VELIKE REČI VELIKOG TRENERA: Predsednik OKS Božidar Maljković iskreno o uspesima Đokovića i Jokića

Nedeljko Iljukić

14. 06. 2023. u 14:54

NOVAK Đoković i Nikola Jokić su sebe svrstali u red sportskih besmrtnika, a Srbiju na mapi sveta učinili tačkom koja svetli bez prestanka. Proslavljeni košarkaški trener i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković poslednjih dana manje spava, kao i svaki navijač u našoj zemlji. Gledalo se finale Rolan Garosa i finale NBA lige i sa radošću su ispraćena šampionska slavlja dvojice sjajnih ljudi i sportista.

ВЕЛИКЕ РЕЧИ ВЕЛИКОГ ТРЕНЕРА: Председник ОКС Божидар Маљковић искрено о успесима Ђоковића и Јокића

FOTO: OK Srbije

- Znate šta mi prvo pada na pamet posle sjajnih uspeha Novaka i Nikole? Jokić, Đoković, Milica Mandić, Ivana Španović i još neki naši sportisti su više učinili za Srbiju, nego celokupna diplomatija ove zemlje - počinje Maljković priču za "Novosti".

Priseća se predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i dana koji su bili dramatični sa Đokovićem.

- On je jednog trenutka doneo tešku odluku, da se ne vakciniše u jeku epidemije virusa korona. Ogromna grupa vrhunskih srpskih sportista je svojim imenom i prezimenom stala iza Đokovića. Ispostavilo se da je on doneo najbolju odluku za sebe, a da smo mi pogodili u centar sa tom podrškom - dodaje Maljković.

Završi se Rolan Garos. Novak se okitio 23. grend slem titulom i postao najtrofejniji i najbolji teniser svih vremena.

- I pre Rolan Garosa sam rekao da je Novak najbolji sportista kojeg je planeta imala. Znaju svi koliko volim košarku i Majkla Džordana, ali ga je Đoković prevazišao - kaže Maljković.

U noći između nedelje i ponedeljka Denver, Amerika, ceo svet i Srbija dočekali su još jednog srpskog šampiona. Nikola Jokić je cele sezone i u finalu plej-ofa NBA lige nosio "na krkačama" svoj tim i zakitio sebe i Nagetse prvom titulom u istoriji kluba.

- Pazite, Srbija je zemlja sa manje od jedan odsto kompletne svetske populacije, a imamo dva velika šampiona u tako popularnim sportovima. Trebalo bi mi sedam ili osam nastavaka feljtona u "Novostima" da bih detaljno objasnio zašto je to tako - uverava nas Maljković.

Prvi čovek OKS je u karijeri vodio neke od najboljih evropskih klubova, osvojio sa njima 18 trofeja, deset puta proglašavan u raznim izborima za trenera godine. Četiri puta je bio šampion Evrope.

- Najbolji košarkaš kojeg sam trenirao u karijeri, četiri pune godine u Jugoplastici je Toni Kukoč. U NBA ligu je otišao sa tri Kupa šampiona i dve juniorske titule u dresu Jugoslavije. Za razliku od njega, Jokić je u NBA ligu otišao kao jedan dežmekasti dečkić, koji je kasnije, takođe, postao veliki šampion, a pre toga i dvostruki MVP sezone, a sada i MVP finala. Novak i Nikola možda to ne znaju, ali oni imaju najbolji ugovor na svetu koji nije na papiru. To je ugovor s Bogom. Kažem, oni to ne znaju, ali Bog zna. Jokić je nadmašio sve "zvučnije" igrače od sebe. Lepo ga je videti na terenu - tvrdi Maljković. 

Njegove asistencije su umetnost

BOŽA Maljković tvrdi da je jedan detalj u igri Nikole Jokića, u stvari, više od igre.

- Danas u košarci svi skaču, svi su brzi, svi šutiraju i ubacuju loptu u koš. Ali Jokićeva dodavanja su nešto posebno. Te asistencije su, zapravo, umetnost. Ta njegova dodavanja su pravi dar od Boga - kaže Maljković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)