NIJE DRŽAVLJANSTVO LIST PAPIRA: Srpskom košarkašu se ne sviđa što se pasoši dele šakom i kapom

Novosti online

01. 02. 2021. u 21:51

НИЈЕ ДРЖАВЉАНСТВО ЛИСТ ПАПИРА: Српском кошаркашу се не свиђа што се пасоши деле шаком и капом

Foto: Nebojsa Parausic

KOŠARKAŠ Crvene zvezde Kori Volden poslednji je u nizu stranih državljana kojima je po ubrzanoj proceduri dodeljeno državljanstvo Srbije.

Ta odluka uzburkala je košarkaške krugove u Srbiji, a svoje protivljenje javno je izneo bivši košarkaš Ratko Varda u emisiji TV Arene sport.

- Ne želim da ispadnem rasista, ali mislim da ceo ovaj put na kojem smo trenutno oko stranaca u našoj košarci, meni se lično ne sviđa. Javno kažem to i ne stidim se toga što napišem i mislim. Prema domaćim igračima je ružno, to gledamo svake godine pred Kup. Imamo situaciju da igrač koji dođe na par meseci tu dobije državljanstvo. To se ne daje, to nije samo list papira, najsvetije što imate vi kao državljanin – rekao je Varda.

Podsetio se starih vremena, kada njemu samom nije bilo dozvoljeno da učestvuje na turniru, samo zato što je imao bosanske papire.

- Ja kada sam bio u Kragujevcu, ja sam se rodio kao Bosanac. Iako sam državljanin Srbije ili Jugoslavije od rođenja, od 1991. godine sam u Beogradu, uredno plaćam takse i sve, a onda dođem pred finale Kupa, pred Fajnal for ili ejt i kažu mi da sam stranac, košarkaški stranac. Amerikanci su sada domaći igrači, a ja sam stranac, to mi smeta – dodaje Varda.

Zaključuje da je jasno da klubovi žele da povećaju kvalitet, ali mu se ne sviđa što to ide toliko daleko da domaći košarkaši nemaju mesta.

- Ako nemate kvalitet, vi ćete nastaviti da dovodite druge strance. Takva je situacija u modernoj košarci. Danas stranac povećava kvalitet, tribine su punije. Ako napravite da se domaći igrač u svojoj zemlji oseća kao stranac, ne znam ni šta da kažem iskreno. Imate osam stranih i četiri domaća, a gledam igrače sa Balkana kao domaće – zaključuje Varda u razgovoru sa komentatorima Arene Sport.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Šta se praviš blesav

04.02.2021. 09:04

Za Radnički KG si igrao u sezoni 2012/13, a tada si već bio košarkaški reprezentativac BIH (od 2009), svojevoljno si prihvatio njihov poziv. I šta sad kukaš što nisi mogao da igraš tada u Kupu Srbije kao domaći igrač? Imao si i imaš državljanstvo, BIH i Srbije i to je to, ne može se uvek na 2 stolice, sam si izabrao.

NIJE DRŽAVLjANSTVO LIST PAPIRA

04.02.2021. 14:17

За тебе очигледно јесте, јер имаш 2 држављанства, а да је могуће имао би и неко треће, да се ти бајан лепо обезбедиш па кад ти шта треба показујеш пасош који ти највише доноси.