VASINA SPASILAČKA MISIJA: Efes nadvladao CSKA u jednom od najboljih mečeva dosadašnjeg toka Evrolige

V. P.

03. 02. 2022. u 19:46

BEZ glavnih trenera Dimitrisa Itudisa i Ergina Atamana, odsutnih iz zdravstvenih razloga, CSKA i Efes odigrali su u moskovskoj "Megasport areni" jedan od najatraktivnijih mečeva u dosadašnjem toku Evrolige.

ВАСИНА СПАСИЛАЧКА МИСИЈА: Ефес надвладао ЦСКА у једном од најбољих мечева досадашњег тока Евролиге

FOTO: Evroliga

Posle produžetka i 45 minuta igre sa svim sastojcima za prave košarkaške gurmane, aktuelni šampion nadvladao je "armejce" (99:97) i ostao iznad plej-of crte.

Moskovljani su odlučno marširali ka trijumfu, serijom 18-0 stekli 15 poena prednosti sredinom treće četvrtine, ali je turski tim uspeo da pronađe pobedničku formulu iz prošle sezone. Efes je do ulaska u četvrtu deonicu prišao na sedam poena razlike, potom je trojkom Vasilija Micića nastavio da smanjuje rezultatsku distancu i poslednji posed dočekao sa dva poena zaostatka.

Lopta se očekivano našla u Micićevim rukama, koji je kreirao hendikep situaciju i ostao u igri "jedan na jedan" sa reprezentativnom drugom Nikolom Milutinovim. Nije odlučio da pokuša da pogodi pobedničku trojku preko dugih ruku centra CSKA. Driblingom ga je izbacio iz ravnoteže, zaobišao i položio loptu u koš uz zvuk sirene za dodatnih pet minuta drame.

U produžetku je Aleksej Šved dobio šansu da postane junak moskovske bitke. Prethodila je trojka Marijusa Grigonisa za produženu nadu domaćina i prilazak na poen zaostatka, 11 sekundi pre kraja Rodrig Buboa je promašajem pripremio scenu za najboljeg ruskog košarkaša. Ostao je sam u ćošku izvan linije 6,75 i promašio šut kojim je mogao da se suprotstavi kritikama da nije satkan od pobedničkog materijala.

Ekipu Efesa u ovom meču statistički je predvodio Šejn Larkin sa 26 poena (trojke 5/7), devet asistencija i pet skokova za indeks 36! Rodrig Buboa ubacio je 22, uz sedam trojki iz čak 13 šuteva, dok je Micić meč završio sa 16 poena (2/7 za dva, 3/5 za tri), šest asistencija i četiri uhvaćene lopte. Talentovani srpski centar Filip Petrušev nije bio u sastavu za moskovski boj, na prethodne dve utakmice sa Zenitom i Panatinaikosom nije ulazio u igru, dok je u meču sa Barselonom 13. januara proveo na terenu osam sekundi.

Poraz je bacio senku na utakmicu karijere plejmejkera CSKA Danijela Haketa, koji je ostvario lični rekord od 31 poena (5/7 za dva, 6/10 za tri). Dvocifreni su još bili Grigonis (20) i Vil Klajburn (19), dok je Milutinov za 30 minuta postigao četiri poena (2/5) i uhvatio sedam lopti.

Olimpijakos je bio na dobrom putu da stane na put Realu usred Madrida, ali je kraljevski klub poništio zaostatak od 16 poena i ostvario osmu uzastopnu pobedu (75:67). Blankosi su u prvom poluvremenu postigli 24 poena, u drugom 51! Vodeću ekipu Evrolige predvodio je Francuz Tomas Ertel ličnim rekordom sezone od 20 poena, po 11 su postigli Valter Tavares i Geršon Jebusel. U atinskom timu najefikasniji su bili Saša Vezenkov (16), Tajler Dorsi (13) i Kostas Slukas (12). 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna