TATE IGRALE NA SP, HOĆE I SINOVI: Naslednici na dobrom putu da izbore plasman u Katar

NEKADA su gledali očeve kako na travnatom tepihu pokušavaju da odvedu nacionalne timove na Svetsko prvenstvo, a sada je došao red na njih da učine isto.

ТАТЕ ИГРАЛЕ НА СП, ХОЋЕ И СИНОВИ: Наследници на добром путу да изборе пласман у Катар

Foto AP

I ako se da primetiti, samo će produžiti gde su slavni asovi čije prezime dele stali, pošto su Kasper Šmajhel, Federiko Kijeza, Liroj Sane, Dejli Blind i Erling Haland zasada na dobrom putu da u aktuelnim kvalifikacijama sa svojim selekcijama izbore vize za Mundijal u Kataru, koji se igra u decembru 2022.

Pošto mu je na dresu jedinica, možda je najbolje od njega i krenuti - golmana Danske Šmajhela, koji zasad može da se pohvali savršenim učinkom u dva meča. Sin legendarnog Petera Šmajhela, Kasper, u pobedama Skandinavaca briljirao je na golu protiv Moldavije (8:0) i Izraela (2:0), ali pravi ispit će imati danas protiv Austrije (20.45), a za reprezentaciju je već branio na SP 2018 u Rusiji. Njegov otac, legendarni "kec" Mančester junajteda i Danaca, imao je prilike da učestvuje na Svetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj, na kojem su dogurali do četvrtfinala, gde su ih zaustavili Brazilci.

A kada već idemo od poslednje linije ovog fudbalskog sastava koju čine sinovi proslavljenih očeva, i čija bi postava više odgovarala terminu u balonu, sledeći među naslednicima je Dejli Blind. Prekaljeni defanzivac Ajaksa je kao i otac bio stub odbrane Holanđana, iako je počeo kao zadnji vezni. Sa "lalama" je bio na Mundijalu bio 2014, dok je njegovom tati Deniju ta čast učinjena 1990. i 1994, a sinoć je Dejli sa nacionalnim sastavom igrao protiv Gibraltara.

Liroj Sane Foto AP

 

Za brzu tranziciju ovog našeg futsal sastava slavnog potomstva, zaduženi su dvojica hitronogih asova. Pre svih Federiko Kijeza, od kojeg se očekuje da bude jedan od najvažnijih aduta Italije u godinama što dolaze. Njegov otac Enriko je za pet godina u dresu "azura" upisao nastup na SP 1998. i to umesto povređenog Fabricija Ravanelija. Federiko sa druge strane tek treba da zasija na najbitnijem fudbalskom takmičenju, a u aktuelnim kvalifikacijama još nije stigao da se upiše u strelce, i mogao bi baš večeras protiv Litvanaca.

Drugi momak čije sprintove viđamo često na zelenom pravougaoniku je Leroj Sane, koji za razliku od oca Sulejmana (igrao za Senegal), nastupa pod zastavom Nemačke. Ukoliko Nemci, a male su šanse da neće, izbore vizu za Katar, postaće prvi muškarac u familiji Sane koji je zaigrao na Svetskom prvenstvu, pošto je ono u Rusiji od pre tri godine preskočio zbog povrede.

U samom špicu napada ove petorke, naći ćemo momka koji je možda i najsjajniji primer dobrih fudbalskih gena. Erling Haland, sin Alfija, možemo slobodno reći, već je prevazišao svog oca koji je igrao za Mančester siti, Lids, Notingem Forest, a uz to, bio je deo sastava Norveške koji je učestvovao na SP 1994. u Meksiku.

BEZ POZIVA TIRAM, KLAJVERT...

NEŠTO slabije sezone uslovile su selektore Francuske i Holandije da za martovske ispite ne uruče pozive članovima dve fudbalske dinastije - Džastinu Klajevertu i Markusu Tiramu. Sinovi poznatih asova Patrika i Lilijana su već debitovali za svoje selekcije, ali moraće da poprave formu do EP. Jer jedno je propustiti kvalifikacije, a sasvim drugo najveći fudbalski spektakl.

VREDNOSTI

Erling Haland 110

Liroj Sane 60

Federiko Kijeza 60

Dejli Blind 15

Kasper Šmajhel 8

* U milionima evra, po "Transfermarktu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!