DIVAC BIO "VIĐEN" U HRVATSKOJ: Potez Dražena Petrovića koji je promenio košarkašku istoriju

Novosti online

07. 03. 2022. u 10:07

BILO je mnogo košarkaških generacija u Jugoslaviji, SSSR-u, kasnije Srbiji, Španiji, Litvaniji, Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, Rusiji... Ali jedna će ostati upamćena kao "vanzemaljci" pod obručima.

ДИВАЦ БИО ВИЂЕН У ХРВАТСКОЈ: Потез Дражена Петровића који је променио кошаркашку историју

Foto: Printskrin

Način na koji je tadašnja država SFRJ osvojila Evropsko prvenstvo u Zagrebu 1989. godine, a onda i Mundobasket u Argentini 1990, pa famozni Rim 1991. bez Jurija Zdovca sa ratom u vazduhu je priča za sebe.

"Vanzemljaci" koji bi namučili i onaj čuveni američki drim tim sa Olimpijskih igara iz Barselone sa Majklom Džordanom i svim tadašnjim velikanima NBA lige. Do tog meča nije došlo, kao i do nekih transfera u Jugoslaviji pred izbijanje rata koji bi promenili košarkašku istoriju Balkana.

Najviše se pričalo o odlasku Dražena Petrovića iz Šibenke, malo je nedostajalo da košarkaški "Mocart" završi u Beogradu, Crvena zvezda i Partizan su bili ozbiljno zagrizli, ali na kraju je pobedila Cibona i Mirko Novosel koji su bili šampioni države i mamac za tada najboljeg igrača u Jugoslaviji i Evropi.

Otišao je Dražen u Cibonu, a "Slobodna Dalmacija", skoro četiri decenije kasnije, otkriva ekskluzivnu vest koja se nikada i nigde nije pojavila. Naime, Vlade Divac je bio na putu za "Baldekin", a sa njim i Stojko Vranković. 

Hrvati pišu da je sve zavisilo od Petrovića, da je ostao u Šibenki, napravili bi ekipu koja bi godinama harala jugoslovenskom i evropskom scenom. A poznato je i veliko prijateljstvo između Divca i Dražena, koje je prikazano na filmskom platnu "Jednom braća".

Rat je rastavio dva najbolja druga, koji se, nažalost, nikada više nisu spojili, pošto je Petrović poginuo u saobraćajnoj nesreći 7. juna 1993. godine u Nemačkoj.

Ko zna šta bi bilo kad bi bilo, ali Vlade i Dražen su sinonimi za košarku na ovim prostorima, koji nikada neće izbledeti i prenosiće se sa kolena na koleno.

BONUS VIDEO: KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA: Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021. godini

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu