PROTIVNICI SRBIJE NA MUNDOBASKETU: Saletovi đaci prvaci, pirati sa Kariba i afrička Pepeljuga

V. Preradović

13. 08. 2023. u 22:04

VREME je da izbliza bacimo pogled na protivnike Srbije na Svetskom prvenstvu, na tri reprezentacije iz A grupe preliminarne faze takmičenja. U „Araneta koloseumu“ u Manili igraćemo protiv Kine 26. avgusta, potom sa po danom pauze protiv Portorika i Južnog Sudana.

ПРОТИВНИЦИ СРБИЈЕ НА МУНДОБАСКЕТУ: Салетови ђаци прваци, пирати са Кариба и афричка Пепељуга

Foto Tviter

Od sredine novembra prošle godine više nam nije prva asocijacija na košarkašku Kinu legendarni Jao Ming. Sada prvo pomislimo na srpsku legendu Aleksandra Đorđevića, koga je upravo bivši NBA superstar i aktuelni predsednik nacionalne federacije video kao trenera kadrog da popravi sliku kineske košarke, koja skupo plaća doskorašnju politiku neobavezne lige sa preplaćenim NBA penzionerima.

Sale nastoji da grupu igrača pristojnog potencijala uvede u sistem igre sa obavezama, da od njih napravi takmičare. Nekad sa više, nekad sa manje uspeha, kao u poslednjem pripremnom meču sa Nemačkom, koji su izgubili sa skoro 50 poena razlike (58:107). Nastoji i da u kratkom roku našteluje igru sa Kajlom Andersonom, krilom sa devet solidnih NBA sezona i nadimkom „Slow Mo” (usporeni snimak). Rođeni Njujorčanin sa majčine strane ima i kineske poreklo, za ovu prigodu zvaće se Li Kaier.

Druga karta po jačini takođe ima NBA iskustvo, ali neuporedivo skromnije. Džou Ći, pokretni centar sa 216 cm visine, bio je 43. pik Hjustona na draftu 2016. godine. Rokitsi su znali da neće dobiti novog Jao Minga, ali su sigurno očekivali da će odigrati više od 22 meča, koliki je NBA saldo sadašnjeg igrača Finiksa iz Australije. Među vodećim igračima su i njegov „toranj blizanac“, 213 cm visoki Vang Želin iz Šangaj Šarksa, inače 57. pik Memfisa, iskusni Džou Peng iz Šenžen Leopardsa i bek Guandong Tajgersa Džao Rui.

Foto Tviter

 

Portoriko je stalni učesnik svetskih prvenstava od 1986. godine, na prethodna tri nije uspeo da prebrodi grupnu fazu, na poslednjem u Kini poražen je u drugoj rundi od Srbije sa 47:90. Ova karipska zemlja više nema majstore kao što su bili Karlos Arojo i Hoze Barea, na Mundobasketu neće imati ni plejmejkera Nju Orleansa Hozea Alvarada zbog bojazni Pelikansa da ne obnovi povredu koja mu je skratila sezonu mesec i po. Težinu hendikepa najbolje meri njegova statistika iz dve kvalifikacione utakmice prošlog leta - prosečno 21 poen, 5,5 asistencija i pet skokova.

Lideri tima su krilo/krilni centar Isaija Pineiro, koga neki možda pamte kao igrača letonske Rige i turske Darušafake, bivši student Ajova Stejta Džordž Kondit i plejmejker Tremont Voters sa 45 NBA nastupa za Boston, Toronto i Vašington. Važne uloge imaju bek „Dži“ ligaša Vindi Siti Bulsa Itan Tompson, “kec“ izraelske Herclije Stivi Tompson i doskorašnji bek/nisko krilo Crvene zvezde Džon Holand, koji je kod trenera Duška Ivanovića bio u trećem planu.

Foto Tviter

 

Pepeljuga naše grupe i kompletnog šampionata je selekcija Južnog Sudana, države od 2011. godine i člana FIBA od decembra 2013. U kvalifikacijama je imala dva trenera, na početku i na kraju bivšeg NBA ol-star igrača i reprezentativca Velike Britanije Luola Denga (ujedno i predsednik federacije), u sredini asistenta u Bruklin Netsima Rojala Ajvija. U istorijskom plesu tima nazvanog „sjajne zvezde“ učestvovaće krilni centar Lejkersa Venjen Gabrijel (5,5 poena i 4,2 skoka na 68 mečeva prošle sezone), plejmejker Karlik Džons (Vindi Siti Buls) sa sedam nastupa za Čikago Bulse, pik Filadelfije iz 2019. Marijal Šajok (Mejn Seltiks), koji nam je u svežem pamćenju kao krilo Fenerbahčea iz pretprošle sezone.

Reklo bi se da Dengovi momci, koji još nisu odigrali nijednu zvaničnu pripremnu utakmicu, imaju dovoljno kvaliteta da se umešaju u borbu za prva dva mesta u grupi i plasman u drugu rundu.

KINA

Kina - Slovenija 73:75

Kina - Egipat 80:69

Kina - Zelenortska Ostrva 86:66

Kina - Italija 61:79

Kina - Nemačka 58:107

PORTORIKO

Portoriko - Dominikanska R. 93:86

Portoriko - SAD 74:117

* Pripremni mečevi

BONUS VIDEO: Hoće neko na basket: Sa Kule Beograd upućena čestitka Nikoli Jokiću 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)