FUDBAL VIŠE NEĆE BITI ISTI! FIFA donosi novu odluku o ofsajdu, ovo će potpuno izmeniti sve

D. N.

01. 02. 2022. u 18:13

FUDBAL bi uskoro mogao da doživi istorijsku promenu, a ona je danas dobila i važno "zeleno svetlo".

ФУДБАЛ ВИШЕ НЕЋЕ БИТИ ИСТИ! ФИФА доноси нову одлуку о офсајду, ово ће потпуно изменити све

FIFA

Podsetimo, FIFA u poslednje vreme uvodi nekoliko promena, među predloženima je i da se Svetsko prvenstvo igra svake druge godine, ali se novine uvode i u samoj fudbalskoj igri.

Jedna takva promena nazvana je "poluautomatizovani ofsajd" i ona je ovih dana testirana, a kako su "prvi rezultati - fantastični" (prema današnjem saopštenju svetske kuće fudbala), ova novost bi u nastavku 2022. mogla da zaživi i na svim ostalim velikim nadmetanjima.

- Testovi koje je FIFA uradila na Arapskom kupu ukazuju da bi podaci o praćenju ekstremiteta igrača mogli da donesu senzacionalne uvide. Dodatna testiranja nove tehnologije zakazana su za februarsko izdanje Svetskog klupskog prvenstva u Abu Dabiju, navela je najvažnija fudbalska organizacija.

Ali, šta uopšte znači "poluautomatizovani ofsajd"?

Najpre treba podsetiti da je, do uvođenja bilo kakve tehnologije u fudbal, za određivanje da li se igrač tima koji napada nalazio u nedozvoljenoj poziciji kada mu je lopta upućena bio zadužen linijski sudija, koji je podizanjem zastavice ofsajd signalizirao glavnom arbitru.

Pre neku godinu je, odlukom o uvođenju Video-asistent sudija (VAR), formirana sudijska kancelarija u kojoj se prati meč koji je u toku, a VAR-arbitri mogu i treba da, pregledanjem snimaka, pomognu glavnom sudiji oko nekog spornog događaja. Pa i ofsajda. Ali, to pregledanje ume da potraje, a na kraju se ipak svodilo na to šta ljudsko oko, na osnovu snimka, vidi kao nedozvoljenu poziciju. To, međutim, nije uvek 100% tačno.

Upravo su odsustvo stoodstotne preciznosti, kao i predugačko trajanje dok se snimak eventualnog ofsajda analizira, doveli do jedne male, ali prave fudbalske revolucije. I, tu na scenu stupa "poluautomatizovani ofsajd", a redakcija "Novosti" je rešila da vam na prilično jednostavan način predstavi ovu fudbalsku novinu.

FIFA

O njoj je nedavno detaljno govorio direktor FIFA za fudbalske tehnologije i inovacije Johanes Holcmiler, a ključne informacije su sledeće:

- Ispod svakog krova stadiona biće postavljene posebne kamere. I mi ćemo, uz pomoć ove tehnologije, snimajući pokrete svih ekstremiteta i to svih aktera fudbalskog meča, da prikupljamo 29 podataka o svakom igraču, 50 puta u toku svake sekunde! Onda će softver da obradi te podatke i, u slučaju ofsajda, poruka o tome će automatski biti poslata VAR-kancelariji. Dakle, ne glavnom arbitru, već njegovim pomoćnicima koji su zaduženi za video-tehnologiju. Zato i zovemo sve ovo poluautomatskim ofsajdom, jer je VAR taj koji treba da pregleda i potvrdi da li je došlo do aktiviranja igrača iz nedozvoljene pozicije. Onda iz VAR-kancelarije glavnog arbitra obaveste o tome da li je bilo ofsajda ili nije bilo - ističe Holcmiler.

Praćenje ekstremiteta fudbalera - kao video-igrica!

Kako izgleda kada softver prati "u realnom vremenu" svaki pokret svakog igrača, možete videti i na danas obelodanjenom snimku FIFA:

Holcmiler je, inače, dodao i sledeće u svojoj najavi ove fudbalske novosti:

- Nas je pandemija koronavirusa sprečila da maltene bilo kakvo testiranje obavimo u 2020, ali evo, sada to polako uspevamo. Pritom, imamo dva fokusa. Jedno je momenat upućivanja lopte, za koji se nadamo da ćemo, uz pomoć tehnologije, identifikovati tačan trenutak kada je lopta krenula napred. Drugi fokus je da tačno identifikujemo da li je gol-liniji bliži neki deo napadačevog tela ili telo drugog najbližeg igrača tima koji se brani. Nadamo se, da ćemo, uz pomoć tehnologije, to i uspeti. 

FIFA

Tehnologija na fudbalskoj utakmici

"Glavna odluka je u rukama glavnog sudije"

Kada je, za potrebe FIFA televizije, čuveni italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina, koji u svetskoj kući fudbala sada i radi na poboljšanju suđenja, upitan "kako je moguće poveriti sve to veštačkoj inteligenciji" (jer ofsajdi mogu da budu i aktivni i pasivni, a na sve to - lopta do napadača može da dođe i ako je namerno ili slučajno njom igrao defanzivac), on je odgovorio ovako:

- Lako je sa gol-tehnologijom, tu je sve ili crno ili belo: ili je cela lopta prešla gol-liniju, ili nije, pa je tu stvarno bilo lako pronaći automatizovano rešenje. Kod ofsajda se moraju analizirati ne samo pozicija igrača, već i njegov uticaj na igru, a upravo ta odluka ostaje u rukama glavnog sudije. Dakle, lična odluka arbitra po pitanju nedozvoljene pozicije ne samo da ostaje na snazi, već je ona ključna i konačna - poručio je Pjerluiđi Kolina.

Utvrđivanje ofsajda / Foto: FIFA

 

Kako, dakle, funkcioniše "poluautomatizovani ofsajd"?

U deliću sekunde, kada se ofsajd desi, kompjuterski sistem to automatski javlja VAR-sudiji. On samo proveri:

 • da li je do aktiviranja igrača iz nedozvoljene pozicije došlo. I, ako se aktivirao:
 • da li mu je loptu dodao saigrač (što je nedozvoljeno, odnosno ofsajd), ili je loptom prethodno igrao odbrambeni igrač (što onda nije ofsajd).
 • Celokupna situacija se analizira "u trenutku" i, svega nekoliko sekundi kasnije, javi glavnom arbitru. 

  Kad će se primenjivati "poluautomatizovani ofsajd"?

  FIFA Arapski kup se održao u Kataru i na njemu je prvi put primenjena ova tehnologija, a svi stadioni na kojima su igrane utakmice bile su opremljene pomenutim "kamerama za ofsajd".

  Imajući u vidu da je, prema pomenutoj tvrdnji FIFA, sve proteklo kako treba, ako se tako okonča testiranje i na klupskom prvenstvu sveta, ova tehnologija će se koristiti i na svim narednim velikim takmičenjima.

  A najveće koje se održava ove godine je, svakako, Svetsko prvenstvo (Katar, 21. novembar - 18. decembar 2022.), na koje se plasirala i fudbalska reprezentacija Srbije.

  Bonus video: Da li je u ovoj situaciji bio ofsajd? Ako nije, da li je igrač LASK-a trebalo da dobije crveni karton?

   

  Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

  Komentari (0)

  NIKAD PROVOKATIVNIJA: Rajkovićeva žena zapalila mreže oblinama - kupaći, a preko samo mreža (FOTO)