NOVI "ORLOVI" UOPŠTE NISU LOŠI! Grci dvaput dobili Sloveniju sa Dončićem, Srbiju nisu mogli!

A. I.

08. 08. 2023. u 20:48 >> 20:48

KOŠARKAŠI Srbije su pobedili Grčku u pripremnom meču za Svetsko prvenstvo u košarci 2023, koje počinje krajem ovog meseca. Na Akropolis kupu u Atini novi "orlovi" selektora Svetislava Pešića su sa 71:64 savladali Helene, koji su u prethodnih sedam dana dvaput pobedili Slovence predvođene Lukom Dončićem.

НОВИ ОРЛОВИ УОПШТЕ НИСУ ЛОШИ! Грци двапут добили Словенију са Дончићем, Србију нису могли!

Screenshot / EPT

Bez Stefana Jovića, a Nišlija je meč pratio sa klupe, u "civilu", naši reprezentativci su odličnom igrom odgvorili na gotovo sve grčke košarkaške izazove. Istina, nije igrao za domaćine njihov najveći as, Janis Adetokumbo, ali nije igrao ni protiv "zmajčeka", pa su Grci tada delovali izuzetno. Protiv razigranih "orlova" to im i nije baš pošlo za rukom, ali je neodustajanje domaćina ovaj meč pretvorilo u veliki košarkaški triler.

Naravno, početak je bio malo "usporen", zbog uobičajenog ispitivanja snaga, ali startnoj petorki u sastavu Avramović, Bogdanović, Gudurić, Petrušev, Milutinov nije dugo trebalo da nađe prava rešenja.

Posle ujednačene uvodne deonice, u kojoj su kapiten Bogdanović i Gudurić bili najkonkretniji u gostujućoj ekipi, a Mitoglu kod domaćina, u drugoj su se razgoropadili Pešićevi izabranici. Napadali su veoma dobro Srbi, stvarili odlične pozicije, posebno iz pik en rola, kada je Nikola Milutinov u nekoliko prilika lagano zakucao. Pratio ga je Dušan Ristić, ali i Aleksa Avramović... 

O tome kakvu je partiju odigrao Milutinov govori najbolje podatak da je u tih deset minuta postigao 10 poena, a da je prednost rasla, rasla i... baš na krilima njegove dobre igre, a uz po pet novih poena Bogdanovića i Ristića, Srbija stigla do 37:47 na polovini trećeg perioda.

Nakon toga pao je malo ritam na obe strane, privremeno se, trojkom Dušana Ristića, otišlo na +13, no - tada su se razgoropadili Heleni.

Možda najpre jer "probudio" Joanis Papapetru, a onda i publika. Grčka je uz dva pogotka pomenutog igrača uspela da sa samo osam poena zaostatka uđe u poslednju četvrtinu, a na početku nje, uz nove dobre poteze Papapetrua, serijom 10:2 izjednači na 59:59. 

U napetoj završnici, bolje su se snašli košarkaši Srbije koji su od 36. do 39. minuta izgradili prednost, pa onda uspeli da stečeno sačuvaju i ostvare trijumf.


Akropolis kup - 1. kolo
Grčka - Srbija 64:71 (13:16, 22:23, 14:18, 15:14) 
Grčka: Vokap 1, Rogavopulos 18, Luncis 5, Larencakis, Moraitis 2, Agravanis 1, Kalaicakis, Bohoridis 2, Papajanis 6, Papapetru 11, Tolipulos, T. Adetokumbo 7, Mitoglu 9, Hacidakis 2
Srbija: Petrušev 5, Jović, Bogdanović 15, Marinković, Radanov, Dobrić 6, Ristić 11, Gudurić 14, Nedović, Davidovac, Simanić, Avramović 6, Milutinov 14

KRAJ! SRBIJA - GRČKA 71:64

40' Dobro je Srbija privela meč kraju. Milutinov je odličan bio u skoku i Srbija je na kraju zasluženo slavila.

39' Pokušao je šutem u nazad Gudurić da iznudi faul. Promašio je. 

38' Novi poeni Nikolaosa Vogaropulosa. Nije to pokolebalo Orlove, na drugoj strani Petrušev održava pet poena prednosti - 66:61. Marko Gudurić odmah u narednom napadu usamljen pogađa za tri i 69:62

37' Nekoliko minuta tvrde igre, bez koševa na obe strane. 

35' Kada je teško - Bogdan Bogdanović za tri. As Atlante postigao je svoj 15. poen na meču. Pet nula serija Srbije. Gudurić je fantastično fintirao i proigrao Nikolu Milutinova koji je u reketu bio usamljen i nije mu bilo teško da poentira. 

34' Zategli su domaći igrači odbranu, a rešenje je Nemanja Nedović tražio sa velike udaljenosti. U narednom napadu ne kažnjava usamljeni Pohoridis lošu odbranu Srbije - 59:56. Seriju 2:10 imaju Grci u trećoj četvrtini. Jedine poene u periodu od pet minuta postigao je Gudurić. 

33' Nastavlja da pada Srbija. Promašio je Papapetru za tri, dozvolili su naši reprezentativci rivalu lake poene uz faul, a "penal" je iskoristio Rogkavopulos za 14. poen (59:56). 

32' Pohoridis, a potom i Papapetru dolaze do lakih poena i 53:57. Nakon toga promašuje Jović, a njegov neuspeli pokušaj u koš vraća Gudurić. 

KRAJ TREĆE DEONICE 18:14. 

30' Zaigrao se Aleksa Avramović, promašio celu kontrukciju pri pokušaju za tri, a sjajno odgovara Joanis Papapetru. 

29' Neprecizan je bio Ristić, a na drugoj strani biva blokiran Moraitis. Još jednom je Ristić dobro odigrao odbranu, ali je sada pogodio Papapetru - 47:57

28' Rogalopulos sa penala vraća "helene" na jednocifreni zaostatak - 45:54. Sjajno je reagovao Aleksa Avramović. Nakon promašaja Nikole Jovića došao je do lopte, poentirao uz faul za 45:56. 

27' Ristić pogađa nakon dobre akcije Bogdanovića, usledila je trojka Papajanisa. 

26'Dok su Grci ubacili svega 30 posto za tri, Srbija polako pojačava ritam, pogađa i Ristić za svoj deveti poen. 

25' Ubacila je Srbija u petu. Dvocifreni su "orlovi" 37:47. 

23' Mitoglu, Bogdanović, Petrušev, dva puta Gudurić, na drugoj strani Lountzis i Mitoglu bili su neprecizni. Tek u smiraj drugog minuta treće deonice poeni za Srbiju. Potom i Grčku - Papapetru za 37:41

22'Dva promašaja Srbija je imala na startu za tri opena. 

DRUGA ČETVRTINA 22:23

* Na poluvremenu, najefikasniji u reprezentaciji Srbije je Milutinov sa 12 poena, od čega je 10 dao u drugoj deonici, po sedam su ubacili Gudurić i Bogdanović (samo po jedan pogodak u drugoj deonici), šest je dao Ristić, tri Avramović, a po dva Dobrić i Petrušev. Kod domaćina, strelce predvodi Rogavopulos (9), a slede Tanasis Adetokumbo (7) i Mitoglul (6).

20' - Agravanis pogađa, pa onda i Lucis, rezultat je izjednačen - 34:34. Pogodio je Guduruić trojku, potom i dvojku Petrušev. 

19'  Rogavopulos nastavlja da ređa poene, stiže do devetog - 31:34. Bogdanović je pre toga faul u napadu, ali Grci nisu pogodili na drugoj strani. 

17' Sedmi poen Bogdana Bogdanovića nakon kontre, pre toga još jedno zakucavanje Milutinova. Srbija ima potpunu kontrolu ritma igre u drugom periodu 25:32.

14' Au, sjajno je Milutinov izašao iz pika i zakucao. Odgovorio je trojkom Joanis Papapetru. Potom Nemanja Nedović gubi loptu, a Dimitrios Moraitis kontrom i serijom 5:0 (25:28) tera selektora Srbije da napravi minut odmora. 

13' Sjajna igra Srbije. Serija u drugoj četvrtini 9:0,  prekida je Adetokumbo trojkom - 18:26. Raduje i to da je Srbija savršena sa "penala". Šutirali su Pešićevi puleni 8 od 8, 

12' Sjajan Ristić sa penala, a potom i sa distance o tablu 15:20. 

11' Tanasis Antetekumbo otvara drugu četvrtinu poenima- 15:16

KRAJ PRVE ČETVRTINE 14:16

10' Ušao je Nikola Jović u Ritam, na drugoj strani Hadžitakis polovičan sa penala - 13:14, a da stvari krenu još bolje potrudio se Ristić koji je uvećao na 13:16

7' Sjajna serija Srbije 4:0, pogodili su Milutinov i Marko Gudurić. Znatno su Pešićevi "puleni" zategli odbranu. 

5' Kada je teško - Bogdan Bogdanović. Kapiten Srbije trojkom smanjuje na 9:7, a ne uspeva Mitoglu da probije odbranu Srbije. 

4' Dinos Mitoglu pogađa za tri, bio je sam na šutu i kaznio je lošu odbranu. Pokušao je Petrušev da odgovori - bezuspešno. 

Screenshot / EPT

3' Mitoglu je bio precizan, a onda nekoliko "praznih" napada "orlova". 

2' Giorgios Papajanis otvorio je duel za Grke, na drugoj strani dva penala pogodio je Marko Gudurić. 

1' Bogdan Bogdanović upisuje laganim polaganjem prve poene u meču. Potom je odlično odigrao odbranu, i na šutu za dva faulirao rivala. 

18:53 - Utakmica još nije počela. Igrači su završili sa proceduralnim slikanjem, himnama, očekuje se da uskoro krene duel. 

Kasnila je minut himna Republike Srbije, a navijači su ovacijama pozdravili naše momke u isčekivanju Bože pravde. 

18.30 - E, TAKO SE TO RADI! Aleksej Pokuševski došao u Atinu

17.25 - Utakmica će početi minutom tišine zbog tragedije koja se desila u Atini - ubistva navijača u tuči huligana AEK-a i Dinama iz Zagreba.

UOČI MEČA SRBIJA - GRČKA

Akropolis kup će poslužiti reprezentacijama Srbije, Grčke i Italije kao jedna od faza priprema za Mundobasket 2023. koji će od 25. avgusta do 10. septembra biti održan u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

Selektor Pešić je put Atine poveo tim od 14 igrača, dok su u Beogradu ostala četvorica igrača zbog oporavka od povreda i porodičnih obaveza.

Posle duela sa domaćinima „orlovi“ će u sredu igrati protiv selekcije Italije koja zatvara turnir 10. 8. mečom sa domaćom selekcijom.

KO JE NA SPISKU SVETISLAVA PEŠIĆA? 

 Stefan Jović, Nikola Jović, Bogdan Bogdanović, Marko Gudurić, Aleksa Avramović, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Filip Petrušev, Dušan Ristić, Nikola Milutinov, Boriša Simanić, Nemanja Nedović, Aleksa Radanov.

U Beogradu su zbog oporavka od povreda i porodičnih obaveza ostali Alen Smailagić, Uroš Trifunović, Nikola Topić i Dušan Beslać.

ŠTA ČEKA SRBIJU PRE SVETSKOG PRVENSTVA? 

"Orlovi" će prvi meč odigrati 8. avgusta sa selekcijom domaćina Grčkom, a dan kasnije igraće sa Italijom.

Posle Akropolis kupa, Srbija će 16. avgusta u "Štark areni" odigrati pripremnu utakmicu sa Portorikom, a nakon toga putuje u Kinu, gde ima zakazane utakmice protiv domaće selekcije (rivala i na SP) i Brazila.

BONUS VIDEO: Top 10 najboljih poentera u NBA 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)