SAMO JE NEBO SPASLO MILAN Sa golom više, igračem više i 34 minuta do kraja utakmice, crveno-beli ostali praznih šaka

Z. ĆOROVIĆ

17. 02. 2021. u 07:30

SPAS sa neba, "Gulit na konju" - bili su glavni naslovi na sportskim stranama "Večernjih novosti", dan posle antologijske večeri, u kojoj je veliki Milan izvukao živu glavu zahvaljujući fudbalskim bogovima koji su pustili gustu maglu na Beograd, tog 9. novembra 1988.

САМО ЈЕ НЕБО СПАСЛО МИЛАН Са голом више, играчем више и 34 минута до краја утакмице, црвено-бели остали празних шака

Arhiva

Italijanski šampion razdragan je dočekao odluku nemačkog sudije Ditera Paulija da se utakmica prekine u 56. minutu kod rezultata 1:0 za Zvezdu i da se novi meč odigra već sutradan. Pali su u vodu majstorski gol vojnika Dejana Savićevića u 50. minutu, tri minuta kasnije je i Paolo Virdis dobio crveni karton zbog udaranja Najdoskog bez lopte. I onda je spas Italijanima stigao sa - neba.

"Neprozirnu zavesu stvorila je magla koja je iznenada počela da se obrušava na Topčidersko brdo, pa je "Marakana" začas ostala uvijena u "belo testo". Sudiji Pauliju nije ostalo ništa drugo nego da prekine meč. Peh stvarno nije mogao da bude veći. Sa golom više, igračem više i 34 minuta do kraja utakmice, Zvezda je ostala praznih šaka" - sa žaljenjem su izveštavale "Novosti".

Lucidno je napravljen i dobar štos, konstatacijom da je Rud Gulit zbog ove magle - na konju, koga je te godine dobio od jednog bogatog navijača na poklon. Prva zvezda "roso-nera" je propustila revanš meč u Beogradu zbog povrede, ali i zbog loše procene trenera Sakija da će i bez njega moći da se prođe Crvena zvezda.

Novinari "Novosti" su saznali da je hitno angažovan i doveden maser iz Holandije da pomogne Gulitu i on se sutradan, u ponovljenom meču našao na terenu pored svojih zemljaka, Rajkarda i Van Bastena. Tada je bilo pravilo da ekipa može da igra sa maksimalno trojicom stranaca.

I dan posle magle bio je hičkokovski dramatičan. I u reprizi je "Marakana" bila ispunjena do poslednjeg mesta, a Milan je sa Gulitom zbio redove i bio bolji. U prvom poluvremenu se desio i veliki sudijski previd kada je levi bek Zvezde Vasilijević izvukao loptu koja je bar metar bila u golu Dike Stojanovića.

VAN BASTEN U PANICI

PONOVLjENI meč doneo je i jednu tešku, reklo bi se, horor situaciju. Posle duela i žestokog sudara glavama Vasilijevića i Donadonija, italijanski igrač je pao u nesvest. Lekari su brzo reagovali, Donadoni je hitno odvezen u Urgentni centar, gde mu je konstatovan blaži potres mozga.

- Nikad se nisam tako uplašio. Mislio sam da gledam Donadonija kako umire. Bilo mi je muka, tražio sam od trenera da me zameni - rekao je posle utakmice čuveni napadač Marko van Basten.

Trener crveno-belih Branko Stanković je i na ovom meču insistirao na čvrstoj odbrani, samo su kapiten Stojković i Savićević bili nešto istureniji. Njih dvojica su i kreirala prelepu akciju iz koje je došlo do izjednačenja u 39. minutu. Piksijev projektil pod prečku bio je dovoljan da se izbore produžeci. Vrhunac drame doneo je penal-rulet. Nažalost, Savićević i Mrkela nisu bili precizni sa bele tačke i Milan je prošao u četvrtfinale Kupa šampiona, a onda je sa lakoćom preskakao prepreke sve dok nadmoćno nije osvojio pehar za najbolju evropsku ekipu.

- Kad god odem u Italiju, kažu mi: "Grazie la nebbia di Belgrado". Zahvaljujući beogradskoj magli rođen je veliki Milan. Zahvaljujući magli i Zvezdi - često je umeo da kaže Dragan Stojković Piksi, sigurno najbolji akter ovog nezaboravnog tromeča.

PIKSI JE SVETAC

PRVI meč u Milanu obeležio je evro pogodak Dragana Stojkovića posle slaloma kroz odbranu Milana. Izveštač "Novosti" je tada konstatovao da je Piksi svojim umećem i virtuoznošću zasenio najbolje asove Evrope Gulita, Van Bastena i Rajkarda.

- Taj gol pamtiću dok budem trčao za loptom - ponosan je bio Stojković, posle duela na "San Siru".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)