DENIS RODMAN - ŽIVOTNA PRIČA: Beskućnik, ženskaroš, prijatelj Kim DŽong Una, ali i petostruki NBA šampion

V. F.

15. 05. 2022. u 14:33

DENIS RODMAN bio je beskućnik, diler, alkoholičar, ženskaroš, ali i petostruki šampion najbolje košarkaške lige na svetu. Sve to, ali i još mnogo toga.

ДЕНИС РОДМАН - ЖИВОТНА ПРИЧА: Бескућник, женскарош, пријатељ Ким Џонг Уна, али и петоструки НБА шампион

Tanjug/AP

Rodman je rođen u Trentonu , 13. maja 1961. Izabran je kao 27. pik u drugoj rundi drafta 1986. i jedan je od najboljih igrača ikad izabranih u drugoj rundi. On je jedan od najdominantnijih skakača svih vremena, osvajač pet NBA prstena, član kuće slavnih i svakako jedan od najkontroverznijih igrača koji su ikad viđeni.


Detinjstvo i odrastanje
 

Denis je odrastao u nestabilnoj porodici, otac je ostavio njegovu majku sa njim i njegove dve sestre. Posle rastanka sa mužem, njegova majka se sa decom preselila u Dalas, gde je radila četiri posla kako bi ih prehranila. U tim godinama Rodman je bio izgubljen slučaj, živeo je u lošem delu grada i družio se sa propalicama starijim od njega.

U srednjoj školi se činilo da nema nikakvog potencijala za košarku, nije bio dovoljno visok. Treneri ga nisu primećivali, a škola ga kako i sam kaže nikad nije zanimala. Činilo se da neće uspeti. Odjednom u dvadesetoj godini je narastao preko dvadeset centimetara. I dalje on je bio samo basketaš, košarku na dva obruča nikad nije igrao.

Sestra mu je sredila da igra na višoj školi, ali je izdržao samo jedan semestar dok je nije napustio. Slično kao Džimi Batler i Rodman je izbačen iz kuće. Spavao je gde je stigao, i jedno vreme živeo kao beskućnik. Radio je kao domar na aerodromu u Dalasu ali je uhapšen zbog krađe nakita.

Lon Reisman je čovek za koga se može reći da je košarkaški napravio Denisa Rodmana. U njega niko nije verovao sem Lona. Odveo ga je na koledž Oklahoma Stejt, gde su crnce tretirali kao robove, ali tada siromašni Denis nije imao drugog izbora. Bio je jako usamljen, jedini prijatelj kojeg je imao bio je trinaestogodišnji dečak kod kog se kasnije preselio. Pošto je živeo na farmi, čistio je štalu, muzao krave, vozio traktor, uzgajao povrće… To se ne uklapa u nekoga ko je odrastao u najmračnijim ulicama Dalasa gde je bio stalno okružen drogom i oružjem.

Bio je skočan i brz ali veoma mršav. Konkurencija koju je imao na koledžu je bila jako "tanka" te je Rodman beležio 26 poena i 16 skokova u proseku. To je bilo dovoljno da bude izabran na drafru od strane Detroit Pistonsa.

 


 

Početar karijere u "Motor sitiju"

 

Odlično se uklopio u tim Detroita. Ekipi sastavljenoj od “Loših momaka” samo je falio neko kao on. Slobodno se može reći da su Pistonsi tih godina igrali sa najvećom energijom od svih timova u NBA ligi. Već prve sezone Rodman je beležio 6,5 poena i 4,7 skoka u proseku. Te godine igrali su finale istočne konferencije, ali su eliminisani od Bostona.

Naredne sezone (1987/1988 ) popularni "Crv" je popravio svoju statistiku beleživši 11,6 poena i 8,7 skokova po meču. To je bila godina u kojoj su “Loši momci” igrali finale NBA lige, ali su i tu poraženi od strane Medžika Džonsona i Los Anđeles Lejkersa.

Sledeća sezona je bila nestvarna i za Rodmana i Detroit. Tada je legendarni košarkaš znatno napredovao. Provodio je svaki dan vežbajći po nekoliko sati u teretani, posle čega je išao u dvoranu da još trenira sa loptom. Te godine Rodman je po prvi put izabran u najbolju odbrambenu petorku lige, a Detroit je pobeđivao sve redom. Lagano su se provukli do finala a u njemu su još lakše pobedili Lejkerse sa 4-0 u seriji i osvojili NBA titulu. U trećoj utakmici krilni centar Pistonsa je zabeležio 19 skokova i odradio mnogo posla u odbrani koji se ne može izmeriti statistikom.



Selidba u "vetroviti grad" i ispisivanje istorije

Nakon toga odlazi u Teksas. Posle dve sezone u San Antoniju se sukobio sa upravom jer je povredio rame u nesreći koju je doživeo na motoru (a takve aktivnosti su po statutu kluba bile zabranjene dok traje sezona). Zbog svega toga Rodman je te sezone propustio mnogo utakmica, pa je trejdovan u Čikago Bulse.

Od kako je došao u Čikago dolaze i zlatna vremena “Bikova”. Ekipa koju je činila velika trojka Džordan, Pipen i Rodman osvaja tri NBA titule za redom. Mnogi su mislili da njegovo dovođenje u Bulse nije dobra odluka zbog njegovog ponašanja.

 

Foto: Tviter

 

Ipak, Fil Džekson je kao i uvek znao šta radi i to se ispostavilo kao najbolji mogući potez.

Denisovo “ludilo” je po nekim bila gluma, i možda se on sam predstavljao osobom kakva zapravo nije. Na okupljanju Čikago Bulsa gde su se gledali snimci i smišljala taktika, "Crv" nikad nije prisustvovao. Ali je ipak od trenera Džeksona nasamo tražio da pogleda video klipove i molio ga da nikome ne kaže za to.


Najveći "ludak" van parketa

Još kao igrač je mnogo pio, večeri je provodio u društvu striptizeta i prostitutki kupajući se u alkoholu. Skoro da nije ni spavao, svega nekoliko sati dnevno. Ali opet i kad tako mamuran dođe na utakmicu, to se nije primećivalo. Jednostavno je bio toliko spreman da je mogao sve da izdrži.

Jedan od najboljih skakača svih vremena, nije bio previše visok za svoju poziciju, bilo je dosta skočnijih od njega ali opet on ih je ostavio sve iza sebe. Ono što je on imao to je bio osećaj za skok kakav možda do sad još nije viđen u NBA ligi. Jedan od najbizarnijih košarkaša ikad. Istetoviran, ofarban, uvek spreman na tuču i uvek energičan. Energija sa kojom je igrao retko se viđa, za svaku loptu se borio kao da ona može odlučiti meč i nije mu bio problem da se baci za nju bez obzira kakav će udarac doživeti prilikom pada.


Njegov život je toliko sadržajan, da jedna knjiga ne bi bila dovoljna da ga opiše. Punio je naslovnice američkih novina dok je bio u vezi sa "kraljicom popa" Madonom, ali to je trajalo samo dva meseca. Nakon te kratke ljubavi, imao je još kraći brak od samo 10 dana, sa američkom glumicom Karmen Elektrom. Samu krunu Rodmanovog ljubavnog života predsavlja njegovo drugo venčanje, kada se pojavio našminkan i u venčanici. Dok je njegova supruga, Mišel Mojer, bila u odelu.
 


Neizostavan deo Rodmanove biografije je prijateljstvo sa liderom Severne Koreje. Košaraš je ovu zemlju posetio kao promoter igre pod obručima, nakon što je Majkl Džordan odbio tu ponudu. Dok je za "crva" to bila ponuda koja se ne odbija.


Iako možda njihovo druženje nije počelo na najbolji mogući način kada je legendarni krilni centar ulazio u dvoranu na meč Severnokorejske lige, sada su veoma bliski.

- Više od 22,000 Severnokorejaca je ustalo i počelo da tapše. Ja uzvraćam pozdrave, a neko mi kaže: "Ne, to nije za tebe, to je za njega" i pokazuje na Kim Džong Una. Pitao sam ga: "Ko je taj momak"? Kažu: "To je naš vođa" - izjavio je jedan od najkontroverznijih košarkaša ikad.

Rodmanova kolekcija trofeja i priznanja je prepuna. Pet puta šampion NBA lige, dvostruki Ol-Star, dva puta osjavač priznanja za najboljeg odbrambenog igrača godine, sedam puta najbolji skakač u NBA... Ima ovde još mnogo toga, ali sve je to lakše nabrojati, nego jedan stoti deo bizarnih događaja iz života Denisa Rodmana.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri