SVETISLAV ĐUROVIĆ ZA "NOVOSTI": Kazne "naručila" UEFA, ne radi se o nameštanjima, već neregularnostima

Z. ĆOROVIĆ

17. 04. 2021. u 10:15

DISCIPLINSKA komisija FSS kaznila je prvoligaše Jagodinu i Borac oduzimanjem šest bodova i novčano na osnovu informacija dobijenih iz UEFA.

СВЕТИСЛАВ ЂУРОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Казне наручила УЕФА, не ради се о намештањима, већ нерегуларностима

FOTO: N. Paraušić

To su zasada jedini merodavni dokazi, a po rečima Svetislava Đurovića, komesara za integritet u FSS, klubovima su izrečene sankcije zbog toga što su učestvovali u neregularnostima, a ne u nameštaljkama.

- Utvrdili smo na osnovu informacija UEFA da je došlo do narušavanja integriteta i da je bilo neregularnih radnji na pojedinim utakmicama - ističe Đurović u razgovoru, za "Novosti". - UEFA je uradila analizu čitavog slučaja. Ne radi se o nameštanjima, već o neregularnostima, koje su širi pojam i tu je uključeno mnogo činilaca u smislu potencijalnih rizika.

ČLAN 83

KADA UEFA uoči i dostavi svoje podatke o neregularnostima, FS Srbije je u obavezi da reaguje, na šta ga obavezuje član 83 Disciplinskog pravilnika. UEFA locira klubove za koje dobije dokaze da su učesnici nelegalnog klađenja, a od stepena krivice zavisi i kazna. Po članu 83, za klub je najteža sankcija diskvalifikacija iz takmičenja od jedne do tri sezone, a za fudbalske radnike zabrana vršenja aktivnosti u vezi sa fudbalom, od šest meseci do dve godine.

U Španiji i nekim drugim zemljama učesnici fudbalskih nameštaljki su često završavali u zatvoru. Kod nas takvih drastičnih slučajeva još nije bilo, a u prethodnih nekoliko klubova su takođe samo oduzeti bodovi. I na tome je ostalo.

- FS Srbije nije organ gonjenja. Mi se u ovom delu posla držimo nadležnosti iz disciplinskog pravilnika. Ovaj poslednji postupak još nije okončan, niti je pravosnažan. Organi FSS imaju apsolutnu podršku rukovodstva, vršioca dužnosti predsednika Marka Pantelića, da se u pravnim okvirima dobije epilog. Svakako ćemo sarađivati sa tužilaštvom i policijom ukoliko se bude vodio krivični postupak. Zato pre svega treba razdvojiti disciplinski postupak od krivičnog. Mnogi ljudi to mešaju i stavljaju u identičan kontekst - ističe Đurović.

Svetislav Đurković/FOTO: FoNet/Dragan Antonić

Običnom navijaču sigurno ni sada nije jasno kako pravni eksperti prave razliku između neregularnosti i nameštaljke. U ovom slučaju, Jagodina i Borac su kažnjeni jer su "pustili" svoje rivale (koji to nisu znali, pa nisu ni snosili posledice) da ih pobede sa ciljem da se stekne finansijska dobit u kladionicama. Ako je tako, normalno bi bilo da se istraži i dokaže ko stoji iza takvih prevara, ukoliko se sumnja da ih je bilo.

Jagodina i Borac najverovatnije neće biti jedini klubovi na tapetu. Kako "Novosti" nezvanično saznaju, postupak će sledeće nedelje biti pokrenut protiv još nekoliko prvoligaša za koje je UEFA utvrdila da su učestvovali u nedozvoljenim radnjama.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)