NOVAK BEZ DLAKE NA JEZIKU: Ovakvi propusti sudija na Evrobasketu ne smeju da se ponove

Novosti online

18. 09. 2022. u 17:24

EVROBASKET 2022 godine ušao je u završnicu, nedelja će dati šampiona Evrope, a FIBA je održala pres konferenciju za medije na kojoj je bilo govora i o sudijskim kriterijumima.

НОВАК БЕЗ ДЛАКЕ НА ЈЕЗИКУ: Овакви пропусти судија на Евробаскету не смеју да се понове

FOTO: FIBA.Basketball

Izvršni direktor FIBA Kamil Novak odgovarao je na pitanja novinara.

Jedan od ključnih ljudi u krovnog organizaciji svetske košarke priznao je da su se desila dva skandala na prvenstvu, jedan na meču Litvanija - Nemačka u grupnoj fazi.

Slavili su Nemci nakon dva produžetka, a Litvanci su uložili protest FIBA zbog toga što su krajem treće četvrtine, nakon tehničke greške selektora Nemačke, sudije su propustile da dodele još jedno slobodno bacanje Litvaniji, zbog čega su nakon poraza odlučili da ulože protestnu notu.

- Šta se desilo u meču Litvanija- Nemačka nije trebalo da se desi i to se dogodilo zbog lanca grešaka koji ne sme da se ponovi. Ovo je bilo jako negativno i ovo je stavilo senku na suđenje. Vi ste svi ovde i na Eurobasketu 2017. i 2015. ste većinom bili i mogu da vam kažem da je mnogo manje problema i žalbi nego 2015. godine. Ovde ima mnogo zvezda i velika su očekivanja i mnogo je pritiska i ne bih se složio da je suđenje loše, pogotovo sada. Naravno dve jako stvari su se desile i to u meču Litvanije i Nemačke i drugi totalno drugačiji slučaj se desio tokom meča Gruzije i Turske, na meču na kome sam bio. Osim toga nismo imali velike probleme, rekao je on.

Smatra da su utisku o lošem suđenju doprinele i društvene mreže.

- Sada imamo i mnogo veliku ulogu socijalnih mreža, tako da svako može da napiše nešto i tako se stvara pogrešan utisak. Sudije su u grupnoj fazi probale da pričaju sa igračima i trenerima, ali to se pokazalo kao loše, tako da su bile mnogo strožije u nokaut fazi, ispričao je on.

Naglasio je da FIBA želi najbolje sudije na svojim takmičenjima, a nije se složio sa utiskom nekih da na ovom turniru ne sude najbolji arbitri.

Otkrio je i zbog čega evroligaške sudije ne sude u FIBA takmičenjima.

- Ne bismo onda imali kriterijum. Te sudije ne sude u kvalifikacionim prozorima, a mi sudije ocenjujemo tokom prozora. Mi ne biramo sudije na prijateljskim osnovama, već ih posle svakog meča analiziramo u izveštajima od više od 15 strana. Potrebna nam je baza podataka, a ne da biramo one koji su nam simpatični. Takođe sarađujemo sa košarkaškim savezima, pa onda u dogovoru sa njima dobijamo procene sudija i od njih, završio je svoje obraćanje Kamil Novak.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!