GREG POPOVIČ JE UŽIVAO, A I CELA KOŠARKAŠKA PLANETA: Fantastičan dvoboj Italija - Grčka na Evrobasketu

Novosti online

03. 09. 2022. u 23:03

KOŠARKAŠKA reprezentacija Grčke je u drugom kolu Evropskog prvenstva ostvarila svoju drugu pobedu.

ГРЕГ ПОПОВИЧ ЈЕ УЖИВАО, А И ЦЕЛА КОШАРКАШКА ПЛАНЕТА: Фантастичан двобој Италија - Грчка на Евробаскету

FOTO: FIBA.Basketball

Nakon što je u dramatičnom meču pobeđena Hrvatska, Grci su savladali i Italijane, i to sa 85:81, posle neverovatne drame u utakmici kojoj je prisustvoala i trenerska legenda, strateg NBA kluba iz San Antonija, Greg Popovič.

Predvođeni dvostrukim MVP-em NBA lige, Janisom Adetkomumbom, Heleni su rano stavili do znanja "azurima" koliko ih težak zadatak čeka, iako su igrali pred svojom publikom, u Milanu.

Pa opet, čak i lišeni usluga povređenog Danila Galinarija, kome su juče pukli ligamenti kolena i čeka ga duga pauza, Italijani nisu odustajali od želje da pobede, i pored toga što se na momente to činilo kao nemoguća misija.

Jer, čak i kada bi italijanska selekcija pravila seriju od 9:0, kao u trećoj deonici, delila bi poklone "zahvaljujući" nonšalantnim potezima nekih svojih igrača, poput Maniona, što je Grcima davalo krila. I to toliko da, sa čak i bez Adetkumba na parketu stigli do tada najveće, prednosti od 15 poena razlike (71:56, pred kraj treće deonice).

Italija se ponadala da bi mogla do čuda kada je, protiv već opuštenog rivala, prišla na "-4", a Grci potom već počeli da slave kada je trojku dao Tajler Dorsi, koji je 75 sekundi pre kraja odveo Helene na 84:77.

Međutim, Fontekio je brzim prodorom to smanjio na pet razlike, Adetokumbo je potom mudro bio udvojen i izgubio je loptu, da bi Fontekio novi pogotkom iz proboja kroz odbranu rivala smanjio zaostatak Italije samo na 84:81.

A upravo je on mogao da bude junak "azura". Jer, Kalatesov promašaj sa distance omogućio je domaćinima napad za izjednačenje, no i Simone Fontekio, i Stefano Tonut promašili su trojke u poslednjih sedam, odnosno dve sekunde, pa je faulirani Tajler Dorsi postavio konačan rezultat - 85:81.

Janis Adetokumbo je bio najefikasniji u grčkoj selekciji, postigao je 25 poena, uz 11 skokova i po tri asistencije i "krađe", a Fontekio, kome je hala vikala "MVP" u završnici meča, je dao poen više za Italiju.

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" su odigrali uvodna dva meča, protiv Holandije i Češke. Posle prvog dana odmora, slede nova dva nastupa u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim u utorak u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Trening Pešićevih "orlova" tokom Evropskog prvenstva u košarci

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)