FRANCUSKA LIGA PRED BANKROTOM ZBOG KORONE: Rupa od 1,3 milijarde evra

G. ČVOROVIĆ

13. 01. 2021. u 21:05

FRANCUSKA prva fudbalska liga je pred bankrotom! Na krizu izazvanu koronom nadovezao se lokalni problem s televizijskim pravima, što je mnoge klubove ostavilo bez prihoda. Ako se ne pronađe rešenje, četvrtina timova Prve lige bi mogla u martu da ode u stečaj!

ФРАНЦУСКА ЛИГА ПРЕД БАНКРОТОМ ЗБОГ КОРОНЕ: Рупа од 1,3 милијарде евра

EPA/EFE

Rupa u kasi francuskog profesionalnog fudbala koji obuhvata Prvu i Drugu ligu iznosi 1,3 milijardi evra. Zbog pandemije, klubovi su, kao i u celom svetu, ostali bez novca od ulaznica, a sponzori brinu svoje brige oko opstanka za vreme korone.

U Francuskoj, uz to, više ne dobijaju ni novac od TV prava!

Sve je počelo pre manje od dve godine, kada je Liga prodala prava na prenose od 2020. do 2024 za 1,153 milijardi evra. Špansko-kineska grupa "Mediapro" je otkupila prava za 780 miliona, a pokrenula je i poseban TV kanal Telefut.

Ali, pretplata nije išla prema predviđanjima. Nastupila je i ekonomska kriza. Isplatili su u prošle godine samo 135 miliona za Prvu ligu i 34 miliona za Drugu.

Dodali su još 100 na ime sudskog poravnanja i odlučili da se povuku od 31. januara.

Kanal plus, koji tradicionalno prenosi Prvu ligu, a čiji su rukovodioci ljuti zbog sporazuma Lige s grupom "Mediapro", odustali su takođe od svoja dva meča koja su otkupili nedeljno, pa će gledaoci od kraja ovog meseca, uz moguć produžetak u febrauru, ukoliko se ne postigne dogovor, ostati bez prenosa, a klubovi bez para.

Kanal plus traži novi tender.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju