VEK OD PORAZA U ANVERSU: Na današnji dan, pre 100 godina, Fudbalska reprezentacija Jugoslavije odigrala je prvi meč

V. STANKOVIĆ

28. 08. 2020. u 07:13

NE kaže se bez razloga da je svaki početak težak.

ВЕК ОД ПОРАЗА У АНВЕРСУ: На данашњи дан, пре 100 година, Фудбалска репрезентација Југославије одиграла је први меч

Foto: "Novosti"

Fudbalski savez Jugoslavije osnovan je u aprilu 1919. u Zagrebu, a prvu utakmicu reprezentacija je odigrala 28. avgusta 2020. na Olimpijskom turniru u Anversu (Belgija, francuska verzija izgovora grada Antverpena) i doživela težak 0:7 poraz od Čehoslovačke. Dakle, na današnji dan, pre tačno 100 godina.

U našem prvom sastavu bilo je devet igrača iz hrvatskih klubova, iz Zagreba je bio i prvi kapiten Artur - Ture Dubravčić, i Slovenac Tavčar iz Ilirije, mada postoji i podatak da je bio član HAŠK. Čini se da je i jedno i drugo tačno, jer je Tavčar najveći deo karijere igrao za Iliriju iz Ljubljane, ali je 1920. zbog studija došao u Zagreb i prijavio se u HAŠK. Iz Srbije je u prvih 11 bio samo Jovan Ružić, fudbaler beogradske Jugoslavije.

Među olimpijcima je bilo još nekoliko srpskih fudbalera, ali u toj prvoj, istorijskoj utakmici igrao je samo Ružić, poznat pod nadimkom Topovsko Đule zbog strahovito jakog šuta. Rezervni golman bio je Nikola Stanković iz BSK, rezervni odbrambeni igrači Mihailo Jovanović iz SK Jugoslavije i Branimir Popović (BSK), a među rezervnim napadačima našli su se još i Nikola Simić i Andreja Kojić, obojica članovi BSK.

Naš tim je do Anversa putovao nekoliko dana vozom, ali evidentni umor nije opravdanje za težak poraz. Čehoslovačka je tih godina bila evropska sila u fudbalu, imala odlične igrače koji su tehnički, taktički bili superiorni u odnosu na naše fudbalere.

Rupec se povredio još u 13. minutu i napustio igru, a zamene nisu bile dozvoljene. Do 20. minuta naša odbrana je izdržavala sve nalete Čehoslovaka, ali kada je Vanik načeo našu mrežu jedino pitanje bilo je koliko će golova Vrđuka primiti.

Artur Dubravčić, prvi kapiten, izneo je u knjizi "Plavi, plavi", izdatoj 1969. povodom 50 godina FSJ, sećanja na taj prvi meč:

PRVA POBEDA

PET dana posle debija i poraza od Čehoslovačke (0:7) na startu olimpijskog turnira u Anversu 1920, Jugoslavije je u utakmici za utešni plasman izgubila od Egipta sa 2:4 (1:2). Prvi gol u istoriji naše reprezentacije dao je Artur - Ture Dubravčić, član Konkordije iz Zagreba, a drugi je bio delo Jovana Ružića.

Inače, naša reprezentacija čekala je na prvu pobedu sve do 28. juna 1922, kada je u Zagrebu sa 4:3 pobedila - Čehoslovačku.

- Naši protivnici su bili tada najmoćnija evropska fudbalska sila. A mi smo na put krenuli posle dužeg natezanja, pošto smo već izgubili svaku nadu. Savez je tek u poslednji čas našao finansijska sredstva i mi smo 24 sata pre početka saznali da idemo. Nismo imali nijedan zajednički trening. Upoznavali smo se na samoj utakmici. Kada smo saznali da igramo sa Čehoslovačkom selektor Ugrinić i ja otišli smo do njih i rekli da ih smatramo profesorima fudbalske veštine i našim učiteljima. Rekli smo da nemamo šta da tražimo i da jedino želimo da igramo fer i poštedimo jedni druge povreda - govorio je Dubravčić.

 
ČEHOSLOVAČKA - JUGOSLAVIJA 7:0 (3:0)

STADION: "Boschuil deume". Gledalaca: oko 600. Sudija: Rafael van Prag (Belgija). Strelci: 1:0 Vanik (20), 2:0 Janda (34), 3:0 Sedlaček (43), 4:0: Vanik (46), 5:0 Janda (50), 6:0 Janda (75), 7:0 Vanik (79, iz penala).

ČEHOSLOVAČKA: Klapka, Hojer, Pospišil, Kolenaty, Pešek, Perner, Sedlaček, Janda, Pilat, Vanik, Mazal.

JUGOSLAVIJA: Dragutin Vrđuka (Građanski), Vjekoslav Župančić (HAŠK), Jaroslav Šifer (Građanski), Stanko Tavčar (Ilirija), Slavin Cindrić (Konkordija), Rudolf Rupec (Građanski), Dragutin Vragović (Građanski), Artur - Ture Dubravčić (Konkordija), Emanuel - Emil Perška (Građanski), Ivan Granec (Građanski), Jovan Ružić (SK Jugoslavija). Savezni kapiten: dr Veljko Ugrinić (Zagreb).

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!