BRUKA I SRAMOTA: Franjo Arapović veliča ustaštvo, "pljunuo" na žrtve Jasenovca

Novosti online

10. 04. 2023. u 10:58

U JUGOSLAVIJI je osvojio sve što se moglo osvojiti, sa reprezentacijom je uzimao medalje, sa Cibom se popeo na krov Evrope, a onda je pljunuo na sve to.

БРУКА И СРАМОТА: Фрањо Араповић велича усташтво, пљунуо на жртве Јасеновца

Foto: N.Paraušić

Nekadašnji hrvatski košarkaš Franjo Arapović nema obraza. U intervjuu za portal Net.hr veličao je NDH-a, fašističku tvorevinu na teritoriji Kraljevine Jugoslavije u periodu od 1941. do 1945. godine.

Poručio je da je "čitav svoj život težio državi Hrvatskoj, pa i u Jugoslaviji", a onda pljunuo na žrtve u Jasenovcu.

- NDH je bila težnja hrvatskog naroda za državom. Normalno da ne možeš imati sve idealno. Ni ovo što su radili za vreme NDH - to se ne može opravdati. Ali, recite mi, koje države ne rade loše stvari? Znate zašto je oko NDH javnost podeljena? Znači ućutkaj Hrvate da ne pričaju, da ništa ne rade i ne misle. Ako pisnu, oni su ustaše. I odmah im nabij na glavu NDH, odmah, isti momenat. Što god Hrvat kaže, on je ustaša, on slavi 10. april. Odmah neko stigmatizovanje. I ono što nije istina, počevši od Jasenovca koji je bio zločin, ali nemojte mi govoriti da je pobijeno 700.000, da je ubijeno 500.000 dece s Kozare... Pa kako je živeti s tim mitom? Znaš da to nije tako. To je ono, ne daj Hrvatu iznad vode - bez srama je rekao Franjo Arapović i pljunuo na sve žrtve u Jasenovcu. 

Kaže da je čitav život težio državi Hrvatskoj, pa i u Jugoslaviji, te da je bio broj 1 i kad su u tajnosti dogovarali prvi sabor HDZ-a

- Ja ću vama reći, mi kad smo bili u Lisinskom 1990. godine, kad je bio prvi sabor HDZ-a, kad smo prvi put videli hrvatske zastave, šahovnice, kad se svirala "Lijepa naša"... Mislim, lako je sad ljudima pametovati, pričati neke nebuloze. Znate, kad imate dva Hrvata i ne znaš ko za koga radi - da li je ovaj u civilu - ne možeš ući u Lisinski, gde ćeš kad završi Lisinski? Najgore je bilo izaći iz Lisinskog. Ne znaš ko će te klepiti ili uhapsiti. Nemam problem s tim da se zabranjuje slovo 'U', ali 'ajmo onda da zabranimo i kokardu i petokraku, a ne samo stigmatizovati ustaštvo kao nešto što ne valja, kao nešto što treba da se zabrani. Jednake kriterijume treba za sve.

Arapović je nastavio sa pljuvanjem i sramnim izjavama, pa kaže da je ono što je Diana Budisavljević uradila tokom Drugog svetskog rata namerno preuveličano:

- Bio sam s ljudima čiji su roditelji pomagali deci s Kozare. Gledam neki dan taj film, pa to nema veze i to je bio problem Hrvata. Taj film nema veze sa stvarnošću. Film o ovoj Diani, što je spasavala decu s Kozare. Oni su napravili film da je to čudo, a deca su završila u katoličkoj crkvi, katoličkim domovima u Karlovcu, Zagrebu i da bi jedan veći deo završio u Beogradu u Srbiji. A oni da je to sve pobijeno. Hteo sam da Hrvatska bude sa svim narodima, baš kako je bilo zamišljeno u prvom programu HDZ-a, čak s autonomnom pokrajinom za Srbe što je davao Tuđman.

Franjo Arapović je otkrio i da je njegov otac na svadbu došao sa značkom koju mu je poklonio Ante Pavelić, osnivač ustaškog pokreta i NDH, koju je krio sve vreme:

- Mi deca nismo puno znali o tome. Tek kasnije smo to saznali. Ja sam uvek imao u Zagrebu ljude koji su potencirali tu Hrvatsku. Poznavao sam puno fratara, biskupa, video sam u razgovoru s njima da sam na jedan primitivniji način to pokazivao. Ali pazilo se na mene, ipak sam bio zvezda.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (16)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave