ČUDO U ČUVENOJ LIGI! Španski klub promenio dres u čast Partizana (FOTO)

Novosti online

09. 04. 2022. u 20:49

PARTIZAN je, u svojoj bogatoj istoriji, na mnogim mestima širom planete ostavio trag, a na jednom - poseban.

ЧУДО У ЧУВЕНОЈ ЛИГИ! Шпански клуб променио дрес у част Партизана (ФОТО)

KK Partizan / Dragana Stjepanović

Kada je pre tri decenije, zbog krvavog raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, beogradski klub morao da svoje košarkaške mečeve igra kao domaćin u inostranstvu, rođena je ljubav koja i dan danas traje.


Partizan se "smestio" u Fuenlabradu, tačnije putovao u Španiju svaki put kada bi na evro-sceni bio "domaćin", a tamošnja publika je crno-bele prigrlila kao svoje i bodrila ih dok su pokušavali da pokažu Evropi ko su, šta mogu i dokle bi da doguraju.


Ta čuvena ekipa, predvođena Željkom Obradovićem, tada debitantom na klupi, ne samo da je oduševila celu Fuenlabradu, već i čitav kontinent, jer je tu, sezonu 1991/1992 okončala osvajanjem Kupa šampiona (onim nestvarnim pogotkom Aleksandra Đorđevića protiv Huventuda, u finalu u kome su zablistali i svi ostali njegovi saigrači).
Sada, tri decenije posle tog događaja, košarkaši klub Fuenlabrada zaigrao je protiv Obradorija, u španskoj ACB ligi, u posebnim dresovima.

Oni su bili u Partizanovim bojama, a na njima je pisalo:

"Partizan de Fuenlabrada, 1992 - 2022".

I, ne samo da je španski klub zaigrao u nesvakidašnjoj opremi, kojom je odao priznanje, a i pokazao svoju neraskidivu vezu sa beogradskim crno-belima, već je i pobedio (93:92), dok je istovremeno iz klupske upotrebe povukao dres sa brojem 92. Simbolično, zbog godine u kojoj se dogodila Partizanova evropska vladavina.


Pomenutoj pobedi, doprinela su i dva Srbina. Dušan Ristić, nekadaši košarkaš Crvene zvezde, bio je drugi strelac Fuenlabrade sa 145 poena, uz tri skoka i jednu asistenciju, a Dragan Milosavljević, miljenik Partizanovih "grobara", ubacio je 12 poena, te ostvario po skok i asistenciju.


Nakon ovog trijumfa, domaći klub se malo odmakao od opasne zone, 13. je sa učinkom 10-17, dok je tik ispod njega Obradorio, koji je sa 9-18 trenutno 14. u konkurenciji 18 klubova u španskoj ligi.

Bonus video: Kada je na Kup Koraća ušao vojni orkestar, "delije" i "grobari" su zagrmeli zajedno

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!