ČUVENI HRVAT "RAZAPEO" FUDBALERE HRVATSKE: "Ne trebaju mi ambasadori koji se opuštaju uz ‘Za dom spremni’!"

Novosti online

20. 12. 2022. u 20:13

HRVATSKA jeste napravila novi istorijski rezultat na Svetksom prvenstvu u fudbalu, ali su njeni igrači to "začinili" skandalom, na koji nije ostala nema ni jedna od najpoznatijih javnih ličnosti u toj državi.

ЧУВЕНИ ХРВАТ РАЗАПЕО ФУДБАЛЕРЕ ХРВАТСКЕ: Не требају ми амбасадори који се опуштају уз ‘За дом спремни’!

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Hrvatska je u meču za treće mesto pobedila Maroko, a onda su, tokom slavlja fudbalera "vatrenih", zabeleženi momenti i kada se skandira "za dom spremni", što je bio poklič u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u kojoj je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih.

Ti skandalozni momenti nisu sada zabeleženi prvi put kada se radi o hrvatskim fudbalerima, koji su uspeh na prošlom Mundijalu takođe slavili i u "NDH stilu", uz sporne Tompsonove pesme koje su i ovoga puta mogle da se čuju sa usana pojedinih "vatrenih". Baš zato, javnosti se obratio najpoznatiji hrvatski TV voditelj Aleksandar Stanković.

On se u svom tekstu se osvrnuo na “kratko pamćenje” kapitena reprezentacije Hrvatske, Luke Modrića, a uporedio je i kakav tretman u državi imaju “slabi i bolesni” naspram hrvatskih fudbalera, kao i ostalih bogataša. 

Kapiten Hrvatske Luka Modrić dobija bronzanu medalju u Kataru od predsdnika FIFA Đanija Infantina / FOTO: AP/Tanjug

“Pre 5 godina Luka Modrić je kratkim pamćenjem štitio Zdravka Mamića na sudu. O tome sam radio emisiju s Joškom Jeličićem koji je zaključio da Modrić nije dorastao suđenju, a ja sam zaključio kako bi nas 90 odsto učinilo isto i zapitao se ko nam je kriv što verujemo da su fudbalri naši najbolji ambasadori. U međuvremenu su fudbaleri  zvanično postali naši najbolji ambasadori, a ja i dalje mislim isto.

Hrvatska fudbalska reprezentacija je 20-ak mladića koji odlično rade svoj posao. Uz časne izuzetke fini momci, selektor simpatična osoba, Luka Modrić vredan čovek, međutim on nije moj najbolji ambasador. I sada sledi pitanje: 'A čiji si ti ambasador tako pametan?' Ničiji! Ja u startu nemam kvalifikacije za tu čast jer imam dobro pamćenje i jer redovno plaćam porez. Dakle, ja sam sam svoj ambasador.

Pojašnjenje: Nisam fudbalski navijač i ne padam u euforiju kada igra Dinamo ili reprezentacija. Više sam se radovao uspesima Mirka Filipovića, Željka Mavrovića, Ivaniševića, nekada Beneša i Parlova, nego fudbalske reprezentacije. Eto, takav sam, više volim druge sportove. Ne preplavi me osećaj ponosa ili išta slično kada u Alžiru spomenu Modrića, Šukera, Tita ili Teslu. Tesla je bio genije, ali mene tu nije bilo nigde.

To što govorimo isti jezik i što smo rođeni relativno blizu nije dovoljno da sebe prepoznajem u Tesli. Ili da okrenemo stvari ovako: mogu se prepoznati i biti ponosan na sve izvrsne ljude ovog sveta od Njutona Tesle, od Harmsa do Slamniga, od Saše Petrovića do Anga Lija, ali nekako mi se čini da je to i za egomanijaka poput mene previše. I da, i dalje mislim da fudbaleri nisu moji najbolji ambasadori, već su najbolji ambasadori sami sebe. Ne trebaju mi ambasadori koji se opuštaju uz ‘Za dom spremni’", poručio je Stanković.

Aleksandar Stanković, voditelj iz Hrvatske / FOTO: Printskrin/Jutjub/Hrvatska radio televizija

On je u podužem obraćanju hrvatskoj javnosti dodao i da razume one prave ljubitelje fudbala, ali se, pored ustaštva, i osvrnuo na druge probleme koje uočava u hrvatskom društvu:

"I, uopšte, ta priča o fudbalu koji utieče na imidž zemlje? Da, Hrvatska je vidljivija nakon uspeha fudbalske reprezentacije, ali nakon što su Argentinci postali svetski prvaci, imamo li bolje mišljenje o Argentini? Divimo li se Argentincima kako su uredili društvenu zajednicu u kojoj žive? Poželljeli smo da živimo u Argentini, čitati Borhesa, draži nam je Če Gevara? Dakle, ideja o tome da me neko mora predstavljati mi baš nije draga, ali s obzirom da je to ovih dana ‘must have’… Ako baš insistirate, biram ljude iz realnog života. Recimo onaj dečko iz Rijeke koji može da pomera samo jedan prst, svaki dan se zahvaljuje požrtvovanoj majci, raduje se životu, ili onaj Deda Mraz penzioner, koji nakon 40 godina staža zbog male penzije ceo dan stoji na zimi i uveseljava klince da bi unucima mogao da kupi poklon. Patetičan sam? U konkurenciji svih vas koji saosećate s duševnim bolovima fudbalera nakon izgubljene utakmice ja sam racionalna planina.

Društvo pada ili prolazi na odnosu prema najslabijima. Milion nas je čekalo fudbalera i neka je, lepo je videti ljude kako se raduju u dobroj veri, ali prošle nedelje roditelje s bolesnom decom na Markovom trgu nije čekao niko. Heroji su bogati i slavni, a boli nas du*e za slabe i bolesne. To je hrvatski patriotizam. I da se razumemo. U tom pogledu nisam ništa bolji od vas. I sam sam lenja gu*ica kojoj je bilo teško otići na protest (najradije bih da se organizuje neka 'humanitarka' pa da taj problem rešim telefonom s kauča), ali ja sam barem to osvestio, za razliku od mnogih koji domoljublje iscrpljuju sedenjem ispred ‘tevea’, urlanjem za vreme utakmice i nakon toga kačenjem patetičnih objava po Fejsu.

Luka Modrić, uprkos tome što je izvrstan u jednoj igri, nije moj predstavnik, a nekako se nadam da nije ambasador ni one Gandijevske grupe domoljuba koji me zbog toga s isukanim sabljama već danima jure po internetu. I za kraj priznajem, pogrešio sam. Pre 5 godina držao sam 'predavanja' i svet pokušao da krojim prema meri vlastitog idealizma, a to ne ide. Fudbaleri su tvoji najbolji ambasadori, moji nisu”,  zaključio je Aleksandar Stanković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)