SVETSKA SENZACIJA: Sa Mundobasketa eliminisani kandidati za zlato!

Novosti online

27. 08. 2023. u 17:32

Svetsko prvenstvo u košarci 2023. donelo je istinsku senzaciju.

СВЕТСКА СЕНЗАЦИЈА: Са Мундобаскета елиминисани кандидати за злато!

FOTO: FIBA.Basketball

Mundobasket je, naime, završen za reprezentaciju Francuske - tačnije, raspršen je njen san da će se domoći medalje.


Jer, posle nestvarnog poraza od Kanade, sa 30 razlike, u drugom kolu su "trikolori" prokockali +13 protiv Letonije i, usled poraza od 86:88 do kog se došlo u dramatičnoj završnici, Francuzi su sa učinkom 0-2 ostali bez šanse da pomenute suparnike prestignu u poslednjem kolu uvodne faze. Dakle, umesto za zlato, boriće se za plasman od 17. do 32. pozicije. Selektor Vensan Kole imao je i ovoga puta na papiru (i po svemu prikazanom u klupskoj košarci) moćan sastav - iskusni Batum, novi vođa Evan Furnije, pa našoj javnosti dobro poznati Geršon Jabusele, zatim odlični Nando de Kolo, pa Matijas Lesor, a i trostruki najbolji defanzivac NBA lige, Rudi Gober. Ali...


Kako se meč bližio kraju, Letonci su počeli da smanjuju zaostatak, prišli najpre na poen udaljenosti, a kada se Francuska odmakla na 84:81 nisu očajavali u poslednja dva minuta.

Naprotiv.

Batuma su naterali na kiks, pa je Bertans sa linije penala primakao Letoniju na 84:83. Potom je dotad najbolji igrač Francuske, Furnije, promašio s distance, a Gober napravio faul u napadu, što je Šmits iskoristio da slobodnim bacanjima donese prvo vođstvo Letoniji na ovom meču. 


U preostalih 37 sekundi, Furnije je najpre promašio šut, pa i Jabusele "odbitak" nije sproveo kroz mrežicu, a onda se lopta dokopoao Davis Bertans.

Četiri sekunde kasnije, Francuzi su faulirali Žagarsa, koji je pogodio jedno bacanje (za +2), da bi pokušaj "trikolora" da trojkom dođu do pobede - ostao samo pokušaj, jer Silven Fransisko nije bio precizan. Usledilo je ogromno slavlje Letonaca koji su tog časa uspeli u nameri da prebrode nimalo laku grupu, a kako je sve to na kraju izgledalo, pogledajte i sami:

U pobedničkoj ekipi istakli su se Arturs Žagars sa 22 poena, Rolands Šmits sa 20 i Davis Bertans sa 15, a kod Francuza Evan Furnije sa 27, Geršon Jabusele sa 18 i Nikola Batum sa 13.

Posle ove senzacije, Kanada i Letonija su i pre mečeva trećeg kola obezbedili prolazak u narednu rundu, a Francuska, bez obzira na to šta uradi u sledećem meču u grupi, protiv Libana s kojim deli poslednju poziciju, svakako nastavlja razigravanje od 17. do 32. pozicije.


BONUS VIDEO: Bogdan Bogdanović o temu koja zanima celu naciju
 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)