KRAJNJE VREME ZA PROMENE: Mi smo u rangu sa Farskim Ostrvima i Maltom

M. Blažić

20. 11. 2020. u 21:34

FUDBALSKA Srbija nema vremena za čekanje. Svi krediti su potrošeni, a na nove izazove je teško odgovoriti sa starim rukovodećim kadrovima.

КРАЈЊЕ ВРЕМЕ ЗА ПРОМЕНЕ: Ми смо у рангу са Фарским Острвима и Малтом

Dragoslav Stepanović Foto M. Vukadinović

Iskusni fudbalski stručnjak Dragoslav Stepanović, u razgovoru, za "Novosti", nema dilemu oko toga da li bi neuspeh u finalu baraža Lige nacija protiv Škotske trebalo da predstavlja prekretnicu srpskog reprezentativnog fudbala.

- Činjenica je da je sve spremno da počne nešto novo ispočetka. Naša reprezentacija bi, ubeđen sam u to, Škotsku savladala u devet od 10 utakmica, ali eto kada je trebalo, to se nije dogodilo. Po meni je čak i sreća to što nije bilo publike, jer bi sigurno pokazali svima u Savezu i reprezentaciji šta misle o takvoj igri. Sve smo imali u svojim rukama i nismo iskoristili. Znači, promene su neophodne - jasan je Stepanović.

Pozdravlja nekadašnji strateg Ajntrahta, Leverkuzena, Bilbaa i brojnih drugih klubova oglašavanje nekadašnjeg stuba odbrane našeg nacionalnog tima u danu posle završenog ciklusa u B Ligi nacija.

LUKA JE KAO SANTRAČ

NE krije Stepanović da ga je oduševio napadač Reala Luka Jović.

- Neobjašnjivo mi je zašto više nije dobijao priliku i zašto nismo igrali sa dva napadača, tada je mnogo teže i protivničkoj odbrani. To što ima Luka Jović to nisam video još od Slobodana Santrača, njemu bukvalno nije potreban ni ceo sekund da nešto napravi, uvek je na pravom mestu u pravom trenutku.

- Da li je Nemanji Vidiću prekipelo ili je u planu da bude deo neke nove garniture zaista ne znam, ali je dobro to što se jedna tako jaka ličnost pojavila da ukaže na neophodnost promena. Očekujem da sada mnogi preuzmu odgovornost, jer nije u pitanju samo A reprezentacija, neodlazak na Evropsko prvenstvo će se sigurno finansijski odraziti i na sve mlađe selekcije.

Neuspeh u duelu sa Škotskom je ogolio brojne probleme nacionalne fudbalske organizacije.

- Sve su imali u svojim rukama i mislim da sada narod više ne veruje u bilo kakve priče, a i kako da očekuje da će nešto za dve godine da bude bolje kada se sada sve jasno videlo, kada nam je praktično sve išlo na ruku. Nismo se plasirali 20 godina na Evropsko prvenstvo, pa mi smo sada u rangu sa Farskim Ostrvima, Maltom...

Ne štedi Stepanović ni Tumbakovića, ne toliko zbog viđenog u 120 minuta duela sa Škotskom, već zbog onoga što je trebalo uraditi pre izlaska na teren.

- Siguran sam da je priprema utakmice morala bolje da se uradi, da se zna kojeg igrača je uhvatila muka od Lige nacija, koji se muči sa istekom ugovora, kojem se možda smeše tribine u klubu. Škoti su nas od prvog minuta "gađali" i sa 10, 20 pasova bez problema dolazili od gola do gola, što je nesvojstveno njima. Prihvatili smo tu igru i kada tako krene, teško je da ti isti igrači nešto ozbiljnije promene. Voleo bih jako da znam da li je dogovor u svlačionici bio da se sačeka kao i šta se tačno dešavalo sa Kolarovim. Ako je zaista bio zamoljen da bar uđe u igru u 119. minutu i šutira penal, a on to odbio, onda je to po meni kukavičluk.

"Lutanje" u izboru najboljih 11 je evidentno postalo hronična boljka u taboru "orlova".

- Uvek se držim onoga što sam naučio od Branka Zebeca. Moraš odmah da pronađeš jedan tim, da se držiš njega i da se promene vrše samo u slučaju kartona i povreda, pa da kasnije, kada upoznaš ekipu do tančina, menjaš nešto. Mi imamo pojedince, ali nikako ne možemo da pronađemo tim - zaključio je Stepanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije