NISTE SVETSKI ŠAMPIONI: Nemci zakucali ekser u sanduk severnoameričke košarke

V. P.

08. 09. 2023. u 22:53

EVROPSKE reprezentacije igraće za titulu svetskog šampiona prvi put od 2006. godine, severnoameričke čeka NBA okršaj za bronzanu utehu. Nemačka je iz sedmog pokušaja uspela da nadvlada jednu selekciju SAD i pridružila se Srbiji kao akter velikog finala Mundobasketa u Manili - 113:111.

НИСТЕ СВЕТСКИ ШАМПИОНИ: Немци закуцали ексер у сандук северноамеричке кошарке

Foto: FIBA

Ako je neko očekivao sudar evropskog i NBA stila, grdno se prevario. „Panceri“ su potukli Amere njihovim oružjem, sprinterskom košarkom u kojoj su odbrane bile višak, iako su američki nastrojeni filipinski navijači skandirali „difens“ kada je zgužvani papirnati favorit šampionata pokušavao da stigne do preokreta u završnici.

Nemci su prebacili kvotu od sto poena već u uvodnim minutima poslednje četvrtine, kao da se radi o ol-star meču, što dovoljno govori o „difensu“ američkog tima i najkvalitetnije lige sveta. Frapantno je to što su zvezdice trenera Stiva Kera ugašene čak i na toj atletskoj stazi, Nemci su bili brži, skočniji, efikasniji u toj besomučnoj jurnjavi s jednog kraja terena na drugi. Samo nekoliko minuta bolje odbrane u trećoj četvrtini napravilo je dvocifrenu rezultatsku razliku, koju su u finišu Nemci stavili na kocku nekim neverovatnim greškama, verovatno uzrokovanim strahom od pobede nad velikim imenom, a ne velikim timom.

Posle izvedbe u meču sa Letonijom, najlošije u istoriji međunarodnih takmičenja, Šruder je u dva završna čina ovog polufinala pokazao ko je lider Nemačke. Prodor do obruča, pa šut s poludistance, uz četvrtu trojku Obsta, za sliku sleđenih lica Amerikanaca. Sa zakašnjenjem su primili poruku zemljaka, atletičara Noe Lajlsa, da biti NBA šampion ne znači da si svetski šampion. O tome će odlučiti nedeljni duel Nemačke i Srbije, kako je rekao nemački NBA centar Tajs - dva najbolja tima na ovom prvenstvu.

SAD 111 - NEMAČKA 113 (31:33, 29:26, 24:35, 27:19)

DVORANA „Mol Azije“. Sudije: Konde (Španija), Krejić (Slovenija), Salins (Letonija).

SAD: Bankero 6, Bridžis 17 (3/4 za dva, 3/3 za tri), Branson 15 (3/8 za dva, 7 as), Edvards 23 (8/9 za dva, 2/8 za tri, 8 sk), Halibarton 7 (1/5 za tri, 8 as), Hart 9, Ingram, Džekson 8, Džonson, Kesler, Portis 5, Rivs 21 (4/5 za dva, 3/5 za tri).

NEMAČKA: Bonga 3, Gifaj, Holac, Kramer, Lo, Obst 24 (2/3 za dva, 4/8 za tri), Šruder 17 (4/6 za dva, 3/7 za tri, 9 as), Tajs 21 (9/13 za dva, 7 sk), Timan 10, Fojtman 6 (7 sk, 5 as), F. Vagner 22 (4/8 za dva, 3/10 za tri), M. Vagner 10.

Bonus video: "LUDAČKI JE BILO OD STARTA" Marinković, Gudurić i Jović o polufinalu Mundobasketa

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)