SVI HOĆE DOMAĆINA, NIKO NEĆE SRBIJU! Na ceremoniji u Dohi danas se održava žreb za Svetsko fudbalsko prvenstvo u Kataru

Od specijalnog izveštača "Novosti" iz Dohe - N. Iljukića

01. 04. 2022. u 07:58

FUDBAL je jači od korone, jači je i od sukoba širom sveta i on spaja ljude. Ovo je poruka predsednika FIFA Đanija Infantina, koji je na najbolji mogući način juče najavio današnji (18.00) žreb za Svetsko prvenstvo u Dohi (21. novembar - 18. decembar).

СВИ ХОЋЕ ДОМАЋИНА, НИКО НЕЋЕ СРБИЈУ! На церемонији у Дохи данас се одржава жреб за Светско фудбалско првенство у Катару

Novosti

Prži sa neba bez oblaka jako katarsko sunce, skala varira između 32 i 35 stepeni Celzijusa, a 32 zemlje čekaju vesti o grupama u kojima će se u novembru u jednoj od najrazvijenijih svetskih i zalivskih zemalja voditi borba za "Zlatnu boginju".


Osluškujemo u Dohi jedne, druge, treće... Skoro šapatom, svi žele da budu u grupi sa domaćinom, misleći da će tako dobiti bar jednog lakšeg rivala.

- Nisam ni razmišljao o žrebu. Toliko sam ih u karijeri imao. Meni to ništa ne znači, baš mi je svejedno - kaže za "Novosti" selektor Srbije Dragan Stojković.


A kada smo Piksiju rekli da mnogim drugima nije svejedno kada pomisle da bi mogli u grupu sa "orlovima", on se zagonetno smeška i sleže ramenima. Skoro da hoće da poruči: "Žao mi je, šta da im radim." Ali, Stojković ima dovoljno iskustva da će, ipak, sačekati da večeras prvo svi iskoče iz onih providnih staklenih kugli, pa da kaže "hop".

Iskusan je i zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković. On je preko svoje glave i nogu pregurao razne stvari, pa i žrebove.

- Ne opterećujemo se u najavi žreba imenima potencijalnih rivala. Mnogo mi je važnije da mi imamo tim, ali pre svega igru koja raduje i ohrabruje. Bolje da o svemu pričamo kada se žreb završi, jer ćemo tada da znamo na čemu smo - iskusno će Bjeković.

Mnogo ljudi misli da je FIFA pogrešila i požurila sa izborom domaćina Mindijala 2022. godine. Na licu mesta smo se i uverili da je očigledno u današnjem fudbalu važno da se najveći svetski sportski događaj, posle Olompijskih igara, održi tamo gde može da se plati. A u Kataru sve plaćaju odmah i - mnogo!

I koliko god da je Katar među najpoželjnijim rivalima u grupi, Piksijevi "orlovi" su, po svemu sudeći, ekipa za izbegagavanje, naročito jer stiže iz trećeg šešira koji, istini za volju, nije krcat reprezentacijama koje važe za najbolje. To je potvrđeno i tokom susreta selektora Hrvatske Zlatka Dalića sa Draganom Stojkovićem, posle kojeg je u izjavi za sajt Fubalskog saveza Srbije otkrio da "orlovi" spadaju među nepoželjne rivale u grupnoj fazi predstojećeg SP u Kataru.

- Ne bih voleo Srbiju u grupi na Mundijalu. Ne zato što ne volim Srbiju, već zato što imate odličan tim. Srbija je opasna reprezentacija. Ono što je Srbija uradila u Lisabonu zaslužuje svaku pohvalu. Dolaskom Dragana Stojkovića na mesto selektora promenilo se mnogo toga u vašoj reprezentaciji i sada ste tvrd orah za sve rivale. Ne verujem da će bilo koja velika reprezentacija biti srećna ukoliko izvuče Srbiju u grupi.

 

Dalić je zatim obrazložio svoj stav pohvalama na račun odličnog kolektiva koji poseduje naš nacionalni tim.

- Slična je situacija kao sa Hrvatskom, imate puno kvalitetnih igrača, koji igraju u dobrim klubovima. Piksi je to lepo posložio i sada definitivno delujete kao tim. Pobediti Portugaliju na gostujućem terenu, golom u 90. minutu, svojstveno je samo ozbiljnim reprezentacijama. Rekao sam i pred onu utakmicu u plej-ofu za Evropsko prvenstvo da bih više voleo Škotsku za protivnika.  - podvukao je Dalić, uz napomenu da bi voleo da izbegne i Francusku iz grupe nosilaca.

Piksi se, između ostalih, juče u Dohi sreo i sa selektorom Portugalije Fernandom Santošom... 

Sreću dele Bora, Lotar, Džej Džej...

PAŽNjA, pažnja - vreme je za predigru najvećeg fudbalskog spetkakla! Na današnjem žrebu u Dohi (18.00) za fudbalsko prvenstvo sveta (od 21. novembra do 18. decembra) 29 timova biće raspoređeno u osam grupa sa po četiri reprezentacije. Iz organizacije je saopšteno da će sreću na izvlačenju deliti čuveni srpski trener Bora Milutinović, koji je kao selektor pet puta učestvovao na mundijalima, kao i legenadrni Nemac Lotar Mateus, Brazilac Kafu, australijski as Tim Kejhil, Iranac Ali Daeji, Nigerijac Džej Džej Okoča...


- Ja ću biti najsrećniji čovek na žrebu. Moja zemlja i dve reprezentacije čiji sam bio selektor, Amerika i Meksiko, učestvuju na žrebu - rekao je nedavno za "Novosti" Bora Milutinović, podsećajući nas da je jedini trener na svetu koji je na pet SP vodio pet različitih selekcija: Meksiko, Kostariku, SAD, Nigeriju i Kinu.

Bora Milutinović u Kataru / FOTO: Privatna arhiva


U žrebu će učestovati i američke fudbalerke Karli Lojd i Samanta Džonson, kao i Englez Džermejn Dženas. Krenuće sa izvlačenjem ekipa iz prvog šešira, domaćin Katar biće automatski svrstan u grupu A, dok će ostali morati da se uzdaju u sreću i blagonaklonost kuglica. Uslediće zatim timovi iz drugog, pa onda trećeg šešira, u kojem je Srbija, a na kraju će i timovi iz "krnjeg" čevrtog šešira biti razvrstani. Konačan izgled kostura, doduše, biće poznat tek u junu, pošto tada slede baraži - dva interkontinentalna i jedan evropski.


Na Starom kontinentu za upražnjeno mesto bore se tri reprezentacije, a zbog situacije u Ukrajini, baraž je pomeren za jun. Prvo će plavo-žuti igrati protiv Škotske na "Hempdenu", zatim pobednik ide na noge Velsu u Kardif.

Ilustracija


Što se tiče preostala dva mesta, jedan par interkontinetalnog baraža već se zna - Kostarika (Konkakaf) ili Novi Zeland (Okeanija) izboriće SP. Što se drugog meča tiče, Peru čeka pobednika poslednjeg dela azijskih kvalifikacija između Australije i UAE, koja je na programu 7. juna. Obe finalne utakmice igraju se 13. ili 14. juna u Kataru. 

Inteligentna igra Orlova


Igra Orlova, inteligentna i pitka - pokazala nam je da je u životu osim srca, hrabrosti i veštine, potreban i IQ. Naprosto, kada u timu postoji potencijal i kvalitet koji su vođeni mudrošću i inteligencijom, oni jednog dana po zakonu prirode moraju izaći na površinu. Isto važi i za vodu. Upravo raznolikost prirode, njena prirodna inteligencija i „timski“ rad različitih elemenata prirode omogućavaju joj stvaranje najkvalitetnijih, čudesnih darova. Darova kakva je arteška VODAVODA, zvanična voda fudbalske reprezentacije Srbije. Hiljade godina bile su potrebne da u skrivenim dubinama zemlje mioničkog kraja i Banje Vrujci, na čak 605 metara ispod površine, mudro i strpljivo priroda napravi VODAVODU koja u sebi čuva sve minerale koji su potrebni našem telu, blagotvorno delujući na naše zdravlje i kvalitetniji život. 

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spaktakl kakav fudbal ne pamti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)