ŠTA ZNAJU DECA ŠTA JE "MOĆNA ŠPANIJA": Srbija juniorski prvak Evrope! Španci nisu znali šta ih je snašlo u Nišu

Novosti online

30. 07. 2023. u 22:28 >> 22:28

Stigli su Španci u Niš kao dvostruki uzastopni juniorski prvaci Evrope u košarci, sa namerom da to postanu i treći put. Ali, stigli su u zemlju košarke i u njoj su bez krune ostali. Ona od danas pripada fantastičnim "orlićima": Srbija je u velikom finalu odigranom u "Čairu" pobedila Špance sa 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20) i postala novi evropski "U18" šampion.

ШТА ЗНАЈУ ДЕЦА ШТА ЈЕ МОЋНА ШПАНИЈА: Србија јуниорски првак Европе! Шпанци нису знали шта их је снашло у Нишу

FOTO: FIBA.Basketball

Da je bilo lako, nije. Da je rival bio moćan, i te kako jeste. Ne samo zato što je imao 220 centimetara visokog centra Adaja Maru, već zato što je, zaista, najteži rival s kojim su srpski juniori igrali na ovom nadmetanju.

Ali, baš onda kada je protiv najjačeg bilo najteže, "stisli su zube" momci u plavim dresovima, a potom su izgrađeno vođstvo uspeli da u četvrtoj deonici, na oduševljenje pune niške hale, ne samo zadrže, već i uvećaju, okitivši se tako evropskim zlatom.

A evo i kako se do njega stiglo.

Španci su za nijansu bolje počeli ovaj meč, i to koristeći na najbolji način svog "džina", Maru. Uz njega nisu imali skok-dominaciju, jer nisu mnogo ni promašivali, već pre svega - dominaciju u realizaciji. Uz samo dva promašena šuta od početnih devet poveli su sa 18:13, a bez promašaja su tada igrali i Alvaro Folgueiras i opasni plejmejker Hugo Gonzalez. Parirali su im Pavle Mišić i Andrej Mušicki, pokušavao i Nikola Topić, no selektor "orlića" rešio je da "promeša karte" zamenivši, sem Topića, celu prvu postavu kada je semafor pokazao "-6" u sedmom minutu.

A upravo je Topić pokrenuo preokret.

Posle pogotka, uspeo je oduzme loptu Sen-Superiju, pa da zakuca, onda je asistirao Ristiću za trojku kojom se preuzela prednost (19:20), posle čega se borba rasplamsala.

Važnost meča, ali i obostrano veliko požrtvovanje u odbrani, dovelo je do toga da je za prvih pet minuta druge deonice postignuto ukupno 12 poena, a kako je San-Superi bio za nijansu raspoloženiji od drugih (osam poena je ubacio do tada), Španija je povela sa 31:29. Pa opet, iako se razigrao i Gonzalez, nastavivši sa odličnom realizacijom (11 poena, uz samo jedan promašaj iz igre), Srbija se svojski trudila da ne dozvoli dvostrukom uzastopnom prvaku Evrope u ovoj starosnoj kategoriji da se rezultatski značajnije "odlepi". Svi kojima je ukazivana šansa u drugom delu druge četvrtine u tome su i uspeli, preuzevši i vođstvo, što je sa penala potvrdio i Bošnjaković, postavivši konačnih 41:40 za našu nacionalnu selekciju pred veliki predah.

Povratak iz svlačionica doneo je prilično borbeniji nastup srpske ekipe, u kojoj je Topić nastavio da muči suparnike i pogocima i asisencijama, a Bošnjaković sa pet brzih poena omogućio da prednost naraste na 50:46 u 26. minutu. Uz sversnu pomoć ostalih saigrača, dotašnje vođe "orlića" na ovom meču su održavali to vođstvo do isteka 30. minuta, pa se poslednja četvrtina dočekala sa +5, odnosno 56:51.

A onda, kada je Španija smanjila zaostatak na četiri razlike, krenula je srpska košarkaška rapsodija. 

Od 58:54 stiglo se do 69:56 u 34. minutu zahvaljujući pogocima i dobrim potezima Alekse Ristića, a kada bi "furija" i pronalazila nekakav odgovor i pretila da bi se ozbiljnije "vrati" u meč, odgovarali bi trojkom ili Topić ili Bošnjaković. U tom ritmu se meč i priveo kraju, jer posle 74:62 u 36. minutu, Španija je ostala i bez snage i bez odgovora na košarkaški ples srpskih juniora, novih šampiona Evrope u konkurenciji igrača do 18 godina.

Finale U18 Evropskog prvenstva u košarci 2023 - Niš

Srbija - Španija 81:71 (24:24, 17:16, 15:11, 25:20)

Srbija: Bošnjaković 21 poen, 7 skokova, 3 asistencije, Marković 2p, 3sk, 2as, Nikolić 7p, 5sk, 1as, 2uk, Ristić 8p, 3sk, 1as, 1uk, 1bl, Topić 24p, 8as, 3sk, 3uk, Ćurčić 3, Kostić nije igrao, Milošević 3sk, Mičić 4p, 5sk, Mušicki 12p, 3sk, 4uk, Romić nije igrao

Španija: Langarita 12, Mara 12p, 7sk, 3as, 1bl, Mari 8, Martinez 7as, Sen-Superi 17, Barbera nije igrao, Golgueiras 6p, 5sk, Garmendia, Gonzalez 16p, 7sk, Salo, Visente nije igrao, Vidarte

BONUS VIDEO: Ceo niški "Čair" je ovo skandirao Nemcima na juniorskom Evrobasketu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (11)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024