MAKI BANJAK: Igraću opet u "Top 5", kad si jednom gore, uvek težiš da se vratiš

Milan BLAŽIĆ

26. 01. 2021. u 20:38

ČVRST i borben na terenu, smiren i izuzetno prijatan van njega.

МАКИ БАЊАК: Играћу опет у Топ 5, кад си једном горе, увек тежиш да се вратиш

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Kamerunac iz redova Partizana Frenk Maki Banjak (25) posle šest meseci boravka u crno-belom taboru ostavlja utisak čoveka kojem je potaman u klubu koji je izabrao za korak napred u karijeri.

NE GLEDAM FUDBAL NA TV

IZNENADIO je Banjak odgovorom na pitanje u kojoj meri prati utakmice jačih evropskih liga.

- Ne gledam fudbal u slobodno vreme. Dešava se da je najveći deo dana posvećen fudbalu, onda ne želim i ostatak vremena da mu posvetim. Ne gledam ni velike derbije, možda nekad kad prijatelj neki igra. Gledam filmove, serije, dokumentarce o životinjama, čitam. Volim i da popijem kafu u komšiluku kod mene.

Spreman da sve radi bez tenzije i napetosti, defanzivac tvrdi da je to jedini ispravan put kako bi se jednog dana vratio na veliku evropsku pozornicu, odakle je i krenuo kada je u Barseloninoj fudbalskoj fabrici "La Masiji" pravio prve korake.

- Osećam se stvarno dobro, trudim se da uživam maksimalno. Moj stariji brat živi sedam godina u Beogradu, tako da sam praktično sve znao i pre dolaska. Znatno mi je olakšao aklimatizaciju, on takođe igra fudbal, igrao je za Lučane, Napredak, sada je u drugoj ligi, ne pitajte me za ime kluba, ne znam.

Saga o Banjakovom dolasku u Partizan je trajala punih godinu dana.

- Uvek je lepo znati da te klub kakav je Partizan želi. Videli su nešto u meni i sve je trajalo godinu dana. Na moju sreću sve se završilo na najbolji način. Pun sam samopouzdanja, što je veoma važno za štopera. Greške ne mogu da me uzdrmaju. Naravno, kad si defanzivac one su očiglednije, ali ja uvek gledam napred, nikad se ne osvrćem.

Karijera Makija Banjaka je započela na najbolji mogući način, u slavnom katalonskom klubu.

- Mnogo je igrača iz te moje generacije koji su napravili ozbiljne karijere, kao što su Keita Balde, Adama Traore, Sandro, Patrik... Imao sam šansu da se probijem u Barseloni, ali je bilo vrlo teško. Imao sam 19 godina, a kada si u konkurenciji sa Pikeom, Maskeranom i ostalim asovima, teško je probiti se.

KAMERUNCI

BANjAKOV kofer je bio mali za sve poklone koje je odlazeći na odmor namenio prijateljima i porodici u Kamerunu.

- Odneo sam oko 45 dresova sada kad sam išao na odmor. Mnogo više ljudi sada zna i poštuje Partizan. Broj tri sam izabrao kao znak moći, ne znam kako bih to tačno objasnio po onome što piše u Bibliji.

Usledila je kratka retrospektiva karijere i zaustavljanje na imenu sadašnjeg kluba.

- Barselona B, pa Francuska, Austrija, Slovenija. Partizan je definitivno najbolje što mi se desilo u dosadašnjoj karijeri.

Poliglota iz Kameruna se široko nasmejao kada smo mu pomenuli jezike.

- Govorim francuski, španski, katalonski, engleski, malo portugalski. Srpski još ne znam, ali polako, naučiću valjda.

Derbi je tema koji svaki stranac u Srbiji savlada i pre nego što omiriše barut najznačajnijeg srpskog fudbalskog događaja.

- Veliki je rivalitet Partizana i Zvezde, nažalost, još nisam bio u prilici da to osetim pred punim tribinama. Volim pritisak, to me čini jačim čak i kada je ceo stadion protiv mene ili mog tima. Zato jedva čekam da prođe sve ovo sa koronom, da se publika vrati na stadione.

RAMOS BOLjI OD PIKEA

NEMA Banjak problem sa tim da kaže nešto što nije u skladu sa nekim "opštim normama".

- Uvek govorim šta mislim i na to ne može niko da utiče. Kada sam bio u Barseloni, rekao sam da volim kako igra Ramos. Ne vidim u tome nikakav problem. To što ja mislim da je bolji od Pikea, ne znači da sam na taj način rekao "Hala Madrid".

Kratkoročni ciljevi se crtaju ispred Banjaka svaki dan, a dugoročne je, kaže, odavno nacrtao u glavi.

- Želim da se vratim u neku od top pet evropskih liga. Kad si jednom bio gore, logično je da uvek težiš da se vratiš. Ne znam gde, ali svakako mi je to jedan od ciljeva. Siguran sam da je Partizan značajan stepenik ka tome - zaključio je pouzdani defanzivac crno-belih.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!