"ORLOVI" ČEKAJU ŽREB ZA SP: Danska najpoželjniji rival iz prvog šešira

M. BLAŽIĆ

28. 11. 2020. u 08:10

EVROPA je "otputovala", vreme je za novu nadu i strepnju, za pokušaj da se naš nacionalni tim dočepa četvrtog Mundijala u 21. veku.

ОРЛОВИ ЧЕКАЈУ ЖРЕБ ЗА СП: Данска најпожељнији ривал из првог шешира

FOTO: N. Paraušić

Ubedljiva pobeda protiv Rusije je dodatno "podebljala" mnogobrojne nedoumice oko mogućnosti "orlova", a nova prilika da se od očaja ode do sjaja u kontinuitetu Srbiji se pruža već od marta 2021, kada na Starom kontinentu počinju kvalifikacije za SP u Kataru 2022.

Žreb kvalifikacionih grupa za SP je zakazan za 7. decembar u Cirihu, a na njemu će Srbija iščekivati rivale iz drugog razreda evropskog fudbala definitivno je poznato posle jučerašnjeg objavljivanja sastava šešira od strane UEFA. Činjenica da protivnici ne mogu da budu: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Turska, Slovačka i Rumunija deluje prilično pozitivno, ali "aždaje" iz prvog šešira i popriličan broj "mina" iz trećeg nameću zaključak da Tadića i društvo u svakom slučaju očekuje težak posao.

KVALIFIKACIJE OD MARTA DO NOVEMBRA

KVALIFIKACIJE za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. biće održane po ubrzanom sistemu i trajaće od marta do novembra naredne godine. Za razliku od dosadašnja dva meča po terminu, na putu ka Kataru svaka selekcija će igrati tri meča u tri planirana termina tokom osam meseci koliko traju kvalifikacije. Pored 13 učesnika koji Mundijal izbore kroz kvalifikacije, Evropu će 2022. predstavljati još tri selekcije koje će to pravo steći posle baraža u okviru Lige nacija.

Kako će se na svetsku smotru fudbala plasirati samo pobednici grupa i tri najbolje drugoplasirane selekcije posle baraža u kojem će se naći 10 reprezentacija najviše pogleda će, svakako, biti upućeno ka najjačem "šeširu". A tamo su rivali koje je uglavnom lepo gledati na televiziji, a ne naspram sebe. U društvu: Belgije, Francuske, Engleske, Portugalije, Španije, Italije, Hrvatske, Nemačke, Holandije i Danske jasno je da Srbija sa osmehom može da sačeka samo poslednje pomenute Dance.

U trećem šeširu očekivano ima i "što dalje od nas" i "dobrodošlih" rivala, pa su tako za izbegavanje svakako Rusi i Česi, dok bi dobru opciju iz ove grupe predstavljali Severna Irska i Finska.

Iz četvrtog šešira se smeše čak tri selekcije iz nekadašnje SFRJ (BiH, Slovenija i Severna Makedonija), a nezgodni sigurno mogu da budu i Albanci i Bugari. Sa druge strane, Luksemburg i Gruzija "zvuče" kao poželjna opcija. Peti i šesti šešir ne bi smeli da predstavljaju ozbiljniju pretnju, iako i tamo može da se pronađe potencijalna "kost" u grlu.

"ORLOVI" I DALjE 30.

FUDBALSKA reprezentacija Srbije ostala je na 30. mestu na juče objavljenoj rang-listi FIFA. Srbija ima 1.489 bodova šest manje u odnosu na oktobarsku listu. Među vodećim reprezentacijama sveta nije bilo promena, pa je Belgija prva, ispred Francuske, Brazila, Engleske, Portugalije i Španije.  Hrvatska je nazadovala dva mesta i ispala je iz prvih 10. Sada je na 11. poziciji. Iz prvih 10 ispala je i Kolumbija, koja čak za pet mesta ima lošiji plasman u odnosu na prethodnu rang-listu FIFA.

Imajući u vidu reputaciju i trenutni kvalitet reprezentacija, najteža grupa bi svakako bila ona u kojoj bi se pored Srbije našli: Španija, Rusija, Albanija i Jermenija, dok kao najpoželjnija opcija zvuči grupa u kojoj bi se "orlovi" našli u društvu: Danske, Severne Irske, Luksemburga i Andore.

Na žrebu u Cirihu će se naći kuglice sa imenima 55 selekcija koje će biti podeljene u pet grupa sa pet i pet grupa sa šest reprezentacija.

SP u Kataru će se, za razliku od prethodnih koja su tradicionalno bila na programu u junu, održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. Srbija je ponovo između nade i strepnje, sedmog dana decembra, žreb bi trebalo znatno da izbistri čemu je bliža.

PRVI ŠEŠIR: Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka i Holandija.

DRUGI ŠEŠIR: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, SRBIJA, Turska, Slovačka i Rumunija.

TREĆI ŠEŠIR: Rusija, Mađarska, R. Irska, Češka, Norveška, S. Irska, Island, Škotska, Grčka i Finska.

ČETVRTI ŠEŠIR: BiH, Slovenija, S. Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija i Luksemburg.

PETI ŠEŠIR: Jermenija, Kipar, Farska Ostrva, Azerbejdžan, Estronija, Kazahstan, Kosovo, Litvanija, Letonija, Andora.

ŠESTI ŠEŠIR: Malta, Moldavija, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju