TATA JOKIĆ SANJA PRSTEN: MVP napada titulu sa Denverom

Grujica Kelić

19. 10. 2021. u 11:38

RAZGRNITE zavese, uključite rasvetu, zauzmite svoja sedišta i pripremite se za spektakularnu košarku, pošto u noći između utorka i srede, 19. oktobra, u 1.30 sati po našem vremenu startuje nova sezona najjače košarkaške lige sveta (NBA).

ТАТА ЈОКИЋ САЊА ПРСТЕН: МВП напада титулу са Денвером

Foto: AP

Jubilarnu 75. ediciju imaće čast da otvore prošlosezonski šampion Milvoki i prvi favorit da ga sa tog prestola svrgne, ekipa Bruklina u "Fiserv forum areni" u Viskonsinu.

U osvit novog početka i proslave jubilarca, čelnici takmičenja odlučili su da uz specijalno dizajniran logo u obliku dijamanta za vreme trajanja sezone objave listu 75 najvećih igrača koji su pisali istoriju lige, izabrane od strane bivših košarkaša, novinara, trenera i generalnih menadžera. Nema sumnje da će se među tim imenima naći i pokoje sa prostora našeg regiona.

Vreme u predsezoni se, pored uobičajenih trejdova, uglavnom trošilo oko problema koji već dve sezone "teroriše" celokupni svet, pa tako i sportski, a tiče se virusa korona. Obavezna vakcinacija nije uvedena, međutim, shodno zakonima države i gradskih vlasti odlučeno je da se onima koji ne žele da se vakcinišu, bilo da se radi o igračima ili članovima stručnog štaba, određeni deo mesečnih primanja oduzme, kao i da im se zabrani nastup na pojedinim utakmicama. Tako je, na primer, krilo Golden stejta Endru Vigins pored prvobitnog negodovanja, ipak promenio odluku i primio "bocu", svestan da bi mogao da ostane bez 15 miliona dolara, uz 41 utakmicu koju bi gledao iz spavaće sobe.

Foto: AP

 

Iako iz Lige poručuju da je gotovo 90 odsto igrača primilo obe doze, ostaju oni koji (barem zasada) nisu hteli da se povinuju i pored svih sankcija koje slede, a najzvučnija imena među njima su svakako bek Bruklina Kajri Irving i prva zvezda Vašingtona Bredli Bil. Irvingovo neprihvatanje leka protiv opasne pošasti ne čudi mnoge bliske dešavanjima preko Atlantika, pošto je on tamošnjoj javnosti poznat kao igrač sa, u najblažu ruku, "drugačijim stavovima", među kojima se ističe i njegova tvrdnja da je planeta Zemlja ravna ploča. Ukoliko vrsni strelac ostane pri svom stavu, propustiće sve utakmice na domaćem terenu, pošto zdravstvene vlasti u Njujorku ne dozvoljavaju prisustvo nevakcinisanim osobama na javnim okupljanjima, što utakmice svakako jesu.

Takav rasplet događaja bi u velikoj meri mogao da umanji šanse ekipi iz predgrađa Velike jabuke za osvajanje prstena, pošto ih bukmejkeri, a i veliki broj "stručnih i nestručnih lica", vide kao prve favorite. Moćni trio bi mogao da u velikom delu sezone funkcioniše kao duo Durent-Harden. Nova imena u kadru su Pol Milsap i Lamarkus Oldridž, koji se vraća igri posle zdravstvenih problema, a ostao je i Blejk Grifin. Pravi drim tim ima Stiv Neš na raspolaganju i priliku da Njujork, uz Nikse, dobije drugi šampionski tim, međutim, videćemo kako će to funkcionisati na parketu, jer je veliki put pred njima.

Foto: AP

 

Uz njih, kao glavna pretnja na Istoku je aktuelni prvak Milvoki, koji se posle pola veka napokon ponovo domogao krune, uz pomoć bivšeg dvostrukog MVP lige Janisa Adetokumba. Tu je uvek zanimljiva ekipa Majamija, koja je spoljnu liniju pojačala dovođenjem prekaljenog veterana Kajla Laurija iz Toronta, umesto Gorana Dragića, kao i potpisivanjem Pi-Džej Takera, koji ima zvanje defanzivnog specijaliste. Uz odličnog Džimija Batlera i Bema Adebaja i mlade "lavove" Tajlera Hiroa i Dankana Robinsona, "vrelina" sa Floride bi mogla ponovo da "prži".

Na drugoj strani obale u prvi plan iskaču dve losanđeleske ekipe - Lejkersi i Klipersi. Kao drugi pretendent za tron se ističu "jezeraši", tim koji je iskusio najviše promena u letnjoj pauzi i pretvorio se u pravi "gerijatrijski dom". Lejkersi su se ovog puta odlučili za iskusne "vukove", pa su se Lebronu Džejmsu (36) u pohodu na peti prsten priključili Rasel Vestrbuk (32), Karmelo Entoni (37), Trevor Ariza (36), Dvajt Hauard (35), Ražon Rondo (35), Diandre Džordan (33), Vejn Elington (33) i Kent Bejzmor (32), koji će uz nešto mlađeg Entonija Dejvisa (28) pokušati da trofej Lerija O'Brajana vrate u Grad anđela. Njihovi gradski rivali će u ovogodišnji "rat" krenuti sa proverenim superstarovima - Kavajem Lenardom i Polom Džordžom, nadajući se da će franšizi doneti prvi pehar u vitrine.

Oko bez sumnje treba "baciti" i na Jutu, prošlosezonskog finalistu Finiks, kao i preporođeni Golden stejt, koji posle katastrofalne sezone u novu kreće sa osveženim Stefom Karijem i oporavljenim Klejom Tompsonom, koji se posle dve godine vraća košarci.

Mi ćemo najviše simpatija imati prema Denveru i aktuelnom MVP lige Nikoli Jokiću, koji posle fenomenalne godine na individualnom planu, kako profesionalno tako i lično, želi da uspeh ostvari i na timskom nivou. Najkorisniji igrač regularne sezone iz prošle sezone, koji je nedavno dobio ćerkicu Ognjenu, želi da sa Denverom napadne titulu. Sa saigračima koje mu je trener Meloun okupio i bez povređenog Džamala Mareja biće pakleno teško stići do tog cilja, međutim, mnogo toga se u toku sezone može promeniti na vodenicu Nagetsa.

Foto: AP

 

Slične šanse se daju Dalasu, koji je prethodnih godina, kao i Denver, vukao jedan igrač, i to isto Balkanac - Luka Dončić. Slovenački reprezentativac nije imao preko potrebnu podršku saigrača za nešto više od konferencijskog polufinala, a ono što bi moglo da mu olakša eventualni timski neuspeh jeste zvanje najkorisnijeg igrača regularnog dela, pošto je u toj kategoriji, uz Durenta, postavljen za prvog favorita.

Od ekipa kojima se dodeljuje uloga "nemog posmatrača" ovosezonskih dešavanja su, svakako, Toronto, Oklahoma, Detroit, Orlando, Klivlend, Sakramento, Minesota, Hjuston, Nju Orleans, San Antonio, svi koji se nalaze u takozvanoj fazi "ribildinga". Moguća iznenađenja mogu da predstavljaju Čikago, Njujork, Atlanta Bogdana Bogdanovića, koja je i lane sa razlogom dobila taj epitet, i uvek neugodni Portland.

Misterija broj jedan je definitivno ekipa Filadelfije, koja je posle novog neuspeha odustala od vere u "proces", a kao glavnog krivca je etiketirala nekadašnjeg prvog pika sa drafta Bena Simonsa, koji nije mogao da se sakrije od lavine kritika koja je stigla na njegov račun od navijača i saigrača. Sve to ga je nagnalo na odluku da posle pet godina raskrsti sa klubom i sreću potraži na drugom mestu, zahtevajući trejd, zbog čega nije bio prisutan na trening kampovima i predsezonskim utakmicama.

Foto: AP

 

Bilo kako bilo, nema sumnje da nas u sledećih osam meseci čeka uzbudljiva, nepredvidljiva i dobra košarka, uz mnogo neizvesnosti, obrta i zapleta, sve ono na šta nas je šou, poput NBA lige, kroz istoriju navikao. Sreća je da će se posle dve godine igrati po starom sistemu, svih 82 utakmice sa punim dvoranama (vakcinisanih) navijača, nadamo se bez neočekivanih otkazivanja i problema sa još živućom pandemijom, uz već naviknuti sistem plej-in turnira (ekipe od sedmog do desetog mesta se bore za osmu poziciju u doigravanju). A neka pobedi najbolji, kako sport i nalaže.

KALENDAR TAKMIČENjA

Regularni deo - 19. oktobar 2021. - 10. april 2022.

Plej-in turnir - 12-15. april 2022.

Plej-of - 16. april - 30. maj 2022.

Veliko finale - 2-19. jun 2022.

NAJVIŠE TITULA

17 - LA Lejkers, Boston

6 - Čikago, Golden stejt

5 - San Antonio

3 - Filadelfija, Detroit, Majami

2 - Njujork, Hjuston, Milvoki

1 - Klivlend, Atlanta, Vašington, Oklahoma, Portland, Dalas, Sakramento, Toronto.

ŠAMPIONI

2020/2021. Milvoki

2019/2020. LA Lejkers

2018/2019. Toronto

2017/2018. Golden stejt

2016/2017. Golden stejt

2015/2016. Klivlend

2014/2015. Golden stejt

2013/2014. San Antonio

2012/2013. Majami

2011/2012. Majami

2010/2011. Dalas

Foto: AP

 

SRPSKA "PETORKA"

U PREDSTOJEĆOJ sezoni na parketima NBA lige naći će se petorica srpskih košarkaša - Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Boban Marjanović (Dalas), Nemanja Bjelica (Golden stejt) i Aleksej Pokuševski (Oklahoma).

Takođe, pored parketa kao pomoćni treneri biće Igor Kokoškov (Dalas), Dejan Milojević (Golden stejt) i Darko Rajaković (Memfis).

MVP PRIZNANjA

2020/2021. Nikola Jokić

2019/2020. Janis Adetokumbo

2018/2019. Janis Adetokumbo

2017/2018. Džejms Harden

2016/2017. Rasel Vestbruk

2015/2016. Stef Kari

2014/2015. Stef Kari

2013/2014. Kevin Durent

2012/2013. Lebron Džejms

2011/2012. Lebron Džejms

2010/2011. Derik Rouz

KVOTE ZA ŠAMPIONA

1. Bruklin 3,14

2. LA Lejkers 4,38

3. Milvoki 8,72

4. Golden stejt 11,95

5. Juta 14,5

ZANIMLjIVOSTI

o Dankan Robinson je pred sezonu potpisao novi petogodišnji ugovor sa Majamijem vredan 90 miliona dolara, po čemu je postao najplaćeniji igrač u istoriji lige koji nije bio draftovan.

o Sedam timova je promenilo trenere između dve sezone: Boston, Dalas, Indijana, Portland, Nju Orleans, Orlando i Vašington.

o Prvi pik sa ovogodišnjeg drafta bio je plejmejker sa Oklahoma stejta Kejd Kaningem, koji je pojačao Detroit.

o LA Lejkersi su najstariji tim u ligi, sa prosekom godina starosti svojih igrača od 31,8 godina.

o Najmlađi tim lige je Oklahoma, čiji košarkaši u proseku imaju 23,5 godina.

o Udonis Haslem iz Majamija je najstariji aktivni košarkaš u ligi - 41 godina.

o Džošua Primo iz San Antonija je trenutno najmlađi košarkaš u ligi - 18 godina.

o Stef Kari (Golden stejt) je najbolje plaćeni košarkaš u ovoj sezoni, sa godišnjim primanjem od 45.780.966 dolara.

o Karim Abdul Džabar je najbolji poenter u istoriji lige sa postignutih 38.387 poena. Na trećem mestu se nalazi Lebron Džejms (35.367) kao jedini aktivni igrač koji može da ga pretekne do kraja karijere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista