"VEČITI" KAO REAL I BARSA: Zvezda i Partizan kupovinom igrača postali konkurentni u Evroligi

V. PRERADOVIĆ

16. 07. 2022. u 10:00

KRIS SINGLTON na pragu Crvene zvezde, Partizan u ozbiljnim pregovorima sa Kevinom Pengosom. Informacije kakve bi donedavno bile tretirane kao prvoaprilske šale, ovog leta postale su verodostojne.

ВЕЧИТИ КАО  РЕАЛ И БАРСА: Звезда и Партизан куповином играча постали конкурентни у Евролиги

FOTO: EPA

Večiti rivali se u letnjem šopingu ponašaju kao pijani milioneri, ne od sorte koja je bogatstvo stekla mukotrpnim radom, već od one kojoj je ogromno nasledstvo palo s neba.

Problem je u tome što se ne radi o kapricu nekog vlasnika kluba, opijenosti košarkom modnog magnata Armanija ili ubijanju dosade grčkog brodovlasnika. Ovde govorimo o sportskim organizacijama finansiranim javnim novcem, odnosno novcem svih poreskih obveznika. Pritom, svoje poreske obaveze odlažu po sopstvenom nahođenju. Naprasno su utihnule rasprave klupskih čelnika ko je više, a ko manje državni projekat. Prethodnih godina prisustvovali smo uličnoj borbi izgladnelih pasa za kosku sa malo mesa, barem sudeći po izjavama rukovodilaca. Važno je istaći da su rukovodioci, a ne vlasnici, iako se često ponašaju kao da je reč o njihovom imetku.

- Mogu da posmatram taj trend iz dva ugla - priča za "Novosti" Željko Rebrača, nekadašnji reprezentativac i sadašnji klupski funkcioner.

FOTO: Darko Dozet

- Pošto sam odnedavno predsednik Vojvodine, gledajući iz ugla stvaranja igrača, jeste čudno to što će Zvezda i Partizan možda biti bez naših u prvim petorkama. Postaju klubovi koji funkcionišu kao Barselona i Real.

Znak za mahanje svežnjevima novčanica na aukciji igrača dao je čekić koji je oglasio da će oba beogradska kluba igrati u Evroligi iduće sezone. Zvezda je manirom vlastelina preuzela Nemanju Nedovića od "ubogog" šestostrukog prvaka Evrope Panatinaikosa, koji je priznao da mu nije bilo ni na kraj pameti da ponudi srpskom reprezentativcu iste uslove.

Sličnu žalopojku čuli smo prošlog leta od trenera Milana Mesine kada je nevoljno prepustio Kevina Pantera Partizanu. Možda je trener Barselone Jasikevičijus iz pijeteta prema Željku Obradoviću prećutao slučaj Dantea Eksuma, igrača kome je i katalonski gigant trebalo da posluži samo kao odskočna daska za povratak u NBA. Večiti više ne pazare momke sa kraja klupa evroligaških timova. Crn-beli su kupili najboljeg strelca Makabija Džejmsa Nanelija, crveno-beli su bez poteškoća sa premeravanjem budžeta doveli Hasana Martina iz Olimpijakosa, ovogodišnjeg učesnika fajnal-fora.

Nekad neuporedivo bogatiji brat iz Pireja moraće da se privikne na drugačije okolnosti. Više nisu bezbedni ni dvostruki uzastopni osvajač Evrolige Efes i bivši NBA šampion Klivlend. Singltonu jeste istekao ugovor sa turskom imperijom, ali je reč o bitnom delu Atamanove mašinerije i nipošto jeftinom. Pengosov NBA plan svakako nije išao po planu, ali se radi o igraču koji se na evropskom tržištu vodi kao luksuzna roba.

- Košarka je postala biznis, igraće u Evroligi gde se ulaže mnogo novca i moraju da rade na taj način da bi bili konkurentni. Koliko znam, ušli su ozbiljni sponzori u ta dva kluba i, sa te biznis strane, to mi je u redu. Nije u redu sa strane stvaranja igrača, jer trenutno ih nema sa kvalitetom koji može da zadovolji taj nivo košarke. Zato i tražim pomoć za stvaranje baze igrača, koji bi za tri-četiri godine mogli da igraju u Zvezdi i Partizanu, da budu i reprezentativci.

Novopečeni beogradski milioneri procenili su da je kupovina lakša od borbe sa mlađim klupskim kategorijama krajnje neizvesnog rezultata. Državni klubovi smatraju da je svrsishodnije uložiti državni novac u preskupe gotove proizvode, takođe sa krajnje neizvesnim ishodom. Pitanje je da li će preuzeti odgovornost u slučaju kraha biznis plana, jer su sada sebe stavili u poziciju da je sve osim plasmana među osam najboljih u Evropi debakl epskih razmera.

- Polako odustaju od toga i traže gotove igrače. Onda dajte podršku manjim klubovima, kao što je i Vojvodina, da mi stvaramo igrače. Ako naša dva najveća kluba žele da crpe igrače samo iz inostranstva, onda je to nešto drugo. Osim nekolicine, trenutno nemamo vrhunske igrače - konstatuje Rebrača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna