ZVEZDINO ČUDO U ISTANBULU! Neverovatni crveno-beli slavili nakon velike drame

Александар Илић
Aleksandar Ilić

02. 01. 2024. u 20:44 >> 19:39

KOŠARKAŠI Crvene zvezde gostovali su Fenerbahčeu u 18. kolu Evrolige.. Crveno-beli slavili su 76:85 (FENERBAHČE - ZVEZDA 76:85 (26:18, 9:16, 22:23, 19:28)nakon uzbudljive završnice.

ЗВЕЗДИНО ЧУДО У ИСТАНБУЛУ! Невероватни црвено-бели славили након велике драме

Foto Tanjug/AP

Za crveno-bele utakmicu sezone odigrao je Džoel Bolomboj koji je u prvom poluvremenu već ubacio 16 poena, a priliku da postigne evroligaške poene imao je i Nikola Topić, zvezdin biser koji je prikazao da će biti veliko pojačanje tima sa Malog Kalemegdana.

Turski velikan je od dolaska Šarunasa Jasikevičijusa vezao šest pobeda, ovo je ujedno bio prvi poraz Fenera kod kuće u svim takmičenjima, do sada su imali skor 14-0, računajući i prvenstvo, dok je Zvezda upisala drugu pobedu na gostovanjima ove sezone (prvu van Beograda, pošto su savladali Makabi u Pioniru), još bitnije, slavili su crveno-beli u Turskoj prvi put nakon devet poraza.

Ujednačena utakmica igrala se od starta, igrali su i Fener i Zvezda sigurno, koš za koš. Ipak u završnici je turski tim organizovanije zaigrao u napadu i iskoristio izgubljene lopte rivala, da dođe do prednosti 26:18.

Fenerbahče je od starta ubacio četiri trojke iz isto toliko pokušaja. Problemi za crveno-bele u napadu počeli su kada je u iigru ušao Jago dos Santos da zameni Nikolu Topića.

U drugom delu meča znatno lošija igrau  napadu i jednih i drugih. Mučio se posebno domaćin koji je ubacio svega devet poena, naspram 16 Crvene zvezde.

Upravo zahvljujući odličnoj odbrani i Džoelu Bolomboju crveno-beli mogli su da budu zadovoljni što su nakon 20 minuta igre imali zaostatak 35:34.

Treću deonicu je šuterski odlično otvorio Fener. Pogodili su Tarik Biberović i Skoti Vilbekin, u nastavku je rešetao i Najdžel Hejs Dejvis. Kod Zvezde je raspoložen bio Hanga. Otišli su Turci i na plus 10, ali je tada proradila veza Bolomboj - Teodosić, uz Gedraitisa koji je bio siguran sa penala, te je Zvezda u poslednju deonicu ušla nerešenim ishodom 57:57.

Nastavili su sjajno gosti, te povećali svoju seriju na 11:0, došli su do prvog vođstva, poenima Jaga dos Santosa i Branka Lazića poveli su Beograđani 57:61. Sjajan doprinos kod crveno-belih dali su igrači sa klupe, a šest  minuta pre kraja imala je Zvezda +8 trojkom Nemanje Nedovića.

Prelomni trenutak odigrao se dva i po minuta do kraja, kada je Džonatan Motli napravio faul u napadu, bio je to njegov peti, a nekoliko trenutaka kasnije Miloš Teodosić ubacio prvu trojku. Sačuvala je Zvezda stečenu prednost do kraja i zasluženo slavila.

FENERBAHČE - ZVEZDA  76:85 (26:18, 9:16, 22:23, 19:28)

FENERBAHČE: Motli 11, Vilbekin 14, Sanli 3, Papajanis, Mahmutoglu, Hejs Dejvis 21, Biberović 4, Gudurić 3, Dorsi 8, Kalates 2, Madar 8, Sestina 2.

CRVENA ZVEZDA: Teodosić 6, Hanga 12, Davidovac, 8, Tobi 3, Volomboj 24,  Ilić, Nedović 7, Gedraitis 19, Gilespi, Topić 4, Dos Santos 2

FENERBAHČE - ZVEZDA  76:85 (26:18, 9:16, 22:23, 19:28)

40' Hejs Dejvis lako dolazi do poena 69:79. Nakon faula u napadu crveno-belih Šanli je pogodio otvoren šut za tri. Sa penala siguran je bio Bolomboj. Polovičan je bio i Hejs Dejvis - 76:83. Još dva penala pogodio je Gedraitis.

39' Nik Kalates je promašio dva penala, ali lopta se odbija od igrača Zvezde u aut.  Vilbekin je bio sam, pao je Hanga, promašio je! Sada Gedraitis ide na liniju penala. Siguran je Gedraitis, +11 za Zvezdu - 67:78. Stao je šut domaćima, Dorsi promašuje otvoreni šut, Hanga biva fauliran na drugoj strani. Polovičan je bio Hanga.

38' Promašio je Nedović, a potom i Džonatan Motli pravi faul u napadu i to peti.

37' - Održavala je Zvezda prednost +8. Hanga je pokušao preko Skotija Vilbekina, nije bio precizan, a Kalates lagano kroz reket stiže do polaganja.

34' Promašuje Hejs Dejvis jedno od dva penala, a Zvezda dolazi do osam poena trojkom Nedovića, vraća Motli dvojkom na 63:69.

33' Sjajan doprinos daju momci sa klupe Zvezdi, sada je poentirao i Majk Tobi za 60:66

32' Pet vezanih poena Lazića, poentirao je i Dos Santos, na drugoj strani seriju 11:0 prekinuo je Marko Gudurić trojkom - 60:64.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE 22:23

30' Polovićan je tobibio, a nakon dobre odbrane Zvezde, Gedraitis je otišao na liniju penala, dva puta je pogodio za 57:55. U završnici je na šutu ponovo fauliran Gedraitis, a krilni košarkaš gostiju bio je oba puta precizan i doneo Zvezdi izjednačenje.

29' Dorsi poentira, a onda lagano polaže Teodosić. Ponovo je Dorsi želeo do lakih poena, bio je blokiran. Na drugoj strani dva penala za Majka Tobija.

28' Imala je Zvezda odgovor, Branko Lazić je pogodio trojku, a potom faulirao Motlija. Još jednom Teodosić i Bolomboj kombinuju snažno zakucava centar Zvezdez a 20. poen u meču, izjednačio je rekord karijere.

27' Fantastično Teodosić i Bolomboj kombinuju, a treću trojku pogodio je Najdžel Hejs Dejvis - 55:45.

26' Najdžel Hejs pogađa četvrtu trojku za domaćina u trećoj deonici, Hanga pogađa na drugoj strani 51:43. Teodosić je potom faulirao Motlija koji je pogodio jedan penal.

23' Motli je bio na visini zadatka i iz druge prilike postigao poene. Na drugoj strani Biberović je faulirao Gedraitisa koji je imao dva penala, kod prvog nije se ni dobacio do koša. Drugo jeste - 43:38.

21' Biberović i Vilbekin su trojkama otvorili drugo poluvreme, Hanga je upisao trojku za goste - 41:37.

- Treba da nastavimo da se borimo. Moramo da ograničimo otvorene šuteve, potrebna nam je bolja komunikacija, rekao je Bolomboj koji je ubacio 16 poena u prvom poluvremenu.

Dva poena u prvom poluvremenu postigao je Nikola Topić, osamnaestogodišnjak koji danas debituje u Evroligi.

KRAJ DRUGE ČETVRTINE - 9:16

20' Hejs Dejvis pogađa dvojku, a Hanga jedan penal, da bi Bolomboj potom uhvatio loptu i pogodio dva penala za 35:34.

19' Prve poene postigao je Topić u Evroligi. Pre njega i Hanga za 33:29. Promašuje Vilbekin, a Hanga na asistenciju Teodosića spušta na 33:31, serijom 7:0.

17' Konačno je prekinut košgeterski post. Teodosić je proigrao Bolomboja, on bio fauliran, ali je bio polovičan sa penala - 33:25.

16' Nije Dorsi kaznio drugu izgubljenu loptu, ali ni Davidovac njegov promašaj.

15' Promašaj Dorsija, Hanga uzima loptu, potom Topić gubi loptu u pokušaju da proigra Bolomboja. Brani se potom Zvezda. Ponovo izgubljena lopta, Nedović ovoga puta.

14' Kalates je krenuo u prodor, otvorio prostor za Tajlera Dorsija koji je ubacio novu trojku.

13' Serija 6:0 Zvezde, uzeo je loptu Dos Santos, a to poenima završio Džoel Bolomboj. Sestina je uprkos dobroj odbrani poentirao, nakon toga gubi loptu Tobi. Gudurić je uočio Sestinu usamljenog u uglu, promašio je, a isto je učinio i Tobi - 30:24.

12' Prve poene upisao je Nedović, a potom Sestina pri postavljanju bloka, kažnjava to Bolomboj, ubacivši svoj 11. poen - 28:22.

11' Novi poeni Madara, a potom Teodosić gubi loptu, a na drugoj strani revanširao mu se Dorsi.

KRAJ PRVE ČETVRTINE 26:18

10 Dorsi je bio zaboravljen na šutu za tri, te uz zvuk sirene pogodio za 26:18

9' Gilespi je faulirao Madara na šutu za tri. Pogodio je sva tri penala bivši igrač Partizana - 20:16. Dosta problema u organizaciji napada u poslednjih nekoliko poseda ima Zvzeda, izgubio je sada loptu i Teodosić nakon loše organizacije. Madar kažnjava trojkom.

8' Sa penala siguran je Najdžel Hejs Dejvis - 17:14. Osmi poen potom upisao je Rokas Gedraitis i to iz teške pozicije.

7' Polovičan je neočekivano bio Teodosić, Hejs Dejvis pogađa za dva, a nakon toga promašuje Gedraitis - 13:14. Vilbekin je iskoristio priliku i vratio vođstvo domaćima, Gilespi u narednom napadu promašuje.

6' Biberović polovičan sa penala, a Bolomboj ubacuje nova dva poena - 11:13.

5' Hejs Dejvis pogodio je trojku, a Gedraitis Roka(s) na drugoj strani još jednom trojkom 10:11

4'  Fantastično je Teodosić proigrao Bolomboja koji je odličan bio na drugom obruču, potom Gedraitis krade loptu i odličnom odbranom daje novi napad crveno-belima. Gedraitis potom kažnjava trojkom - 7:8  vodi Zvezda.

3' Polovičan je sa penala bio Bolomboj - 4:3. Na drugoj strani previše je prostora dobio Skoti Vilbekin, pogodio je trojku.

2' Topić je pokušao iz daljine, promašio, a Motli sjajan na drugoj strani, a odmah u narednom napadu pravi faul.

1' Prvi napad ima na meču Crvena zvezda. Bolomboj iz okreta postiže prve poene. Na drugoj strani Motli poentira - 2:2

Nikola Topić počeće meč u startnoj petorci Zvezde. A kompletne sastave Jasikevičijusa i Sferopulosa pogledajte ispod:

Fenerbahče: Vilbekin, Kalates, Biberović, Motli, Hejs-Dejvis.

Crvena zvezda: Topić, Lazić, Giedraitis, Davidovac, Bolomboj.

UOČI MEČA

PROČITAJTE JOŠ: ZVEZDA BAŠ OSLABLjENA U ISTANBULU: Važan igrač crveno-belih propušta meč protiv Fenerbahčea

Zvezda započinje duplo kolo Evrolige gostujući Feneru, a dva dana kasnije igraju sa Partizanom.

U poslednjih pet utakmica u Evroligi ekipa Janisa Sferopulosa upisala je dve pobede - protiv Albe i Makabija, i tri poraza - od Baskonije, Real Madrida i Panatinaikosa.

Na drugoj strani, Fenerbahče je u seriji dobrih rezultata. Posle lošeg početka decembra i četiri vezana poraza, ekipa Šarasa Jasikevičijusa uspela je da uđe u dobar ritam i u svim takmičenjima upiše sedam pobeda u nizu.

Trener košarkaša Fenerbahčea Šarunas Jasikevičijus pred duel sa Crvenom zvezdom u Evroligi izjavio je da crveno-beli imaju definisan tim i da očekuje težak meč.

- Njihovi bekovi stvaraju mnogo prilika za postizanje poena. Oni su jedna od najboljih ekipa u ofanzivnim skokovima u Evroligi i tim koji generalno igra čistu košarku. Moramo biti spremni za težak meč, istakao je Jasikevičijus.

Glavni strateg tima sa Malog Kalemegdana Janis Sferopulos izjavio je da će fokus njegove ekipe biti na odbrani.

- Moramo da budemo kocentrisani u odbrani kako bismo zaustavili njihove glavne igrače. Imaju mnogo dobrih poentera. Što se tiče napada, moramo da čitamo te nove stvari koje rade, igramo pametno i napadamo ih na pravi način, rekao je Sferopulos.

Fenerbahče je kroz istoriju bio bolji rival od Zvezde, a to govori i poslednjih pet susreta.

Tri su pripala istanbulskom timu, a dva beogradskom. U njihovom poslednjem duelu, u Beogradu u okviru osmog kola Evrolige, crveno-beli su ubedljivo trijumfovali 87:56.

Crveno-beli će biti lišeni pomoći Marka Simonovića koji će do kraja sezone biti na pozajmici u Bešiktašu, preneo je Jurohups

Crvena zvezda i Bešiktaš se još nisu oglasili povodom ovih informacija. Međutim, na društvenoj mreži Iks (X) oglasio se menadžer crnogorskog košarkaša, Miško Ražnatović.

- Ponekad prelasci iz crveno-belog u crno-beli tabor prođu bez potresa, napisao je Miško Ražnatović.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?