"ORLOVI" SPREMNI ZA LETONIJU: Srbija na novom početku

V. PRERADOVIĆ

24. 11. 2021. u 20:08

SRPSKA reprezentativna košarka još dolazi sebi nakon letnjeg nokauta od Italije usred Beograda, u finalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Tokiju.

ОРЛОВИ СПРЕМНИ ЗА ЛЕТОНИЈУ: Србија на новом почетку

FOTO: KSS

Pad je bio toliko težak da je predsednik KSS Predrag Danilović odgovorio Svetislava Pešića od lagodnih penzionerskih dana. Ubedio je poslednjeg zlatnog selektora naše košarke da raščisti ruševine i počne da gradi kuću od temelja.

Prvu ploču izlivaće u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2023. u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, koje startuju sutrašnjim duelom sa Letonijom u hali "Aleksandar Nikolić" (20.00), kojom i dalje odzvanja eho olimpijskog razočaranja.

- Praktično smo na novom početku, nadam se da će i publika to prepoznati i pružiti veliku podršku reprezentaciji - kaže kapiten Miloš Teodosić, koga olimpijski debakl nije pokolebao da se stavi na čelo "orlova" i u ovoj misiji. - Ulazimo u kvalifikacioni ciklus dug gotovo dve godine, a koji zbog sistema takmičenja svaku utakmicu čini veoma važnom. Letonija ume da bude neugodan rival, sigurno ima određenu prednost kada je uigranost tima u pitanju, ali sam siguran da ćemo pokazati dobru energiju i igru koja će nas dovesti do željene pobede.

Miloš Teodosić/FOTO: M. Vukadinović

Sistem kvalifikacija zaista je takav da svaki meč ima takmičarsku težinu. U konkurenciji Letonije, Belgije i Slovačke u okviru A grupe, nije samo važno biti među tri najbolja za prolazak u drugu fazu, već i preneti što više bodova kako bi sebi olakšao život u narednoj rundi, u kojoj timovi iz naše grupe formiraju novu sa trojkom iz B grupe (Grčka, Turska, Belorusija, V. Britanija). Prenose se svi rezultati i nakon mečeva kod kuće i u gostima samo sa rivalima iz druge grupe, tri prvoplasirane selekcije izboriće učešće na Mundobasketu 2023.

Kao i Aleksandar Đorđević i Igor Kokoškov, ni Svetislav Pešić nema na raspolaganju najbolje igrače. NBA je svet za sebe, kolo Evrolige preklapa se s novembarskim kvalifikacionim "prozorom", tako da su mogli da se odazovu samo oni koji bi u drugačijim okolnostima, uz neke izuzetke, bili drugopozivci.

- Publika nam je veoma važna, naši navijači. Ako ne igramo baš sa najboljim igračima koje imamo, hajde da svi zajedno pomognemo njima da budu još bolji i postanu najbolji - poziva Pešić navijače na zajedničku obnovu poverenja u nacionalni tim. - Očekuje nas izazovna utakmica protiv Letonije koja ima kontinuitet, jer je tokom jula i avgusta igrala pretkvalifikacije i uigranija je od nas, koji smo se okupili pre samo nekoliko dana. To je sve početak jednog novog projekta. Ono što je najvažnije, taj nedostatak uigranosti ćemo morati da kompenzujemo velikom željom koju su igrači u ovih nekoliko dana i pokazali. To je ono što me čini zadovoljnim i optimističnim.

PEŠIĆEVI ADUTI

ZA meč sa Letonijom konkuriše 17 igrača: Miloš Teodosić, Jovan Novak, Dušan Ristić, Aleksa Uskoković, Nikola Rebić, Marko Jagodić Kuridža, Nikola Jović, Nikola Đurišić, Dalibor Ilić, Aleksa Radanov, Uroš Trifunović, Rade Zagorac, Alen Smailagić, Balša Koprivica, Nemanja Dangubić, Aleksa Avramović i Dragan Apić.

Uz selektora Pešića, u stručnom štabu su: Marko Marinović, Oliver Kostić, profesor Nenad Trunić i Marko Sekulić.

Košarkaši Srbije igraće u nedelju (15.30) drugi kvalifikacioni meč, protiv Belgije u Monsu.

GRUPA A

PRVI "PROZOR"

25. novembar
Slovačka - Belgija 18.00
Srbija - Letonija 20.00
28. novembar
Belgija - Srbija 15.30
29. novembar
Letonija - Slovačka 18.00

DRUGI "PROZOR"  

25. februar 2022.
Belgija - Letonija
Srbija - Slovačka
25. februar 2022.
Letonija - Belgija
Slovačka - Srbija

TREĆI "PROZOR"  

30. jun 2022.
Letonija - Srbija
Belgija - Slovačka
3. jul 2022.
Slovačka - Letonija
Srbija - Belgija

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri