TIP – TEMA: Grčevita borba za opstanak

Novosti online

23. 04. 2021. u 10:00

APRIL i maj su, kada je fudbal u pitanju, meseci odluke. Sada sve staje u nekoliko ključnih utakmica, čije se posledice osećaju i u predstojećoj sezoni.

ТИП – ТЕМА: Грчевита борба за опстанак

Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Posebno za timove koji su čitave godine igrali loše, zauzeli nepovoljnu poziciju i moraju da se čupaju kako bi i naredne jeseni mogli da kažu da igraju u Ligama petice. U prevodu, u pet najboljih takmičenja Evrope, kreće borba za preživljavanje, i za određene sastave predstoje poslednji napori da se glava zadrži iznad vode, iako ih mnoge vide kao davljenike. Takođe, neki su već završili sa ovogodišnjim prvenstvima, već se zna da su ispali i do kraja mogu da igraju rasterećeno, bez ikakvog rezultatskog pritiska i motiva.

DO KRAJA BEZ MOTIVA

Tu se najpre misli na Šefid junajted i Šalke, koji su ispisnice iz Premijer lige i Bundeslige već potpisali. Engleski klub, koji je prošle godine bio najprijatnije iznenađenje ostvrskog fudbala, u aktuelnoj sezoni ne liči na tim koji je rušio velikane tvrdom odbranom. U 2020. i 2021. su razočarali svoje navijače, i od naredne godine će biti ponovo u Čempionšipu, i predstojećih šest utakmica će igrati samo za prestiž, ali i da možda nekom pomrsi račune.

A šta tek reći za Šalke, koji posle 33 godine neće biti deo društva najboljih u Nemačkoj. Košmarna sezona je i zvanično okončana porazom od Arminije Bilefeld u utorak uveče, a do kraja ima još okršaje sa Hofenhajmom, Ajntrahtom koji se bori za Ligu šampiona i Kelnom, koji je takođe u zoni ispadanja. Dakle, dve od tri ekipe „moraju“ da ih pobede, a sudeći kako je tim iz Gelzenkirhena izgledao u ovoj sezoni, teško da će se opirati.

Slično se može reći i za Dižon i Krotone, koji iako nisu matematički otpisani, teško da imaju šansu da zadrže statuse prvoligaša i deluje da će ostatak susreta odigrati čisto protokolarno, bez potrebe da dođu do ikakvog rezultata.

EIBAR SE I DALjE NADA

Za razliku od njih,u Španiji ne možemo da kažemo definitivno za bilo koji klub da će sigurno u Segundu, pošto je više kandidata. Najpre Eibar našeg Marka Dmitrovića, dok su malo ispred njih Elče, Valjadolid i Ueska, pa i Hetafe, koji je u nešto boljoj poziciji od navedenih, mada ni njima nije sigurno da će na svom terenu i naredne sezone imati priliku da igra sa Barsom, Realom, Atletikom. Već za vikend bi neko od njih mogao da ispadne iz koloseka, možda najpre Alaves, koji igra sa Valensijom. Elče će na svom terenu dočekati Levante, Ueska Hetafe dok će Eibar moći do ponedeljka da vidi kakav su učinak imali njegovi konkurenti za opstanak i pokuša da napravi iznenađenje protiv favorizovanog Sosijedada.

Kada je u pitanju Engleska, pored otpisanih „sečiva“, neprijatno je Vest Bromu i Fulamu, koji su najverovatnije dva nova povratnika u Čempionšip, dok su Barnli i Brajton u nešto boljim pozicijama, mada ako zaređaju poraze do kraja, a timovi Branislava Ivanovića i Aleksandra Mitrovića krenu da pobeđuju, može vrlo brzo da krene da im gori pod nogama. Što se tiče predstojećih izazova, Fulam neće na teren sve do prvog maja i okršaja sa Čelsijem, koji je jedan od klubova koji se bori za Ligu šampiona, dok će Vest Bromu biti neophodna pobeda za vikend protiv Aston Vile, ako misli da uhvati možda i poslednji voz za opstanak.

MUKE PARME I KALjARIJA

Nestabilno je i za poslednja dva mesta u Francuskoj, gde su u nekoliko bodova Nim koji igra sa Lansom, Nant koji ide u goste Strazburu, i Lorien kojeg čeka Bordo za vikend.

Možda i najmanje neizvesno je u Italiji gde su pored Krotonea, kofere za put u Seriju B najverovatnije već spakovali Parma i Kaljari, mada kod njih i dalje tinja nada da bi trijumfima protiv Rome i Krotonea mogli barem još malo da produže snove o zadržavanju punopravnog članstva u Seriji A.

RASPOREDI „DAVLjENIKA“

PETAK

Augsburg – Keln 20.30

SUBOTA

Elče – Levante 14.00

Majnc – Bajern 15.30

Valjadolid – Kadiz 16.15

Parma – Krotone 18.00

Valensija – Alaves 18.30

Šefild – Brajton 21.00

NEDELjA

Vulvs – Barnli 13.00

Ueska – Hetafe 14.00

Lorien – Bordo 15.00

Lens – Nim 15.00

Ren – Dižon 15.00

Strazbur – Nant 15.00

Kaljari – Roma 18.00

A. Vila – Vest Brom 20.00

PONEDELjAK

Eibar – Sosijedad 21.00


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)