IZA KULISA FAJNAL-FORA: Bitka za dva srpska tima u Evroligi

V. P.

19. 05. 2022. u 21:00

PROŠLO je osam godina otkad su oba srpska košarkaška velikana bila deo evropske klupske elite. Partizan je nastup u evroligaškoj sezoni 2013/2014. izborio kao šampion ABA lige, Zvezda kao finalista jadranskog fajnal-fora odigranog u Laktašima.

ИЗА КУЛИСА ФАЈНАЛ-ФОРА: Битка за два српска тима у Евролиги

FOTO: M. Vukadinović

Crveno-beli su od tada redovan učesnik, propustili su samo izdanje 2018/2019. zbog izgubljenog finala plej-ofa od Budućnosti. ABA liga je u međuvremenu izgubila jedno mesto, tako da je klub s Malog Kalemegdana morao da se zadovolji Evrokupom. Mnogi navijači crno-belih koji trenutno grizu tinejdžersko doba nisu nikad imali priliku da gledaju svoj tim u odmeravanju sa najboljima. Od te sezone 2013/2014. smenjivale su se generacije igrača, treneri i klupske garniture, ali jedini prvak Evrope iz Srbije i dalje čeka povratak u elitno društvo.

Iza kulisa fajnal-fora u beogradskoj "Štark areni", paralelno sa borbom četiri najbolja tima za evropsku krunu, vodi se diplomatska bitka za učešće dva srpska tima u narednoj evroligaškoj sezoni.

- Za mene kao ambasadora fajnal-fora najvažnija uloga je da promovišem ideju da Srbija zaslužuje dva mesta u Evroligi sledeće sezone - kaže Dejan Tomašević, naš proslavljeni reprezentativac i klupski šampion Evrope 2007. godine, kada je nosio dres Panatinaikosa. - Mislim da će ljudi iz Evrolige imati razumevanja za naše argumente.

Tokom fajnal-fora u srpskoj prestonici biće održan sastanak evroligaškog rukovodstva, na kojem će glavna tema biti status CSKA kao vlasnika višegodišnje licence i suvlasnika takmičenja. Moskovljani su suspendovani usred aktuelne sezone zbog napada Rusije na Ukrajinu, ali su obavestili Evroligu da od jeseni žele da se vrate u igru. Izuzetno složeno pitanje statusa "armejaca" direktno je povezano s mogućnošću da naredne sezone gledamo večiti derbi i u Evroligi.

Ukoliko suspenzija ostane na snazi, a teško je zamisliti drugačiji scenario zbog ogromnog tereta političkih pritisaka, kapija Evrolige mogla bi da se otvori za prolaz dva srpska predstavnika. Naravno, potrebno je da Zvezda i Partizan rezultatima na košarkaškom terenu pomognu u tome. Jedan od ova dva kluba dobiće "vajld" kartu u slučaju da osvoji ABA ligu, drugi bi plasmanom u finale dao snažan vetar u leđa ovoj inicijativi.

Iz turskih izvora, prilično pouzdanih zbog sponzorske strukture Evrolige, stigle su nezvanične informacije da menadžment ozbiljno razmatra mogućnost da specijalnu pozivnicu dodeli srpskom klubu koji ne izbori učešće jadranskom titulom. Kao kandidati pominju se i Valensija i Bursa, ali sa manjim izgledima da budu nagrađeni evroligaškom ulaznicom.

- Ovo je dobra prilika da lobiramo za naš sport, za našu košarku - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na nedavnom sastanku Organizacionog odbora fajnal-fora. - Naš je cilj, i to ne krijemo, da Beograd ima dva kluba u Evroligi. Ovo je grad koji može da izdrži dva učesnika, neki drugi to ne mogu.

BONUS VIDEO: OVO JE NAŠ NBA MVP: Nikola Jokić ušao u istoriju, a hteo je da bude nešto drugo

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati