ŠTA OVO BI? Janis Sferopulos protiv FMP-a debitovao kao trener Crvene zvezde kako je malo ko očekivao

Novosti online

23. 10. 2023. u 20:05 >> 20:12

Crvena zvezda je sa novim trenerom nastavila baš staru tradiciju: Grk Janis Sferopulos, koji je tokom vikenda zamenio smenjenog Duška Ivanovića na klupi crveno-belih, na debiju je ostvario pobedu - na gostovanju FMP-u, koji je serijom 16:3 u završnici treće deonice uneo veliku dozu neizvesnosti, a potom vodio u četvrtoj četvrtini, srpski prvak je ostvario trijumf rezultatom 72:83 No, pobedu favorita su pokvarile povrede Luke Mitrovića i Branka Lazića u samoj završnici, što ekipi Zvezde svakako nije trebalo pred dva uzastopna večita derbija, najpre u četvrtak u Evroligi.

ШТА ОВО БИ? Јанис Сферопулос против ФМП-а дебитовао као тренер Црвене звезде како је мало ко очекивао

Foto: FMP Soccerbet / Ivica Veselinov

Bio je ovo 37. uzastopni duel ova dva takmaca koji je okončan Zvezdinom pobedom, ali... Neizvesnosti, i to ogromne, bilo je u drugom poluvremenu, dok je zanimljivih momenata, pre svega u pogledu odluka i načina vođenja utakmice od strane grčkog stručnjaka koji je bio prvak i u Grčkoj (s Olimpijakom) i u Izraelu (s Makabijem iz Tel Aviva), bilo i pre toga.

Sferopulos je odlučio da startnu postavu Zvezde na prvoj utakmici na kojoj je vodio ekipu s Malog Kalemegdana čine Nejpir, Lazić, Giedraitis, Davidovac i Tobi. To je imalo jasan cilj - da se najpre umiri Igo Beson, najopasniji igrač "pantera", o čemu je brigu vodio Branko Lazić, da se, koliko se može, onemoguće laki poeni agresivnog Alekse Stepanovića, a da Davidovac i Tobi pod košem čine sve što je u njihovoj moći da prednost stalno raste.

Međutim, pojavila su se dva problema. Najpre, Tobi je počeo da biva priličan problem u pik-en-rol akcijama domaćih, pa su "preko njega" igrači FMP-a često poentirali, a dve rane lične greške Zvezdinog kapitena omogućile su Besonu da "lakše diše". 

Na scenu je tad stupio Miloš Teodosić.

Što asistencijama, što lukavim organizovanjem akcija koje su, posle još jednog dodavanja, završavale poenima, "Teo" je secirao odbranu "pantera", dodajući tome i koju trojku. Tako je Zvezdina prednost počela da raste, što je početkom druge deonice prvi put dovelo do +8.

No, nakon što je prvu četvrtinu obeležilo brojno "seckanje" igre zbog prekršaja, tajmauta i video-pregleda od strane sudija, u drugoj su na scenu stupile greške. Obostrane. Zvezda je za šest minuta četiri puta izgubila loptu (samo jednom u uvodnoj deonici), FMP nije koristio ni kontre 3 na 1, pa je publika u Železniku tada sa pravom počela da sve češće gleda u svoje mobilne telefone, umesto na zbivanja na parketu. 

Ipak, završnica poluvremena je bila daleko zanimljivija, jer je domaćin zaigrao zonsku odbranu, a to mu baš i nije donelo željeni rezultat, jer su Luka Mitrović i Teodosić lako iznalazili rešenja.

Uz 33:41 na semaforu ušlo se u drugu polovinu utakmice, u kojoj je domaćin najpre katastrofalno delovao na terenu, pa i ne čudi što je Zvezda povela sa  37:51. Ali, onda je usledio ogroman pad u igri Sferopulosove ekipe. Neshvatljiv, osim ako se uzme u obzir da su igrači imali svega jedan trening sa novim strategom.

Grešio je Tobi, loše šutirao Ilić, kikseve u odbrani pravio i Gidraitis, pa je FMP serijom 12:2 prišao na samo četiri poena zaostatka (49:54). Grčki strateg srpskog prvaka je zatražio tajmaut, no morao je ubrzo još jedan. Serija "pantera" protegla se na 16:3, pa je "već viđena pobeda Zvezde" došla u pitanje kada je njen rival bio na samo poen zaostatka usled naprasnih bravura Bojana Subotića i Džordana Vokera. 

Preuzeo je Stefanovićev tim na početku četvrtog perioda i prednost, trojkom Luka (63:62), posle čega je usledio pravi mali "rat živaca". Neizvesnost je rasla iz minuta u minut, što zbog dobrih poteza Stepanovića na rubu Zvezdinog reketa, što zbog čestih dalekometnih promašaja crveno-belih. Međutim, oni su upravo na taj način, košem Jaga dok Santosa sa osam metara, posle četiri neprecizna šuta, poveli sa 67:70, a onda to uvećali na pet razlike novim košem Brazilca. Ali, odustajanja i dalje nije bilo u domaćem taboru.

FMP je uspeo da postigne pogodak, koji je poništen posle trećeg u nizu pregledanja snimka u 37. minutu, a onda se desio i drugi ključni momenat: Luka Mitrović je na drugoj strani terena dobrom fintom izazvao drugi "sudar" domaćih igrača (što je prvo izveo Dos Santos pred kraj poluvremena). No, kako su igrači trenera Stefanovića pali preko Mitrovića, Zvezdin košarkaš se (činii se lakše) povredio i nije mogao da izvede penale. Učinio je to umesto njega Teodosić, za odlazak na 67:74, pred poslednja dva minuta i 16 sekundi. A to je bio prevelik zalogaj za "pantere", pa je pobeda, i to na debiju Janisa Sferopulosa na kormilu Crvene zvezde, pripala gostima.

Ono što Zvezda nikako nije želela, to je situacija iz 40. minuta kada je, usred već osiguranog trijumfa, povređen kapiten Branko Lazić, koji je uz bolnu grimasu napustio parket, a delovalo je da je u pitanju problem sa rebrom. Koliki je stepen njegove povrede, kao i Luke Mitrovića, biće naknadno poznato, a nema nikakve sumnje da bi izostanak ova dva iskusna košarkaša mnogostruko otežao posao crveno-belima u predstojeća dva večita derbija sa Partizanom, najpre u četvrtak u Evroligi, pa u ponedeljak u regionalnoj.

ABA liga - 4. kolo - statistika

FMP - Crvena zvezda 72:83 (16:21, 17:20, 23:20, 16:22)

FMP: Votson 6, Subotić 9p, 5sk, Pavićević 8, Stepanović 15, Voker 17, Šaranović 3, Simović 3, Matović, Vuković nije igrao, Ašćerić, Luk 3p, 5as, Beson 8

Crvena zvezda: Teodosić 11p, 10as, 3iz, Hanga 5p, 6sk, 3as, Davidovac 10p, 5sk, 2as, Mitrović 7, Lazić 3, NEjpir 10p, 8as, Tobi 9p, 4sk, 2iz, Bolomboj 1, Ilić 10, Giedraitis 7, Kuzmić nije igrao, Dos Santos 10p, 5as, 3sk

KRAJ! FMP - Crvena zvezda 72:83!

40' - Pao je i to uz jauk Branko Lazić. Prišao je i Zvezdin trener da vidi šta je sa kapitenom,  izgleda da je rebro stradalo... Novi peh crveno-belih, posle malopređašnje povrede Mitrovića.

39' - Bliži se kraj utakmice, deseta asistencija Teodosića, Nejpir daje trojku, a uzvraća Džordan Voker - 72:80.

38' - FMP-u je poništen pogodak, a onda je Luka Mitrović na drugoj strani terena dobrom fintom izazvao drugi današnji "sudar" domaćih igrača. No, kako su pali preko njega, Zvezdin košarkaš se izgleda povredio i nije mogao da izvede penale. Učinio je to umesto njega Teodosić, za odlazaka na 67:74, pred poslednja dva minuta i 16 sekundi.

37' - Dva različita snimka su sudije gledale oko sporne situacije na sredini terena. I, to je potrajalo, a odluka je ostala ista (normalan prekršaj igrača Zvezde). A sada se i treći put u kratkom vremenskom periodu pregledaju video-zapisi, ovoga puta zbog koša koji je FMP postigao, jer se gleda da li je isteklo vreme za napad.

37' - Dos Santos uz dosta sreće dolazi do petog uzastopnog poena, Zvezda odlazi na +5 (67:72), posle čega gosti kradu loptu domaćima, a trener FMP-a traži da se video-proverom utvrdi šta se tačno desilo na centru terena i ko će imati posed.

36' - Posle četiri promašena šuta, Jago dos Santos pogađa sa osam metara trojku za Zvezdu, koja vodi sa 67:70. Trener FMP-a Nenad Stefanović traži tajmaut. 

Adam Hanga na utakmici ABA lige FMP - Crvena zvezda / Foto: FMP Soccerbet / Ivica Veselinov

35' - Igra se "koš za koš" (i, promašaj za promašaj) u ovim momentima. Nerešeno je, 65:65, posle 13. poena Alekse Stepanovića za FMP.

33' - Luk pogađa trojku za domaćina, FMP vodi 63:62, a onda (posle četvrtog neuspšenog napada Zvezde u nizu), domaćin promašuje dalekometni šut. Šta se ovo dešava sa crveno-belima...

32' - Sjajno zakucavanje FMP-ovog Pavićevića preko Bolomboja - 58:62, posle čega Hanga promašuje trojku.

Treća četvrtina je gotova, 56:61 vodi Zvezda posle sjajnog driblinga Jaga dos Santosa, koji je loptu "sakrio", što je dovelo do sudara dvojice rivala, a onda je usledio pogodak sa poludistance. FMP je, međutim, više prikazao u ovoj deonici, o čemu svedoči serija 16:3 pe nego što je Brazilac sa dve asistencije i pomenutim pogotkom "odmakao" Zvezdu.

30' - FMP je u jednom trenutku prišao na 53:54, a onda je Ilić pogodio trojku, pa uzvratio Džordan Voker (4/5 sa distance), da bi 56:59 pokazao semafor posle novog dobrog napada gostiju preko Dalibora Ilića.

29' - Nakon što je Ilić ubacio samo jedno slobodno bacanje, na drugoj strani Subotić pogađa trojku i FMP je na samo -2, semafor pokazuje 52:54! Podsetimo, Zvezda je vodila sa 37:51 pre tri minuta, što znači da je domaćin napravio seriju 15:3.

28' - Šaranović daleko bolje od Iga Besona igra odbranu, pa em Zvezda ulazi u kikseve (promašio je Ilić iz ugla, Tobi napravio grešku u napadu), em FMP pogađa - i prilazi na samo "dva poseda". Rezultat je 47:53. Vadi Sferopulos iz igre Gidraitisa i Tobija. Serija 10:2 "pantera" ga je na to naterala, a ona može da se uveća jer je Zvezda i pored povratka Teodosića prokockala napad, a Bojan Subotić fauliran. 

26' - Akcija Šabaz Nejpir - Dalibor Ilić donosi dosad najveću prednost Zvezdi, 37:51, no to je kratko trajalo - i Janis Sferopulos traži tajmaut. Razlog? Ekipa Nenada Stefanovića igra bolje, pravi seriju 5:0 (dalekometni pogodak Vokera, pa blokiranje Tobijevog pokušaja da postigne trojku, a onda Votsonov koš u kontri) i na semaforu je 42:51.

Novi trener Crvene zvezde, Janis Sferopulos, na meču sa FMP-om u ABA ligi / Foto: FMP Soccerbet / Ivica Veselinov

24' - Imajući u vidu da je FMP prokockao prva tri napada u drugom poluvremenu, a četvrti okončao jednim pogođenim slobodnim bacanjem, Zvezda je sama kriva što ne vodi sa više od aktuelnih 37:49. Dugo traju napadi crveno-belih, šutira se na kraju iz akcija "snađi se kako znaš", pa nekada to uspe (Davidovac), nekada ne (Nejpir). 

21' - Počela je 3. četvrtina, domaćin je šutirao za tri poena i promašio, a u kontri Rokas Giedraitis pogađa i svojim sedmim poenom donosi +10 Zvezdi - 33:43. A kako je Litvanac potom ukrao loptu "panterima", gosti su mogli i do veće prednosti, no Šabaz Nejpir je sa distance promašio ceo obruč.

Kraj poluvremena, Zvezda vodi sa 33:41. U završnici druge deonice FMP je zaigrao zonsku odbranu, ali nije to bio prevelik problem za goste koje je najpre predvodio Luka Mitrović, a onda i Teodosić (sedam poena, šest asistencija; od njega je efikasniji samo igrač domaćih, Aleksa Stepanović, strelac 10 poena). 

18' - Četiri od pet izgubljenih lopti Zvezda ima u drugoj deonici. Sada se to desilo Luki Mitroviću, pa je na tri minuta pre kraja poluvremena rezultat ostao 27:35, da bi na drugoj strani terena upravo Mitrović napravio prekršaj nad Vokerom i "poslao" ga na liniju slobodnih bacanja.

16' - Prethodni momenti verovatno se nisu svideli stručnim štabovima oba takmaca. Zvezda je previše žurila u napadu, pa i grešila u odabiru šuteva (a i imala kikseve u dodavanjima; desi se to i Milošu Teodosiću), a FMP čak ni kontru 3 na 1 nije uspeo da ostvari, usled faula Šaranovića u napadu. Na mini predah otišlo se uz vođstvo gostiju od 25:33, što je najveće vođstvo koje su dosad imali (uz 20:28).

13' - Ubrzala se igra, što je isprva više odgovaralo FMP-u koju je priličnu muku mučio sa organizovanom, 5 na 5, odbranom Zvezde. Kada su crveno-beli napravili greške u dva uzastopna napada, a iz tranzicije domaćin poentirao, borba se rasplamsala. No, ni novi dobri ofanzivni potezi Teodosića, kao ni odlazak gostiju na +8 (20:28) nisu omeli "pantere" da nastave sa brzom igrom i ranim završavanjem akcija, te su trojkom Vokera prišli na 23:28. To je nateralo novog Zvezdinog stratega, Sferopulosa, da zatraži tajmaut. Izgleda da mu se nije svidela ova "jurnjava" po terenu, iako publici, verovatno, jeste.

Kraj prve četvrtine, Zvezda vodi sa 16:21. Posle skoro 30 minuta od početka meča, usled prekršaja, tajmauta, sudijskih pregleda snimaka, završila se uvodna deonica. A posle svega opisanog ranije, u njenoj završnici naročito se istakao Miloš Teodosić, te trojkom iz punog trka, te sebi svojstvenoj, atraktivnoj asistenciji (za Dalibora Ilića). Zvezda je imala i sedam poena razlike, no sa +5 odlazi na predah.

13:17 - Majk Tobi, centar Zvezde, u centru je pažnje u drugoj polovini prve deonice. FMP je posle tajmauta počeo njega da "cilja" u pik-en-rol igri (i da konstantno poentira), ali i Tobi uzvraća na drugoj strani, gde ga sve bolje upošljava Tedosić. Njemu se u bekovskoj liniji pridružio Brazilac Jago dos Santos. Zvezda vodi sa 13:17 na isteku osmog minuta, a "panteri" su bili na poen zaostatka u prethodnom.

