SVE JE SPREMNO ZA TREĆI OKRŠAJ: Partizan želi revanš, Zvezda igra za prvo mesto

Vladimir Preradović

06. 03. 2022. u 10:00

PROŠLE su dve nedelje od večitog derbija u niškom finalu Kupa Koraća. Eho teškog poraza sigurno još odzvanja u glavama igrača Partizana, koji ni u drugom pokušaju nisu uspeli da priđu na puškomet Crvenoj zvezdi. Treću i zasad najbolju šansu imaće u celovitom crno-belom navijačkom grotlu u današnjem meču 21. kola ABA lige u hali "Aleksandar Nikolić" (18.30).

СВЕ ЈЕ СПРЕМНО ЗА ТРЕЋИ ОКРШАЈ: Партизан жели реванш, Звезда игра за прво место

FOTO: ABA liga

Ulog u ovom poglavlju beskrajnog rivaliteta nije trofej kao u prethodnom, ali jeste nešto možda podjednako vredno. Odbrana ponosa kluba koji se s razlogom ponosi svojom istorijom, iako je poslednjih godina zastao sa ispisivanjem novih stranica. Zbog toga se i vratio autor najznačajnije, ispisane evropskom titulom pre 30 godina. Kao i uoči bitke za "Žućkovu levicu", Željko Obradović izdaje komandu da se renome brani sportskim viteštvom, podrškom svom timu i ukazivanjem poštovanja protivničkom.

- Pozivam navijače da nas bodre kao što su do sada radili, nadam se da ćemo uspeti da im vratimo na najbolji mogući način. Nadam se i da će pobediti fer i sportska atmosfera, da će se pričati samo o košarci i da će sve biti u okviru fer-pleja.

Na crno-beloj motivacionoj tabli, pokraj zabeleške "pokazati zube najvećem rivalu" stoji i jedna jednostavna matematička računica - pobeda u derbiju je korak od sedam milja ka drugom mestu u ligaškom delu. Ujedno i korak ka direktnom učešću u polufinalu plej-ofa i predah dok timovi od treće do šeste pozicije razigravaju za dve preostale ulaznice. Možda i prilika za uspon na najvišu kotu, pod uslovom da se crveno-beli jednom ili dvaput spotaknu do kraja regularnog dela sezone.

Lako je pronaći motive za treći derbi u sezoni, nešto teže je savladati lekcije iz prethodna dva, a najteže prikupljeno znanje primeniti na terenu protiv tima ozbiljnog kvaliteta i za evroligaške standarde. Šta je Partizan mogao da nauči iz mečeva u kojima je trpeo udarce sateran u ugao ringa, nasumično pokušavajući da uzvrati? Bez timske igre u svakom segmentu, discipline i koncentracije u svakom trenutku, proživeće još jednu bolnu rundu.

- Posle izuzetno loše slike koju smo prikazali u finalu Kupa, mislim da je trenutak da reagujemo - kaže Obradović. - Ono što je krasilo ovaj tim je borbenost, što nismo imali u Nišu. Voleo bih da svi mi shvatimo šta znači igrati utakmice protiv Crvene zvezde i šta znači braniti boje Partizana.

"PRLjAV" POSAO

KAPITEN Partizana Rade Zagorac:

- Mislim da je dobro što nakon veoma loše utakmice u finalu Kupa pre dve nedelje imamo šansu za popravni. Zvezda je mnogo iskusnija od nas u svakom smislu, sa igračima koji su odigrali mnogo ovakvih utakmica. Derbi je drugačija utakmica, mora da se odradi i dosta onog "prljavog" posla, poput zagrađivanja, trčanja, sitnih stvari koje uvek prave razliku.

Kevin Panter mora da se odrekne neograničene igračke slobode, u kojoj postaje lak plen za neke od najboljih defanzivaca na spoljnim pozicijama u evropskoj košarci. Ako svetla derbi pozornice češće padnu na momke poput Alena Smailagića, Jama Madara, Gregora Glasa ili Rodionsa Kuruca, crno-beli mogu da pomere težište borbe ka sredini ringa i upuste se u ravnopravnu razmenu udaraca.

- Zvezda igra veoma dobro, ali to je prilika za nas da pokažemo sve što nas je krasilo od prvog dana. To sam rekao kada smo izašli na prvu utakmicu i malo je reći da sam bio razočaran posle finalne utakmice u Nišu, isto kao i igrači - konstatuje Obradović.

Atributi derbija izostali su u dosadašnja dva susreta večitih rivala ove sezone. I u prvom, odigranom u 8. kolu ABA lige, i u finalu Kupa Koraća, Crvena zvezda se svojski potrudila da ugasi plamen rezultatske neizvesnosti. Dve pobede ukupnom razlikom od 32 poena osvetljavaju put ka het-triku u mečevima sa Partizanom, čemu smo retko svedočili u istorijatu srpske košarkaške svetkovine.

Nesvakidašnje dostignuće pokušaće da ostvari u zaglušujućem crno-belom navijačkom okruženju, što znatno otežava misiju perfektnog učinka. Poslednji poraz u ABA ligi datira iz novembra 2019, pred više od 9.000 "grobara" u "Štark areni". Ova Zvezdina ekipa iskovana je u vatri brojnih derbija i kategorizovana visokom tačkom topljenja, ali nema sumnje da će navijači Partizana podići temperaturu do stepena ozbiljne provere otpornosti aktuelnog šampiona.

- Nalazimo se u izuzetno teškom rasporedu, a utakmice sa Partizanom uvek imaju posebnu težinu - kaže trener Zvezde Dejan Radonjić. - Igramo pred njihovim navijačima, koji će im sigurno pružiti veliku podršku. Moramo da odigramo na zadovoljavajućem energetskom nivou, posebno što u ovakvom rasporedu svaki trenutak koristimo za oporavak i pripremu. Očekuje nas težak meč, u kojem moramo da odigramo veoma dobro u dugim intervalima.

Osim neodoljivog ukusa slavlja u ovom večnom rivalitetu, pobeda u trećem derbiju sezone donela bi crveno-belima verovatno nedostižnu prednost u trci za prvu startnu poziciju u plej-ofu. Iz iskustva prethodnih jadranskih sezona, presudnu za osvajanje trofeja i glavnu premiju - plasman u Evroligu. Poraz ostavlja tesnac kroz koji bi Partizan ili Budućnost mogli da se provuku i u foto-finišu ugrabe tu privilegiju.

ZANIMLjIVOSTI

Partizan je ostvario 21 pobedu u derbijima u ABA ligi, Crvena zvezda tri više. Na domaćem terenu crno-belih skor je izjednačen, oba rivala su ostvarila po deset trijumfa, dok su crveno-beli pred svojim navijačima slavili 14 puta i doživeli osam poraza.

Tri utakmice odigrane su na neutralnom terenu i sve tri su pripale košarkašima Partizana.

Zvezdine prednosti u derbi mečevima su očigledne: iskustvo, usklađenost profila igrača sa Radonjićevom trenerskom ideologijom, širi izbor kandidata za glavne uloge. U prvom su pobednici tog konkursa bili Luka Mitrović, Ognjen Dobrić i Nikola Kalinić, u drugom Nejt Volters, Ostin Holins, Stefan Marković i, naravno, ponovo neizostavni Kalinić.

Odbrambeni štit biće usmeren ka Kevinu Panteru i Zeku Ledeju, koji su u prvom derbiju zbirno postigli 11 poena. U finalu Kupa Koraća popravili su zajednički učinak (24 poena), ali je bek šuter Partizana pogodio samo četiri šuta iz 11 pokušaja, ispod 50 odsto realizacije ostao je i glavni centarski adut.

- Večiti derbi je uvek specifična utakmica za koju ne važi nijedno pravilo, svaka je epizoda za sebe - kaže kapiten Branko Lazić. - Znamo da će naš rival sigurno biti vrlo motivisan, igra pred svojim navijačima. Ko god bude izašao na teren biće spreman, jer za ovu utakmicu nije potreban nikakav dodatni motiv. Potrudićemo se da odigramo čvrsto i dobro, videćemo za šta će to biti dovoljno...

BONUS VIDEO: Navijanje "grobara" tokom finala Kupa Radivoja Koraća

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina