ISTORIJSKI MEČ: Zvezda prokockala veliku šansu u Evroligi

A. Ilić

01. 02. 2022. u 20:50 >> 22:49

KOŠARKAŠI Crvene zvezde izgubili su od Armanija u 24. kolu Evrolige sa 57:63, a ta utakmica ostaće upamćena u istoriji elitnog takmičenja iz jednog pomalo bizarnog razloga: nikada se ranije nije desilo da se u prvoj četvrtini postigne samo 15 poena. To je, međutim, na kraju bilo od malog značaja za crveno-bele, koji nisu uspeli da ponove podvig iz prethodnog kola, kada su savladali Olimpijakos.

ИСТОРИЈСКИ МЕЧ: Звезда прокоцкала велику шансу у Евролиги

FOTO: KK Crvena zvezda/Tviter

Prva četvrtina donela je presedan. Nakon minuta i po igre Nejt Volters bio je precizan za dva uz faul, Zvezda je došla do 3:0, a taj rezultat dugo je bio na semaforu. Tek nakon šest minuta igre Ben Bentil upisuje poene. Nakon osam minuta igre na semaforu je stajao nestvaran rezultat 6:2. Da bi Bentil petim poenom spustio na 6:5. Do kraja deonice upisali su se Davidovac i Rodrigez za 8:7. Tih 15 poena za prvih deset minuta je najmanji broj postignutih koševa u uvodnoj četvrtini u Evrolige.

Znatno dinamičnija igra viđena je u drugoj četvrtini Meli je doneo preokret Italijanima. Potom se upisao i Riči. Odgovorio je Volters. Igrao se egal u nastavku. Tako je bilo sve do sredine druge deonice kada je Malkom Dilejni podigao prednost gostiju na 12:20. Usledio je odgovor Kalinića i dva puta Dobrića za 19:20. Još jednom je tim Etorea Mesine došao do šest poena prednosti, a potom poenima Luke Mitrovića prvopoluvreme završeno je rezultatom 23:26.

Treća deonica donela je novu seriju gostiju odmah na startu. Devon Hol i Kajl Hajns doneli su Armaniju 6:0 i devet poena prednosti. Nalet je prekinuo Stefan marković sa penala. Holins je sa pet vezanih poena vratio Zvezdu u život.

FOTO: KK Crvena zvezda/Tviter

Dilejni je zaigrao znatno angažovanije, a pratio ga je i Hajns, te su gosti održavali prednost od osam do devet poena. Nikola Kalinić je napravio mini seriju, ali Zvezda nije išla ispod šest poena deficita. Tako je bilo sve do poslednjeg minuta kada je Holins pogodio sa penala, a potom i iz igre za 44:47. Šamar pred kraj važne četvrtine poslao je Điampaolo Riči trojkom za 44:50.

Crvena zvezda 57:63 (8:7, 15:19, 21:24, 13:13)

Crvena zvezda: Volters 5, Davidovac 2, Mitrović 5, Lazić 1, Kalinić 13, Dobrić 9, Holins 13, Ivanović 4, Marković 1, Vajt, Kuzmić 4, Cirbes.

Armani: Meli 4, Rodrigez 2, Račevski, Riči 10, Biliga, Hol 9, Dilejni 18, Danijels, Alviti, Hajns 8, Bentil 12, Datome 0.

Gde je stao u trećoj, nastavio je Riči u četvrtoj četvrtini, novu trojku je pogodio za 44:53.

Kajl Hajns je nakon tri minuta igre doneo gostima dvocifrenu prednost.

Do kraja meča Zvezda je pokušavala šutevima za tri i individualnim akcijama usled dobre odbrane rivala, a do poslednje sekunde nisu izabranici Dejana Radonjića uspeli da se spuste ispod šest poena minusa.

Šansi je, međutim bilo, ali je, što zbog dobre odbrane rivala, što zbog pomalo čudnog kriterijuma suđenja (koje je toliko iznerviralo Nikolu Kalinića, da je isključen u završnici zbog dve tehničke greške), pobeda ostala "sanak pusti" za Zvezdu, i pored istorijske prve četvrtine.

EVROLIGA, rezultati mečeva igranih u utorak:

Fenerbahče - Asvel 85:76

Crvena zvezda - Olimpija Milano 57:63
Žalgiris - Makabi 78:94
Panatinaikos - Monako 83:91 (Nedović 16 poena, 3 skoka, 4 asistencije, Jović 1 as. - Anđušić 7)
Baskonija - Zenit 82:90 
Barselona - Bajern 71:66 (Lučić 16p, 3sk, Jaramaz 15p, 2as, 1sk)

Tabela Evrolige

1. Real Madrid 18-3
2. Barselona 18-5
3. Armani 15-6
4. Zenit 14-7
5. CSKA 13-8
6. Olimpijakos 12-8
7. Uniks 12-9
8. Monako 11-12
9. Bajern 11-12
10. Fenerbahče 10-10
11. Anadolu Efes 10-11
12. Makabi 10-11
13. Asvel 9-14
14. Crvena zvezda 8-13
15. Baskonija 7-15
16. Alba 6-15
17. Panatinaikos 5-16
18. Žalgiris 3-17

CRVENA ZVEZDA - ARMANI, TOK MEČA

Četvrta četvrtina

40' Odbranila se Zvezda, Mitrović je pokušao, grubo je fauliran. Zvezda ima zaostatak 56:63 i 36 sekundi nade. Polovičan je bio i Mitrović, a potom je u narednom napadu izgubio i loptu - 57:63.

39' Volters je pokušao, neprecizan je bio. Sigurno je da je bilo boljih rešenja od brzopletog šuta Amerikanca. Odbranila se Zvezda još jednom, Kalinić je krenuo napred, sapleo se, potom ga je lopta pogodila u nogu, a zbog negodovanja je Kalinić dobio tehničku grešku. Promašio je Rodrigez dva penala.

38' Čim Zvezda uspe da se vrati u meč usledi trojka sa druge strane. Ovoga puta upisao ju je Hol. Na drugoj strani poentirao je Luka Mitrović za 56:61.

37' Nikola Ivanović je mini serijom Zvezdu održavao u igri. Dok je Bentil imao dobru rolu sa druge strane. Potom Ognjen Dobrić trojkom spušta Zvezdu na 54:58

34' Zvezda se oslanja previše na šut za tri, a to koriste Italijani da odu na 10 poena prednosti. Pogodio je Hajns za 45:55.

33' Branko Lazić bio je fauliran. Kapiten Zvezde je bio na šutu, dva penala za domaće. Neprecizan je bio iskusni košarkaš crveno-belih, a pogađa drugi put.

32' Volters na drugoj strani brzopleto dolazi pod koš, izbijena je lopta, osam sekundi za Zvezdu. Nije pogodio Luka Mitrović, a potom pravi i faul košarkaš Zvezde. Veliko nezadovoljstvo navijača sa tribina zbog odluke sudija. Iznova je neprecizan za tri bio Rodrigez.

31' Riči je poslednju deonicu otvorio trojkom. Armani ponovo na plus devet. Probao je potom i Rodrigez. Neprecizan je bio.

Treća četvrtina

30' Branko Lazić je bio zaboravljen nakon dobrog driblinga Voltersa, šteta z  domaće, nije pogodio. Dobra odbrana na drugoj strani, a potom promašuje i Holins. Ipak, ostaje lopta u posedu Zvezde. Iskupio se Amerikanac, Holins je pogodio za dva. Zvezda na samo minus tri.  Riči potom pogađa za tri preko ruke Holinsa.

29' Ben Bentil pogodio je za tri iz teške situacije. Njegova treća ubačena trojka u meču - 39:47. Dilejni je potom bio neprecizan, a Ostin Holins je pogodio uz faul!

27' Nikola Kalinić je fantastično reagovao pored trojice rivala. Zatvaraju gosti reket svaki put kada neko od igrača Zvezde pokuša da poentira, a Kalinić je odlično reagovao i van prostora za tri uzeo je loptu i lagano prošetao do koša.

26' Malkom Dilejni je iz nemogućih situacija pogađao za tri, a uz Holinsa koji je dva puta odgovorio uključio se i Kalinić koji je dalekometnom trojkom razgalio navijače - 36:44

25' Sada dobra igra Dobrića u reketu, postavio se dobro i dobio faul u napadu. Šteta, čim je Zvezda počela da hvata korak usledila je nerezonska situacija. Kalinić je pokušao sam sebe da proigra, prvobitno je želeo da položi, a potom o tablu sam sebi da doda. Na kraju se spetljao, negodovao je i tražio faul . Hajns na drugoj strani još jednom siguran, kao i Kuzmić - 33:39

24' Dilejni je poenima odveo Armani na prvu dvocifrenu prednost 24:35, da bi veoma brzo kalinić u reketu vratio zvezdu na "minus" devet.  Ostin Holins bio je odličan u odbrani, te je istrčao i kontru za 28:35. Malkom Dilejni u ovim trenucima raspoložen. Upisuje trinesti poen, vraća novom trojkom Ostin Holins

23' Šesti poen upisao je Devon Hol. Serija šest nula gostiju, Radonjić je bio primoran da zatraži minut odmora.

22' Usledilo je nekoliko promašaja na drugoj strani, nakon toga Karl Hajns pogađa na sličan nakon čao malopre Hol. Zatvorili su igrači Etorea Mesine reket Zvezda teško dolazi do šuta. Sada je Hol promašio celu konstrukciju

21' Prvi napad imali su gosti. Hol je nakon prodora pogodio.

Druga četvrtina

20' Lepo je pokušao Mitrović, nije htela u obruč lopta. Bentil je hitro prošao po strani, zaustavio ga je Mitrović.  Lopta sa strane za Milano. Okliznuo se Hol, Zvezda je imala poslednji napad. Holins je laserski precizno između dvojice igrača proigrao Mitrovića koji je pogodio za 23:26.

19' Precizan je sada i Dilejni. Zvezda od poena zaostatka odlazi nakon dva poseda na novih sedam poena minusa - 19:26'. Kalinić je sa linije za slobodna bacanja doneo dva poena na konto domaćina - 21:26

17' Na drugoj strani bio je neprecizan Dobrić, bila je to lepa prilika za crveno-bele da dođu do preokreta. Kalinić na drugoj strani odlično reaguje u odbrani, a Volters u prodoru gubi loptu, dobru je odbranu igrao Meli. Bentil je to kaznio trojkom - 19:23

16' Pogađa Kalinić za tri - 15:20. Brani se u narednom napadu Zvezda, a Dobrić potom potvrđuje bitan napad poenima, proigrao ga je odlično Kalinić. Potom gubi loptu Rodrigez, a Ognjen Dobrić zakucavanjem smanjuje na 19:20.

Sedam nula serija domaćina koji je u jednom momentu delovao izgubljeno, ali je minut odmora Dejana Radonjića došao u pravo vreme. Potom promašuje Rodrigez.

15' Nova izgubljena lopta Crvene zvezde. Nikola Kalinić izgubio je posed, na drugoj strani lake poene upisao je Malkom Dilejni koji je potom udario glavom o parket, te je uslediomanji prekid.

14' Kuzmić drži Crvenu zvezdu na poen zaostatka, 12:13 bilo je na semaforu. Na drugoj strani poentira Hajns, koji potom igra dobru odbranu na Kuzmićem - 12:15. Malkom Dilejni našao je prostor i raspalio za tri, novi poeni gostiju.

13' Đanpaolo Riči dolazi brzo do četvrtog poena. Dobija previše prostora za prodore.  Odigrala je Zvezda dug napad, Mitrović se našao u teškoj situaciji nije bio precizan. Bentil je promašio na drugoj strani, lopta u ruke pada Meliju, neprecizan je i on. Potom  i Lazić nije bio precian

12' Dva vezana poena za Olimpiju koja sada dolazi do vođstva 8:11. Riči i Meli poentirali su za dva, sa penala odgovara Volters - 10:11.

Prva četvrtina

10' Davidovac je bio odličan nakon proigravanjaMitrovića. Vratio je Rodrigez - 8:7  Neverovatna prva deonica.

9' Bentil postiže peti poen na meču za Italijane - 6:5.

8' Ostin Holins pogađa za tri. U ovoj postavci stanja na terenu, Zvezda ima velikih 6:2.

6' Nakon serije promašaja i posle povratka na teren Bentile pogađa prvi koš za goste i to nakon nestvarnog posta. Posle šest minuta: Zvezda šut 1/3 za dva, 0/1 za tri, uz pet izgubljenih lopti, a Armani 0/5 za dva, te 0/6 kada se o trojkama radi, i to bez izgubljene lopte

5' Za pet minuta igre Zvezda je postigla tri poena, dok Armani nije nijedan... Nesvakidašnji košarkaški presedan. I Meli je pokušao, promašuje, potom i Hol... Probao je Vajt za tri, neuspešno.

4' Dobrić promađuje sa poludistance celu konstrukciju. Nema poena. Sada je Hajnc nerezonski šutirao, a Mesina je pobesneo. Ponovo gubi loptu Vajt. Pokušao je nerezonski šut, bio je ometen u tom pokušaju - lopta za goste.

3' Dobrić je lepo prošao, ipak promašuje, nova prilika za Zvezdu, a Eron Vajt još jednom gubi loptu, a na drugoj strani Dilejni. Četvrta promašena trojka gostiju.

2' Konačno poeni, Nejt Volters nakon dobrog prodora poentira uz faul - 3:0. Sada je Datome imao priliku iz "ćoška", srećom, nije ni on kaznio domaćina.

1' Utakmica je počela, prvi napad ima Crvena zvezda. Loše, Vajt je dodavanje Voltersa prosledio u prvi red publike pod košem. Hol je imao priliku da kazni letargičnu odbranu Zvezde, bio je sam u korneru, promašio je, a Zvezda još jedan napad završava izgubljenom loptom, ovog puta Dobrić.

UOČI MEČA

Igrači Dejana Radonjića odlično su odigrali meč protiv Olimpijakosa u Pireju gde su Atinjanima zadali prvi poraz (72:76) na domaćem terenu u sezoni.  

Zvezda se trenutno sa osam pobeda i 12 poraza nalazi na 14 poziciji, dok je Armani na trećoj poziciji sa 14 pobeda i šest poraza. Italijani u Beograd dolaze uz seriju od četiri pobeda u nizu.

Zanimqivo je da je tradicija na strani Crvene zvezde. Tim sa Malog Kalemegdana ima šest pobeda, u odnosu na dve koliko ima Armani iz osam odigranih duela.

Tim iz Milana slavio je na poslednja dva duela. Do pobede su 30. marta došli i to ubedljivo 72:93, dok je poslednji duel oktobra u Milanu pripao domaćinu 79:62.

Radonjić: Milano je jedan od najboljih timova u takmičenju

-  Milano je jedna od najboljih ekipa u takmičenju, igraju odlično, imaju sjajan rezultat i u borbi su za sam vrh tabele. Može se očekivati da dođu do same završnice, u kojoj su bili i prošle godine Čini se da su jači i još kvalitetniji nego što je to bilo prethodne sezone. Trudićemo se da odigramo dobar meč, ima tu puno kvaliteta, i pokušaćemo da odgovorimo na to. Moramo svakako da budemo tečniji u napadu, potrebni su nam i neki laki poeni u ovom meču i videćemo šta će to da donese, rekao je trener crveno belih Dejan Radonjić.

Mesina: Nismo navikli na navijače

- Biće komplikovana utakmica protiv tima, koji je odličan u odbrani, a koji će imati podršku sa punih tribina, na šta više nismo navikli. Moraćemo da dodajemo loptu i budemo izuzetno čvrsti u odbrani - rekao je Mesina.

BONUS VIDEO: Novak Đoković došao na utakmicu košarkaša Zvezde

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije