ŠTA JE ZVEZDI DONELO PROLEĆE U EVROPI? Novac, žreb, koeficijent i slavu četvrtu godinu uzastopno

Novosti online

11. 12. 2020. u 08:26

FUDBALERI Crvene zvezde izborili su plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope remijem protiv Libereca bez golova, a u narednoj rundi će tim Dejana Stankovića sačekati ozbiljna imena.

ШТА ЈЕ ЗВЕЗДИ ДОНЕЛО ПРОЛЕЋЕ У ЕВРОПИ? Новац, жреб, коефицијент и славу четврту годину узастопно

FOTO: EPA

Impresivan rezultat crveno-belih, koji su grupnu fazu završili sa tri pobede i dva remija govori da se Crvena zvezda ozbiljno pripremila za evropsku jesen. Proleće je, ipak, drugačije godišnje doba.

Tamo nema slabih i nema ekipe koje lako mogu da se dobiju. Pogotovo ako niste povlašćeni, što će biti slučaj sa srpskim šampionom.

Crvena zvezda će biti u grupi nepovlašćenih timova, a rivali će joj biti četiri uspešnija tima iz Lige šampion i još 11 pobednika grupa u Ligi Evrope, ne računajući Hofenhajm sa kojim su već igrali. Ukupno 15 timova!

Biće tu pravih evropskih velikana. Potencijalni rivali su Mančester junajted, Totenhem, Arsenal, Napoli, Lester, Milan, Bajer, Roma, Ajaks, Viljareal, PSV, Briž, Šahtjor, Dinamo Zagreb i Glazgov Rendžers.

Žreb će se održati u ponedeljak, 14. decembra u Nionu, u 13 časova, posle žreba za Ligu šampiona. Prvi meč će se igrati 18. februara, revanš je na programu 25. februara, a Zvezdi će ovo biti druga nokaut faza u poslednje četiri godine.

FOTO: EPA

 

U mandatu Vladana Milojevića, crveno-beli su igrali protiv CSKA iz Moskve i minimalno izgubili sa ukupnih 1:0, čak je u revanšu malo nedostajalo da golom Aleksandra Pešića sadašnji šampion Srbije ode u osminu finala, ali je promašeni zicer skupo koštao ekipu.

Što se tiče finansija, Zvezda je ulaskom u LE dobila 2.920.000 evra, plus još 1.571.460 evra na osnovu toga što su u grupnu fazu ušli sa kao 27. na listi klubova sa najvećim UEFA koeficijentom u Ligi Evrope.

Crveno-beli su zahvaljujući učinku sa tri pobede uz dva remija došli još do zarade od 6.773.170 evra, profitiralo se i od kvalifikacija za Ligu šampiona, a eventualno lakši rival u narednoj fazi može doneti i priliku za novu zaradu.

Osmina finala donosi još 1.1 milion evra. U slučaju da Stanković dođe do četvrtfinala, inkasiraće još 1.5 miliona, dok polufinalisti dobijaju 2.4 miliona, finalisti 4.5 miliona i sam pobednik 8.5 miliona evra.

Nažalost, nisu na ruku Zvezdi išli rezultati rivala u borbi za visoko kotiranje na listi UEFA, Jang Bojs i Rendžers su pokvarili planove da se zauzme pozicija nosioca u plej-ofu u narednoj sezoni kvalifikacija za Ligu šampiona.

FOTO: FK Crvena zvezda

 

Ipak, crveno-beli su na pragu “overe” mesta nosioca u 3. rundi, što je takođe veoma značajno – to donosi slabijeg rivala u pretposlednjoj rundi, u plej-ofu i ispadanje donosi sigurnu Ligu Evrope.

Podsećanja radi, tako je Zvezda zapravo dva puta ušla u Ligu šampiona, jer je rasterećeno i sa Ligom Evrope u “džepu” uspela da prevaziđe Salcburg i Jang Bojs, koji nisu uspeli da iznesu breme favorita.

Takođe, Zvezdin čuveni statističar Playtony je izneo zanimljiv podatak da je klub 19. u ovoj sezoni po broju donetih bodova za nacionalni koeficijent.

Veliki uspeh crveno-belih nema šta...

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a