PA ŠTA AKO JE BRAZIL PREKOPUTA! Dragan Stojković Piksi dan posle žreba o utiscima iz Katara

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Dohe - N. Iljukića

03. 04. 2022. u 11:00

KADA pogledam kako su neki drugi prošli na žrebu u Dohi, vidim da smo mi u najtežoj grupi, ali mi nemamo nikakav problem. Ne plašimo se nikoga. Ni Brazila, sa kojim je svaki meč praznik fudbala, a ni Švajcaraca i njihovih eventualnih provokacija. Kamerun je posebna priča i tek treba da ih upoznamo bolje. Ovo je za grupu srpskih izveštača u Dohi juče rekao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković, noć posle žreba kojem je prisustvovao u prestonici Katara.

ПА ШТА АКО ЈЕ БРАЗИЛ ПРЕКОПУТА! Драган Стојковић Пикси дан после жреба о утисцима из Катара

Tanjug/AP

- Srećan sam što sam bio na licu mesta i što sam uživo prisustvovao spektaklu kakav je retko viđen. Ovde se svakog sekunda osećalo koliko je važno što je Srbija deo od samo 31 selekcije koje su pokazale najviše u kvalifikacijama, uz domaćina koji se trudi da zaista sve bude besprekorno. Osećao sam izuzetan ponos što sam bio deo spektakla u Dohi - počeo je Stojković.

Ni činjenica da smo u grupi sa Brazilom i da je sa "kariokama" naš prvi meč na Svetskom prvenstvu, nije preterano uznemirila selektora.

- Ostali smo malo duže posle žreba u priči i nekim našim analizama. Zaspao sam posle toga, po običaju, brzo i lako. To je znak da sam uveren da ćemo da i sa Brazilom igramo onako kako jedino umemo. Trojica igrača pozadi, ofanzivna taktika i ono što nas krasi u poslednjih godinu dana. A, to je činjenica da ne postoji ni teoretska šansa da u 90 minuta utakmice ne stvorimo ni jednu šansu za gol. A, da li će mreža da se zatrese, e to zavisi od nekoliko faktora, pa čak i od sreće. Naš je da se što bolje pripremimo, pre svega psihološki, da u glavama budemo potpuno spremni za svaki izazov. Za fizičku pripremu ne brinem, jer će igrači praktično iz svojih liga širom Evrope da krenu na Mundijal - vrti Piksi u mislima novembarski scenario.

 

Pred polazak na SP, Srbija će prvo u katarski komšiluk, na aklimatizaciju i da odigra generalnu probu sa "dublerima".


- Brazil niko ne može da imitira. Dakle, to je nemoguće. Ići ćemo početkom novembra u Dubai na mini pripreme i tamo ćemo da odigramo dva prijateljska meča sa selekcijama iz tog podneblja. Tada će nam Katar biti bukvalno prekoputa zaliva i ulazimo u svoju bazu. Samo da svi budemo zdravi i da ova grupa igrača koja je u novembru obradovala celu naciju, bude spremna za nove izazove - dodaje Stojković.


Preko sedam meseci ostalo je do starta Mundijala. Selektor razmišlja da zbog jednog jedinog razloga možda čak promeni broj mobilnog telefona. Zato što su već počeli pozivi za karte.


- Ma, zovu već svi živi, svako bi kartu. Lepo je što smo došli u takvu situaciju. Ja to uvek gledam sa vedrije strane - smeje se Stojković.

Dragan Stojković Piksi pored trofeja namenjenog šampionu sveta u fudbalu / Foto: FSS


Ipak, nikome od navijača Srbije nije bilo do smeha pre četiri godine kada nas je u Kalinjingradu Švajcarska šokirala golovima Džake i Šaćirija, i kada je sudija Brih dosuo so na ranu. O eventualnim provokacijama naturalizovanih Švajcaraca, Piksi će ravnodušno:


- Prvo, Švajcarska ima dobar tim koji je u svojoj kvalifikacionoj grupi bio ispred Italije. Igraju vrlo odgovorno. A, provokacije, na njih se ne obazirem. Nikada u karijeri se nisam bavio tim stvarima. Ako je nekome zadovoljstvo da to radi, neka radi. Naše je da igramo na terenu za gol više - jasan je Piksi.


Stojković je u poslednjih godinu dana uspeo posebnom vrstom optimizma da "inficira" ceo svoj stručni štab i sve igrače. Pošto je na početku razgovora govorio o mnogo bitnijoj psihološkoj pripremi, najplastičnije je opisao sa kim radi od prošlog marta.


- Veoma mi je važno da u timu nema, u prenesenom smislu reči, bitange. Već imam grupu momaka koji su sjajno vaspitani i odgovorni. Posvećeni svakom treningu i utakmici. Vidim ih kako se ponašaju i van terena. Sve me to raduje. O dozi sportske drskosti koju treba da ima svaki sportista ili tim, meni je sve bilo jasno 14. novembra u Lisabonu. Mi smo na utakmicu u Portugaliju otišli sa preciznim planom kako da pobedimo. Rekao sam im u pripremi meča, da ne gube ni glavu ni nadu ako prvi primimo gol. Sećate se, on je pao veoma rano, ali način na koji smo se vratili, na kraju i pobedili, meni je dokazao koliko smo i mentalno jaki i sportski drski i spremni za velike stvari. Zato i poručujem navijačima Srbije i svima koji nam žele sve najbolje: podržite nas, verujte u nas. Mi vas nećemo razočarati i bićete ponosni nas - zaključio je Piksi u svom stilu.

"KARIOKE" BOLjE NEGO 2018.


PRE četiri godine Brazil je sa Nejmarom lako preslišao Srbiju u Moskvi sa 2:0. Selektor misli da će današnji Brazil biti još veći izazov.
- Jači su nego pre četiri godine. Ali, mi se protiv njih nećemo braniti u novembru. Naprotiv. Idemo da se nadigravamo - kaže Stojković.

PORUKE: Piksi sa novinarima u Dohi / Foto: FSS

PIKSIJEV PREDLOG ZA BROJ IGRAČA


NA posebnom sastanku koji je FIFA organizovala u Dohi za selektore svih zemalja učesnike Mundijala, posebno je bio zanimljiv predlog Stojkovića.
- Predložio sam iz vrlo praktičnih razloga da se odustane od dosadašnje prakse da u sastavu svake reprezentcije budu 23 imena. Sugerisao sam da ih bude 26, dakle 23 igrača i tri golmana. Imamo i dalje opasnost od zaraze koronom, pa mogućnost povreda. Predlog je jednoglasno usvojen i sada čekamo odluku FIFA - otkrio je Stojković.

Inteligentna igra Orlova


Igra Orlova, inteligentna i pitka - pokazala nam je da je u životu osim srca, hrabrosti i veštine, potreban i IQ. Naprosto, kada u timu postoji potencijal i kvalitet koji su vođeni mudrošću i inteligencijom, oni jednog dana po zakonu prirode moraju izaći na površinu. Isto važi i za vodu. Upravo raznolikost prirode, njena prirodna inteligencija i „timski“ rad različitih elemenata prirode omogućavaju joj stvaranje najkvalitetnijih, čudesnih darova. Darova kakva je arteška VODAVODA, zvanična voda fudbalske reprezentacije Srbije. Hiljade godina bile su potrebne da u skrivenim dubinama zemlje mioničkog kraja i Banje Vrujci, na čak 605 metara ispod površine, mudro i strpljivo priroda napravi VODAVODU koja u sebi čuva sve minerale koji su potrebni našem telu, blagotvorno delujući na naše zdravlje i kvalitetniji život. 

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spektakl kakav fudbal ne pamti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)