GLEDAJU I NE VERUJU: Američki novinar otkrio neverovatnu istinu o Nikoli Jokiću

D. N.

16. 04. 2022. u 15:48

NIKOLA Jokić je iznova u centru pažnje američke košarkaške javnosti, koja je pomalo zatečena zbog najnovijih NBA vesti o njemu.

ГЛЕДАЈУ И НЕ ВЕРУЈУ: Амерички новинар открио невероватну истину о Николи Јокићу

FOTO: Tanjug/AP

Dok pojedini američki novinari vređaju Jokića i to u emisijama sa ogromnom gledanošću, a drugi (takođe novinari) na Tviteru čak vređaju svoje kolege koje se "usuđuju da glasaju za Jokića", postoje i oni predstavnici američkih medija koji ukazuju na pomalo neverovatne istine o srpskom asu.

Jednu takvu izneo je novinar uglednog "Forbsa", Džoel Raš, kada je radio analizu predstojećeg plej-of nastupa Jokića i ostatka Denver Nagetsa.

On je, naime, pogledao kakva je plej-of statistika srpskog centra, aktuelnog MVP-a NBA lige. Tada je ustanovio da niko drugi u istoriji najjačeg košarkaškog prvenstva na svetu nije dostizao njegove učinke, a za svoju analizu uključio je date poene, ostvarene skokove i asistencije, te "efektivnu preciznost šuta", što je napredna statistička kategorija koja objedinjuje pokušaje i pogotke za dva i tri poena, s tim da se dalekometnim pogocima daje blaga prednost u konačnom zbiru. 

I, Džoel Raš je onda krenuo u potragu - ko je po plej-of učinku najbliži Jokiću.

Za njega je utvrio da je u NBA doigravanju, u svojim dosadašnjim plej-of nastupima, pored 25,9 poena, 11,3 skoka i 6,4 asistencije imao i 56,3% "efektivne preciznosti šuta iz igre" (Računa se po formuli: (broj pogodaka za dva poena + 1,5 * broj datih trojki) / ukupan broj šuteva iz igre), pa je krenuo polako da smanjuje zadate kriterijume dok ne naiđe na sledećeg NBA asa koji je ostvarivao takvu statistku.

Spustio je za jedan poen košgeterski učinak. I dalje niko u NBA istoriji nije ravan Jokiću.

Spustio je potom i broj skokova za jedan. I dalje niko u NBA istoriji nije bio ravan srpskom asu.

Spustio je i broj asistencija za jednu. Opet - niko ni prići Jokiću.

Spustio je, na sve to, i "efektivnu preciznost šuta" za jedan procenat. Opet ništa. I dalje je samo Nikola Jokić ispunjavao kriterijume.

I, radio je to iznova i iznova, smanjujući uslove koje neko mora da ispuni da bi ušao u društvo centra Denvera, sve dok se to nije dogodilo.

Jer, tek kada je prosečan broj poena u plej-of mečevima spustio za tri u odnosu na Jokićev prosek, odnosno na 23, zatim spustio broj skokova sa Nikolinih 11,3 na osam po plej-of utakmici, uz to spustio asistencije na pet, a efektivnu preciznost iz igre za tri procenta, na 53% "pojavio" se još neko ko je u NBA istoriji u tom "klubu".

Lebron Džejms.

Toliko je Jokić statistički impresivniji od "kralja". A i od svih ostalih koji su ikada igrali u NBA plej-ofu, po zadatim kriterijumima

Nikola Jokić i Lebron Džejms u NBA okršaju / FOTO: AP

Kada se to sagleda, onda možda i ne čudi što i pored kritika pojedinih predstavnika "sedme sile", sve je veći broj onih novinarskih članova NBA žirija koji dodeljuju MVP nagradu koji "dižu ruku" da Jokić po drugi uzastopni put postane MVP.

A novi plej-of tek treba da počne za njega i Nagetse...

Nikola Jokić - NBA statistika u sezoni 2021/2022

Nikola Jokić je i ove sezone imao fantastičnu statistiku u NBA ligi: prosečno je postizao 27,1 poen po meču, imao čak 13,8 skokova po utakmici, uz 7,9 asistencija po takmičarskom nastupu.

Šta čeka Denver nagetse - raspored NBA plej-ofa

Podsetimo, ekipa iz Kolorada, predvođena Nikolom Jokićem, sa učinkom 48-34 zauzela je šesto mesto u Zapadnoj konferenciji NBA lige i u prvoj rundi plej-ofa igraće protiv trećeplasiranih Golden Stej Voriorsa.

"Ratnici" će u nedelju, 17. aprila, biti domaćini prvog meča, u 03.30 po našem, srednjeevropskom vremenu.

Ovolika pauza između poslednjeg ligaškog nastupa Nagetsa i prvog meča u doigravanju nije samo da bi se ekipe odmorile, već i da bi se u međuvremenu ekipe koje su obe konferencije završile prvi deo prvenstva od sedmog do 10. mesta nadmetale u tzv. "plej-in turniru". 

 

BONUS VIDEO Kako je Jokić postao najbolji košarkaš kada se tome ama baš niko nije nadao?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna