EKSKLUZIVNO! ANDREJ VATUTIN ZA "NOVOSTI": Idem na Evropsko prvenstvo da navijam za Srbiju, uzećete zlato

G.KELIĆ

04. 09. 2022. u 09:30

DEŠAVANjA izvan terena doprinela su da košarkaški poklonici u Srbiji nadolazeću klupsku sezonu prate širom otvorenih očiju. Partizan i Crvena zvezda će drugi put u istoriji zajedno biti deo evroligaškog takmičenja usled suspenzije moskovskog CSKA, koja je motivisana ratnim sukobom između Rusije i Ukrajine.

ЕКСКЛУЗИВНО! АНДРЕЈ ВАТУТИН ЗА НОВОСТИ: Идем на Европско првенство да навијам за Србију, узећете злато

FOTO: N. Paraušić

U ekskluzivnom razgovoru za "Večernje novosti", prvi čovek osmostrukog evropskog prvaka, Rus Andrej Vatutin (49), dotakao se pravne borbe koji njegov tim trenutno vodi protiv Evrolige po tom pitanju, strateških koraka za budućnosti kluba i posledica koje će sadašnje odluke doneti, kao i sudbini naših večitih rivala na košarkaškoj mapi Starog kontinenta.

o Nedavno ste najavljenu tužbu protiv Evrolige zvanično i podneli. Dokle se sa tim stiglo i šta zapravo očekujete da ćete dobiti u situaciji kada je naredna sezona već odlučena i od učešća CSKA nema ništa?

- Podneli smo tužbu Građanskom sudu u Luksemburgu, pošto su tamo registrovani evroligaški timovi. Smatramo da smo isključeni iz takmičenja nepravedno. Saglasno pravilima Evrolige, isključenje je opcija samo u slučaju sportskih ili ekonomskih prekršaja, a mi nismo napravili ništa slično tome. Naravno, u sadašnjoj situaciji šanse da se vratimo u takmičenje su vrlo male, ali moramo da branimo svoja prava kao jednog od osnivača Evrolige. Nadamo se da ćemo dobiti sudsku ocenu odluke uprave Evrolige i računamo na nadoknadu finansijskih gubitaka. Prvo ročište je već održano, čekamo zvanično rešenje.

SREĆNO I PARTIZANU I ZVEZDI

o NEIGRANjE vašeg kluba otvorilo je mesto za povratak Partizana u Evroligu posle osam godina.

- Ne bih voleo da isključenje CSKA i povratak Partizana budu dva međusobno povezana događaja, iako to tako ispada. Naša crno-bela braća zaslužuje poštovanje, u njihovoj istoriji ima više evropskih titula, mnogo velikih pobeda, ogroman broj sjajnih igrača i trenera. Drago mi je što su se vratili u elitno društvo i nadam se da će još dugo ostati. Takođe, nikada neću zaboraviti neverovatne utakmice protiv Crvene zvezde u Beogradu, pa želim i jednom i drugom srpskom klubu puno sreće u Evroligi.

o Koliko neigranje u Evroligi utiče na finansijsku stabilnost kluba u ovom trenutku, ali i u budućnosti?

- Na finansijsko stanje ne utiče samo neučestvovanje u Evroligi, već celokupna politička i ekonomska situacija u državi, jer sve to vuče brojna ograničenja za sve ruske kompanije. Naš vlasnik "Norilski Nikel" (kompanija koja se bavi proizvodnjom nikla, paladijuma i drugih vrednih metala, prim. aut.) kao jedan od najvažnijih elemenata ruske privrede, doživljava određene poteškoće, a od kluba je zatraženo da se preduzmu mere za smanjenje budžeta. Teška je situacija i sa drugim sponzorima: mnogi od njih su otišli iz objektivnih razloga, jedan faktično skoro potpisan ugovor, nažalost, ostao je nepotpisan. Nastavljamo da radimo u ovom pravcu. Budžet je već smanjen, mada to može da se nazove prirodnim, jer bez Evrolige nema potrebe da angažujemo skupe igrače. Pokušavamo da se oslobodimo viška, fokusirajući se na ono što je potrebno.

Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

 

o Kada očekujete povratak u evroligaško društvo?

- Odluka je, naravno, u startu vezana za politiku. Ostajem realista i smatram da se situacija radikalno promenila na duže vreme. Ako govorimo o sportu, onda je sasvim moguće, da se za sadašnju generaciju ruskih sportista situacija zauvek promenila. Ostali smo bez evropskih takmičenja, a u planiranju sadašnjih i budućih dešavanja, prvo moramo da vodimo računa o tome. Zato sam siguran da treba da dajemo više mogućnosti za razvoj domaćim igračima, kako bi dobili poverenje trenera, pronalazili uloge i korektnu minutažu. Naravno, jednom će doći do povratka međunarodnim utakmicama. Prvo šta će početi da se oporavlja su kultura i sport, ali i sada, u uslovima faktičke izolacije, treba da razmišljamo na koji način ćemo se vratiti. Neka ove godine ne prođu uzalud, treba da ostanemo konkurentni kako ubuduće ne bi "trčali" da kupujemo 12 stranaca, već da ekipu baziramo oko domaćeg nukleusa. Sada je jedinstvena prilika da u novim uslovima proizvodimo sopstveni proizvod, gradimo arene, razvijamo naš sport, tražimo partnerstvo sa prijateljskim zemljama - pre svega sa Srbijom - da nađemo priliku za međunarodne, ali prijateljske utakmice, tamo gde je to moguće.

MILUTINOV OSTAJE "ARMEJAC"

o DOŽIVELI ste velike promene u igračkom kadru, novi je i trener. Ipak, čini se da želite da ostanete konkurentni u svim takmičenjima, što potvrđuje ostanak Nikole Milutinova. Da li je njegova budućnost u Moskvi?

- CSKA ne odustaje od statusa pobedničkog kluba, a prisustvo Milutinova dodatno to potvrđuje. Nikola je jedan od najboljih centara Evrope, drago nam je što će nastaviti da igra u crveno-plavim bojama. A verujte mi, nismo se dodatno trudili oko toga. Milutinov je primer visokog profesionalizma. Možda je duboko u sebi imao sumnje kada smo bili skinuti sa evroligaške liste, ali odmah je rekao da hoće da ispoštuje ugovor. Za njega nije samo novac u pitanju, već i mogućnost da nešto osvoji sa CSKA. Prvu sezonu kod nas prekinula mu je povreda, a druga je donela poraz u finalu VTB lige, uprkos njegovom sjajnom nastupu.

o Ipak, uprkos svemu, i dalje imate velika ovlašćenja kao jedan od vlasnika takmičenja, što pokazuje i detalj sa prošlog sastanka, kada je upravo vaš glas odlučio o smeni gospodina Bartomeua. Šta mislite ko je prava osoba da ubuduće rukovodi takmičenjem i zašto ništa nije odlučeno po tom pitanju? Kakvo je vaše mišljenje o Dejanu Bodirogi po ovom pitanju?

- Ne bih izdvajao naš glas, tu su presudili glasovi svakog od klubova koji navijaju za razvoj Evrolige i ulažu veliku snagu u to. Posao nije završen, a mi, zaista, nastavljamo da aktivno učestvujemo u poslovnim odlukama, iako trenutno ne možemo da iskoristimo nikakve prednosti od promena koje su u toku. Ali, ponavljam, naše neučestvovanje neće trajati zauvek. Jedan od velikana evropske košarke će se vratiti na mesto koje mu pripada. Što se tiče novog predsednika Evrolige, klubovi se trude da što pažljivije pristupe ovom pitanju. Voleo bih da se ta osoba, pre svega, dobro snalazi u sportskom poslu, da postane figura koja bi omogućila da najveće košarkaško takmičenje van NBA lige dobije zaslužene marketinške i finansijske beneficije. Gospodin Bodiroga je nesumnjivo dobar kandidat, ima autoritet, košarkaško znanje i menadžersko iskustvo. Treba razumeti da u pogledu liderstva nije važna samo figura šefa, već i njegov tim, koji će obavljati značajan deo tekućeg posla i koji će moći da zajedno sa klubovima napravi plan razvoja takmičenja.

FOTO: FIBA.Basketball

 

o Startovalo je Evropsko prvenstvo u košarci. Nažalost, bez vaše Rusije, ali sa dosta kvalitetnih igrača i reprezentacija. Koga vidite na vrhu?

- Znam da je Srbija favorit po prognozama kladionica, i uopšte nije čudno s obzirom na to u kakvoj je formi Nikola Jokić, koga smo gledali u nedavnim prijateljskim i kvalifikacionim utakmicama. Iskreno želim da "orlovi" potvrde status favorita jer mi u CSKA znamo koliko je teško igrati pod pritiskom velikih očekivanja i kakvu dodatnu motivaciju imaju protivnici. Planiram da idem na Evrobasket da navijam za Milutinova i Davidovca, mog dobrog prijatelja Micića i da gledam dobru košarku. Turnir može biti jedan od istorijski najzanimljivijih, s obzirom na visok nivo timova i asova koji će učestvovati na njemu. Siguran sam da navijači jedva čekaju da gledaju Jokića, Adetokumba, Dončića, Gobera, Sabonisa, Micića, Larkina i mnoge druge na terenu.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana