PARTIZAN UNIŠTIO ŽALGIRIS! Crno-bela dominacija u "paklu" Litvanije: Lesor i družina ispisali istoriju u Kaunasu

Novosti online

03. 02. 2023. u 20:55

SVAKA utakmica je bitna, glasi moto Evrolige. Ipak, neke su bar za nijansu bitnije od drugih. Jednu iz te kategorije Partizan je odigrao na današnjem gostovanju Žalgirisu. Pobedom u njoj, srpski velikan bi izgurao litvanskog iz plej-of zone i zauzeo njegovo mesto među osam veličanstvenih nakon 23. kola elitnog klupskog takmičenja. To se i desilo, i to na kakav način, ubedljivom pobedom 88:74.

ПАРТИЗАН УНИШТИО ЖАЛГИРИС! Црно-бела доминација у паклу Литваније: Лесор и дружина исписали историју у Каунасу

FOTO: M. Vukadinović

Partizan iz meča u meč podiže formu, sve kockice su se složile, crno-beli vezali su nestvarnih 10 pobeda u svim takmičenjima, ali opet, prognoze bukmejkera bile su da je došlo vreme da se četa Željka Obradovića oklizne.

Naspram srpskog velikana našao se litvanski, a Partizan je pored kvaliteta protivničkog sastava, morao da se izbori i sa nestvarnom atmosferom u "Žalgio areni". Litvanci su napravili fantastičan ambijent, 12.000 domaćih navijača uteralo je strah u kosti mnogima ranije, skidao je Žalgiris "skalpove" gigantima ove igre u svojoj dvorani, ali ne i "parnom valjku".

Vrhunsko defanzivno izdanje u uvertiri, voljni momenat na izuzetno visokom nivou. "Zeleni" nisu mogli da probiju čvrstu odbranu srpskog tima. A, u napadu Partizana Kevin Panter plesao je po parketu, stizao do poena u svom prepoznatljivom stilu, naskok u blizini linije penala, pa šutevi sa poludistance, koji po običaju pronalaze samo dno mrežice. 

Upravo zahvaljujuči inspirisanom Amerikancu, kome se već po običaju pridružio Matijas Lesor sa svojim majstorijama u reketu Partizan gradi dvocifrenu prednost već u finišu prve četvrtine, na semaforu 11:21 u korist gostijućeg sastava. 

Potom se aktivirao i Dante Egzum, čija rola iz meča u meč pravi ključnu prevagu u mečevima crno-belih. Australijanac je nakon Panetra i Lesora preuzeo ulogu lidera, a Zek Ledej i Aleksa Avramović postižu bitne trojke, kojima Partizan odlazi i na maksimalnih +22.

Partizan rezultatom 30:47 odlazi na veliki odmor. Kevin Panter sa 10, Lesor i Papapetru sa 9 bili su najefikasniji akteri susreta do tada. "Parni valjak" odneo je u potpunosti bitku pod obručima, o čemu svedoči i podatak da su Obradovićevi izabranici napravili dvostruko više skokova od današnjeg rivala, 22:11.

Procenti šuta nastavljaju da rastu iz meča u meč, ovoga puta Partizan na velikom odmoru sa 57 % šuta van linije 6,75, 8/14.

I onda katastrofalna treća četvrtina Lesora i družine. Francuz je gubio lopte, promašivao, činio greške u koracima, a "pakao" Kaunasa potpuno je progutao crno-bele. Žalgiris  uz trio Brazdeikis, Birutis, Butkevičijus topi deficit sa ogromnih -22 na samo -6. Delovalo je da je sve spremno za veliki preokret, da će zeleni na krilima strastvene podrške i usijane ruke svojih igrača doći do velike pobede, ali...

Poslednja deonica i neverica u Litvaniji, svi su već videli kako Partizan pada, ali su crno-beli odbili da kapituliraju. Muk u Žalgio areni, 30-ak grobara je nadjačalo celu halu, a Smailagić, Ledej i Naneli praktično sami vaćaju Partizan na velikih +20 samo tri minuta pre kraja, kada je bilo jasno da nema povratka za Litvance. 

Partizan se ovom pobedom izjednačio po broju pobeda i poraza sa Litvancima, i došao na mesto koje vodi u top 8 Evrolige. Lesor i družina ispisali su istoriju Partizana, jer su prva generacija koja je uspela da u "paklu" Litvanije dođe do pobede, nešto što nije viđeno ni u eri Duška Vujoševića.

Partizan je trenutno osmi na tabeli Evrolige, dok je Žalgiris na desetom mestu.

U narednom kolu košarkaši Partizana gostuju Bajernu, dok litvanska ekipa dočekuje Baskoniju.
 

ŽALGIRIS - PARTIZAN 74:88

HALA: "Žalgio arena"

ŽALGIRIS: Gedraitis, Lekavičijus 5, Hejs 8 (4sk), Smits 10, Krivas, Birutis 10, Lukosijunas 3, Brazdeikis 17 (3as, 3sk), Polonara 5, Dimša 5, Butkevičijus 5, Ulanovas 6 (5as)

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 11 (10sk), Avramović 3 (4as), Panter 14, Smailagić 8, Papapetru 17 (4sk), Egzum 11, Naneli 10, Lesor 14 (6sk, 6 izg.l), Trifunović, Anđušić, Madar

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ MEČA!

40. minut - Kevin Panter pogađa uz zvuk sirene, sve je gotovo, istorijska pobeda Partizana u Žalgio areni. Prvi put su crno-beli uspeli da u gostima savladaju litvanskog giganta!

38. minut- Matijas Lesor poenima iz reketa prekida seriju Žalgirisa od 5:0, sada je 84:69 za srpkog predstavnika u Evroligi.

36. minut - Kakva rola Džejmsa Nanelija! Sedam vezanih poena kada je bilo najteže, a Partizan na ogromnih +20.

32. minut - Ide još jedna trojka! Nastavlja se nestvarno šutersko veče Partizana, prvo je Džejms Naneli pogodio van linije 6,75, a onda i Zek Ledej do poena. Neverica u Litvaniji, svi su već videli kako Partizan pada, ali su crno-beli odbili da kapituliraju. Muk u Žalgio areni, 30-ak grobara je nadjačalo celu halu!

31. minut - Au kakav meč! Kakvo otvaranje poslednjeg kvartala Partizana. Prvo Dante Egzum, a onda i Alen Smailagić za tri, ponovo muk u Kaunasu. A, crno-beli od +22, do samo +5, do ponovo osetnih +13. 

TREĆA ČETVRTINA

30 minut - Žalgiris se potpuno vratio! Litvanci na -6, ali Janis Papapetru! Preko ruke čuvara pogađa Grk, važni poeni, međutim ekspresno uzvraćaju zeleni. Egzum promašuje u posedu crno-belih. Ni domaći ne koriste naredni napad, Hejs je izgubio loptu, a potom Butkevičijus čini faul.

Žalgiris ni 30 sekundi pre kraja treće deonice nije iskoristio bonus. Partizan ima napad, ali tri sekunde u reketu svirane Matijasu Lesoru, koji igra katastrofalno nakon velikog odmora.

Poslednji posed u trećoj četvrtini za Žalgiris. Srećom Brazdeikis promašuje, ostaje 54:61 u korist Partizana.

27. minut - Važni poeni Ledeja sa linije penala, međutim Lekavičijus poentira, Partizan ne koristi naredni napad, a Bukevičijus probija odbranu crno-belih, i smanjuje na 56:48. Neverovatno kako su domaći istopili ogromnih +22, i sada na krilima uzavrele atmosfere u Žalgio areni žele da potpuno dotku crno-bele. Obradović raguje tajm-autom, sada je bitno kako će odgovoriti Partizan na ovakav rasplet situacije na parketu. 

25. minut - Janis Papapetru za triii, kao kap! Ali ponovo serija Žalgirisa 4:0, konstantno napadaju reket domaći, sada su lopte počele da prolaze kroz obruč, a Žalgiris na samo -12, samo jer je bilo i +22 za srpski tim. Papapetru potom pogađa i za dva, Buritis uzvraća, ali kakvo zakucavanje Alena Samailagić potom! Vraća se Partizan na +14, sve do trojke Bukevičijisa, sada je 14:7 u nastavku. Katastrofalan početak drugog poluvremena crno-belih. 

22. minut - Au, kakav loš početak drugog poluvremena Partizana. Lesor dva ofanzivna faula, njegov treći ukupno. Poenima Buritisa Litvanci prave mini-seriju 4:0, a atmosfera u Žalgio areni ponovo dostiže usijanje. 

DRUGA ČETVRTINA

20. minut - Nova trojka za crno-bele, Dante Egzum je sada pogodio! Žalgiris nekako poenima sa penala drži koliko-toliko rezultatski priključak. Ostalo je još 2,4 sekunde do kraja prvog poluvremena, Željko Obradović traži tajm-aut kako bi organzivao napad svog tima. Australijanac je pokušao u poslednjoj sekundi, ali ne pogađa.

Partizan rezultatom 30:47 odlazi na veliki odmor. Kevin Panter sa 10, Lesor i Papapetru sa 9 bili su najefikasniji akteri susreta. Parni valjak odneo je u potpunosti bitku pod obručima, o čemu svedoči i podatak da su Obradovićevi izabranici napravili dvostruko više skokova od današnjeg rivala, 22:11. Procenti šuta nastavljaju da rastu iz meča u meč, ovoga puta Partizan na 57 % šuta vna linije 6,75, 8/14

19. minut - Matijas Lesor koristi oba penala, crno-beli ponovo na +19, međutim Polonaa uzvraća istom merom. 

18. minut - Panteeeeeeer za tri! Kakvo veče crno-belih u Kaunasu. Međutim uzvraćaju Litvanci trojkom, a potom i Brazdeikis pogađa, a rezultat sada, 42:25.

17. minut - Konačno Žalgiris prekida seriju Partizana, i to polovičnim učinkom sa linije penala. Slobodna bacanja potom izvodi i Janis Papapetru, ali on pogađa oba puta, a crno-beli sada na maksimalnih +19. 

16. minut - Aleksaaaaaa! Kakva trojka Avramovića uz zvuk sirene, preko čuvara, sa preko 8 metara, ide Partizan na +18! 

15. minut - Ide trojka! Litvanski navijači se hvataju za glavu. Totalna katastrofa, sada je i Alen Smailagić pogodio za tri, a Partizan ima ogromnih +15 i to nakon 15 minuta igre.

13. minut - Zek Ledej za triii! Kakav odgovor crno-belih, odmah je Amerikanac umirio strastvene Litvance, Alen Smailagić na terenu, 31:19

12. minut - Žalgiris je imao prvi napad u drugoj deonici, ali još jednom fenomenalna odbrana Partizana, nisu Litvanci uspeli ni da upute šut, isteklo je vreme, a na drugoj strani Matijas Lesor monstruozno zakucava preko čuvara, Partizan ide na velikih +13, sve do silovitog zakucavanja Hejsa, koje opet diže Žalgio arenu na noge. 

 

PRVA ČETVRTINA

10. minut - Najveća prednost Partizana! Dante Egzum je prelepo promešao dribliznima odbranu Žalgirisa i mirno položio na obruč za +12. Larinas Buris u napadu Litvanac napada reket i pogađa, potom strašna trojka Dante Egzuma. Litvanci su trebali da imaju poslednji posed lopte, međutim Trifunović neiskusno na tri sekunde pre isteka napad pravi faul. Partizan je ispunio bonus, Žalgiris do dva lagana poena sa linije penala. Kevin Panter potom sa skoro pola terena šutira uz zvuk sirene, ali njegov pokušaj ne prolazi kroz obruč. Kraj prve četvrtine, Partizan ima velikih 15:26 u paklu Žalgio arene.

8. minut - Kakva borbenost Obradovićeve čete! Vrhunsko defanzivno izdanje u ovih 8 minuta igre, voljni momenat na izuzetno visokom nivou. Zeleni ne mogu da probiju čvrstu odbranu srpskog tima. A, u napadu Partizana Kevin Panter nastavlja da pleše po parketu, stiže do novih poena sa poludistance. Crno-beli prvi put do dvocifrene prednosti, sve do snažnog zakucavanja Birutisa. 21:11.

6. minut - Lesoooor! Francuski centar je obezbedio još jedan ekstra posed crno-belima nakon promašaja, i peontirao. Žalgiris ne koristi naredni napad, a Kevin Panter naskače u svom stilu blizu linije penala i pogađa! Muk u Žalgio Areni! Janis Papapetru trojkom još više šokira Kaunas. Partizan na +9! 

4. minut - Matijas Lesor pogađa uz faul! Francuz promašuje dodatno slobodno bacanje, sledi ofanzivni skok Papapetru, pa trojka kao kap Pantera! Seriju 5:0 crno-belih prekida trojkom Šmid. Zek Ledej pokušava da uzvrati šutem van linije 6,75 iz ugla, promašuje, ali Papapetru dolazi do još jednog ofanzivnog skoka, i nova dva poena, 7:11.

3. minut - Nešto nervozniji start obeju ekipe, ali na isteku drugog minuta, prvo Šmid pogađa sa polu-distance, a na drugoj strani na identičan način poentira Janis Papapetru, 2:2. Litvanci ne koriste naredni napad, a Zek Ledej napada reket i donosi prednost crno-belima, 4:2.

Potpuno luda atmosfera dočekala je crno-bele u Litvaniji. Navijači litvanskog giganta pokazali su da su uz "delije" i "grobare", zasigurno najbolji navijači u najelitnijem evrpskom takmičenju. Ipak i crno-beli imaju sjajnu podršku u dupke punoj "Žalgio Areni".

UOČI MEČA

Partizan je prebrodio krizni period, sada igra daleko bolje i konkurentan je u borbi za nokaut fazu.

Nakon pobede u večitom derbiju nad Crvenom zvezdom izabranici Željka Obradovića su pružili sjajnu partiju protiv Asvela. Nakon 40 minuta igre momci iz Vilerbana su ispraćeni rezultatom 92-71.

Kevin Panter je bio taj koji je briljirao. Amerikanac je meč završio sa 22 poena. Dvocifreni su bili još Dante Egzum (13), Matijas Lesor (12) i Džejms Naneli (10), Zek Ledej se zaustavio na 9 pogodaka, a svi igrači koji su kročili na teren su uspeli da se upišu u listu strelaca - Uroš Trifunović (7), Aleksa Avramović (6), Danilo Anđušić (4), Jam Madar (3), Janis Papapetru (3) i Alen Smailagić (3).

FOTO: M. Vukadinović

Što se tiče ekipe iz Kaunasa, Kazis Maksvitis ne može da računa na Kinana Evansa koji je doživeo tešku povredu. Amerikanac je bio prva napadačka opcija u napadu, a kao njegova zamena u tim je stigao Ajzea Tejlor, međutim, bivši igrač Anadolu Efesa je takođe doživeo povredu i odsustvovaće sa terena nekoliko nedelja.

Litvanci ove sezone igraju iznad očekivanja, u dosadašnjem delu takmičenja su upisali 12 pobeda i 11 poraza.

U prošlom kolu su izgubili od aktuelnog šampiona Evrope rezultatom 80-70. Ignas Brazdeikis je bio sjajan u tom duelu, ubacio je 25 poena, ali to ipak nije bilo dovoljno da se sruši četa Ergina Atamana koja ove sezone igra po sistemu toplo-hladno.

"Parni valjak" sledeće nedelje gostuje Bajernu, dok će sa druge strane Ulanovas i kompanija ugostiti Baskoniju.

Ovi rivali su se sastali u petom kolu i tada je srpski predstavnik slavio pred svojom vernom publikom u krcatoj "Štark areni" rezultatom 84-76.

BEZ POBEDE U GOSTIMA

Partizan i Žalgiris obnovili su ove sezone rivalstvo prekinuto 2014. godine. Današnji susret u Kaunasu biće njihov šesti u okviru Evrolige, crno-beli trenutno vode sa 3:2.

Zanimljivo je da u dosadašnjih pet mečeva nije bilo gostujućih pobeda, što je tradicija koja ne ide u prilog crno-belima. Ali tradicije postoje da bi bile srušene.

REČ TRENERA

Partizan je beogradskim trijumfom nad Žalgirisom (87:76) ispunio uslov da probijanjem kroz popularnu "zelenu šumu" Kaunasa pribavi duplu korist - proboj u top 8 i bolji odnos u međusobnim susretima. Mnogi su zalutali na tom putu, jer je litvanski tim drugačija i mnogo opasnija zverka u svojoj šumi.

- Činjenica je da Žalgiris igra mnogo bolje na svom terenu - kaže trener crno-belih Željko Obradović i tvrdnju potkrepljuje statistikom. - Procenti šuta su im skoro deset procenata veći nego u gostima, takođe i broj skokova. Igraju sa visokom postavom, sa dominantnim igračima na pozicijama "dva" i "tri", koji pokušavaju da igraju na niskom postu. Imaju Šmitsa, koji je takođe u tome veoma dobar.

FOTO: M. Vukadinović

I dubina Obradovićeve analize govori o značaju partizanske bitke u šumama Kaunasa, takođe i o stepenu mobilizacije pred meč u sigurno dupke punoj "Žalgirio areni".

- Uz probleme koje su imali sa povredama, pronalaze kvalitetna rešenja jer ti igrači mogu da igraju na različitim pozicijama. Plus Ulanovas, koji je na niskom postu skoro svim timovima u Evroligi pravio probleme. Lekavičijus je neko ko pokreće ritam ulaskom sa klupe, izuzetno brz igrač. To su najbitnije stvari o kojima razmišljamo u pripremi ove utakmice.

BONUS VIDEO: Spektakl u Areni, košarkaši Partizana i Zvezde izašli na parket

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)