5' - Na polovini prve četvrtine, Zvezda vodi sa 6:11, zahvaljujući seriji 6:0 u kojoj je "glavnu ulogu" imao rezervista Adam Hanga, dobrim potezima u napadu, kojima je omogućio poentiranja saigrača. Ekipa Janisa Sefropulosa je, sa druge strane, umirila Besona, a kako "pantere", kao i od početka ove sezone, ne služi šut sa distance, rezultat je takav kakav jeste posle pet minuta igre.

4' - Branko Lazić je već napravio dve lične greške na opasnom beku FMP-a, Ugu Besonu, pa ga je zamenio Hanga, a Geidratis je nedugo zatim vratio prednost Zvezde, 6:7, svojim petim poenom. Davidovac je u međuvremenu promašio dva zicera.

1' - Utakmica je počela! Prvi napad je imala Zvezda, a akcijom Tobi - Davidovac gosti su poveli sa 0:2, no odmah je Stepanović uzvratio istom merom, da bi na isteku prvog minuta Giedraitis pogodio trojku - 2:5

17.58 - Da li će meč biti neizvestan? U ekipi FMP-a se nadaju. Jer, u dosadašnjih 36 mečeva sa Zvezdom, FMP je doživeo 36 poraza.

17.55 - Sferopulos je odlučio da startnu postavu Zvezde čine Nejpir, Lazić, Giedraitis, Davidovac i Tobi. Naspram njih, petorka FMP-a je Votson, Stepanović, Luk, Matović, Beson.

Crveno-beli posle tri kola u regionalnom takmičenju imaju učinak 3-0 (pobeđeni su Igokea, Cedevita Olimpija i Borac), a njihov domaćin 1-2, usled poraza od Krke i Mege, a trijumfa nad Cibonom.

Uoči meča

Sferopulos je u subotu potpisao dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. On je na klupi "crveno-belih" zamenio Duška Ivanovića.

Novi trener šampiona Srbije je istog dana tokom kog je stigao u Beograd odradio trening sa košarkašima Crvene zvezde. Sa Sferopulosom kao deo stručnog štaba i prvi pomoćnik stigao je Vasilis Geragotelis, koji je tu ulogu imao i prethodnih 10 godina u ekipama Olimpijakosa i Makabija.

"Vrlo sam počastvovan što sam postao trener Crvene zvezde, za mene je važno da budem deo porodice i ovom prilikom se zahvaljujem gospodinu Čoviću, predsedniku kluba i menadžmentu koji su me doveli ovde. Uzbuđen sam što ću da treniram ovaj tim. Možemo da uspemo, da ostvarimo velike stvari, ali samo zajedno, menadžment, igrači, navijači, koji su neverovatni. Uzbuđen sam i nestrpljiv da krenu utakmice, da izgradimo tim, ali na terenu, tim svakako već imamo i da donesemo uspeh klubu", rekao je Sferopulos.

O samom debiju, protiv FMP-a u Železniku, nije mnogo govorio:

"Znamo kako da nastavimo usred sezone, uradićemo dosta stvari, idemo korak po korak, ali najvažnije da igrači shvate šta želim od njih, a da pritom ne trpi naša igra. Najvažnija stvar u ovom trenutku je da tim ostane zajedno, da se bori zajedno i da nastavi zajedno", zaključio je novi trener Crvene zvezde.

Crvena zvezda u je četvrtak je gost Partizana u Evroligi, a to će biti i četiri dana kasnije, protiv istog rivala, u ABA ligi.

BONUS VIDEO: Srbi teško prihvataju da neko nešto bolje radi od njih, zbog ovoga su momci šampioni

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)