filadelfije će, kako javlja novinar ESPN-a Adrijan Vojnarovski, možda uspeti da se oporavi na vreme da zaigra u finišu sezone, ali...

Za njega je MVP trka svakako završena.

Naime, zbog pomenutog odsustva, prva zvezda Seventisiksersa neće moći da ispuni novo pravilo, minumum od 65 utakmica, koliko je neophodno da bi neko bio u konkurenciji za nagradu za najkorisnijeg igrača NBA lige. Zato je njegovu čelnu poziciju u toj trci preuzeo Jokić.

Naime, od ovog časa, srpski as je glavni kandidat za pomenuto priznanje, sa kvotom koja u američkim kladionicama varira od 1,67 do 1,77.

Drugi je sada Šai Gildžis-Aleksander iz Oklahome  (kvote za njega su od 3,3 do 4), dok su, kako u koj kladionici, na trećem mestu ili Luka Dončić iz Dalasa, ili Janis Adetokumbo iz Milvokija, sa rasponom kvota od 6 do 8.

Podsetimo, Jokić je dvaput bio MVP NBA lige pre nego što ga je prošle sezone "nasledio" Embid, ali je onda srpski centar Denvera dobio posebno MVP priznanje - kao najkorisniji igrač velikog finala, u kome je Nagetse vodio do prve titule u klupskoj istoriji.

Nikola Jokić - statistika

Embid je do povrede imao ovosezonske proseke od 35,3 poena po meču (najviše u ligi), 11,3 skoka i 5,7 asistencija, a Jokić je njega drastično bolji u proigravanju saigrača: nestvarni Srbin ostvaruje čak devet asistencija po meču u ovom prvenstvu, njegovom devetom u najjačoj ligi na svetu. Bolji učinak u tom statističkom parametru imao je samo prošlom, 9,4. 

Ali, sada je Jokić efikasniji (26,3 poena, naspram prošlosezonskih 24,5), a i bolji je u skoku (12,2 naspram 11,8) kao i blokadama (0,9 po meču, naspram 0,7).

NBA tabele

U Zapadnoj NBA konferenciji, u kojoj Jokićevi Nagetsi i nastupaju, prvo mesto drže Minesota i Oklahoma sa učinkom od po 35-15, slede slede Los Anđeles Klipersi sa 34-15, Denver je četvrti sa 35-16, a iza su Sakramento sa 29-20, Feniks sa 29-21, kao i ostatak konkurencije.

Na "istoku" vodi Boston sa 38-12, a za njim slede Klivlend sa 32-16, Milvoki sa 33-17, Njujork sa 32-18, Filadelfija sa 30-19, Indijana sa 28-23...

Kada igra Denver? Raspored utakmica:

Denver redom igra (po našem, srednjoevropskom vremenu) po sledećem rasporedu:

petak, 9. 2. - u gostima protiv Los Anđeles Lejkersa od 4

subota, 10. 2. - u gostima protiv Sakramenta od 4

utorak, 13. 2. - u gostima protiv Milvokija od 2

četvrtak, 15. 2. - kod kuće protiv Sakramenta od 3

petak, 23. 2. - kod kuće protiv Vašingtona od 3

subota, 24. 2. - u gostima protiv Portlanda od 4

ponedeljak, 26. 2. - u gostima protiv Golden Stejta od 1

četvrtak, 29. 2. - kod kuće protiv Sakramenta od 3

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of...

Ligaški deo nadmetanja traje do 14. aprila 2024, do kada bi, prema rasporedu, svi timovi trebalo da odigraju po 82 utakmice. Ol-star utakmica se održava 18. februara u Indijanapolisu, plej-in turnir za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, na programu je od 16. do 19. aprila, a dan kasnije, 20. aprila, počinje zvanična faza plej-ofa. Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!