ŠEST TIMOVA ZA PRVENAC: Neobična završnica LŠ u Lisabonu posle seče slavnih klubova u osmini finala

B. Antić

09. 08. 2020. u 21:07

LIVERPUL, Real, Juventus, Čelsi, Borusija Dortmund... Kao domine su padali bivši vladari Starog kontinenta u osmini finala, tako da će završnica Lige šampiona u Lisabonu (12-23. avgust) biti krajnje neobična i iz takmičarskog ugla, ne samo zbog sistema turnira i praznih tribina.

ШЕСТ ТИМОВА ЗА ПРВЕНАЦ: Необична завршница ЛШ у Лисабону после сече славних клубова у осмини финала

Foto: AP/Tanjug

Seču su preživela samo dva nekadašnja osvajača, Barselona i Bajern, a čak šest ekipa juri istorijski prvenac: Mančester siti, PSŽ, Atletiko, Atalanta, Lajpcig i Lion.

Ukupno 22 kluba su pobeđivala u elitnom takmičenju UEFA, a poslednje novo ime koje je dopisano je Čelsi 2012 (pre toga Borusija Dortmund 1997). U prestonici Portugalije, do prvog pehara će probati da dođu debitanti u "top 8" Atalanta i Lajpcig, zatim trio koji nije dalje išao od polufinala PSŽ (1995), Lion (2010) i Siti (2016), kao i trostruki gubitnik finala Atletiko (1974, 2014, 2016).

Šestorka bez najvrednijeg trofeja je rešena da pokaže zube, i čak i iz redova Liona, koji je najveći autsajder po kladionicama, poručuju da žele trijumf.

- Zašto da se zadovoljimo prolaskom u četvrtfinale. Protiv Juventusa smo pokazali da možemo svakog da izbacimo - istakao je Holanđanin Memfis Depaj, najbolji igrač Liona.

A "bukmejkeri" kažu da bi "ušati" trebalo da prvi put ode u ruke fudbalera Sitija (3,25), čije su šanse malo veće nego Bajernu (4,00) i PSŽ (6,5), a dalje slede Barselona (8,0), Atletiko (9,0), Atalanta (10,0), Lajpcig (19,0) i na kraju Lion (34). Po vrednosti igračkog kadra, "građani" su takođe prvi (1,08 milijardi evra), s tim što su na ovoj listi Katalonci drugi (983,2 miliona), a Bavarci treći (928,5), dok je na dnu ekipa iz Bergama (261,7).

Jedno je sigurno, dva ranija šampiona ne mogu biti u finalu 23. avgusta na stadionu Benfike, jer se međusobno susreću već u prvoj sledećoj rundi. Ko prođe dalje, Barsa ili Bajern, zadržaće šansu da doće do šeste krune (imaju po pet), i time se na večitoj listi izjednači sa trećeplasiranim Liverpulom. Iznad su još samo Milan (7) i Real (13).

MESI IGRA PROTIV BAVARACA

LIONEL Mesi je dobio snažan udarac u zglob leve noge kada je Kalidu Kulibali iz Napolija napravio prekršaj za penal u revanšu (3:1, prvi meč 1:1), ali na sreću Barselone, nema većih posledica.

- Leo će imati tretmane, ali sve je u redu, i njegov nastup protiv Bajerna ne dolazi u pitanje - potvrdio je Kike Setjen, trener Katalonaca.

Dodatnu neizvesnost takmičenju daje činjenica da se kompletan "fajnal-ejt" igra na ispadanje, u jednom meču. A za razliku od timskog nadmetanja, trka za najboljeg strelca je praktično rešena, jer je centarfor velikana iz Minhena Robert Levandovski stigao do 13 pogodaka, dok najbliža grupa igrača koja može u teoriji da ga ugrozi ima po šest. Poljak nikada nije bio prvi strelac LŠ, a kuriozitet je i da posle 12 sezona ovu nagradu neće poneti ni Kristijano Ronaldo (završio nastup) ni Lionel Mesi (samo tri pogotka). Pre ere Portugalca i Argentinca, 2007. je bio najbolji Brazilac Kaka.

Budući da su u petak i subotu ispali Luka Jović (Real) i Nikola Maksimović (Napoli), završnica LŠ će praktično biti bez srpskih fudbalera. Registrovan je samo centarfor Ivan Šaponjić za Atletiko, ali u tekućem ciklusu još nije zaigrao.

 

MBAPE NIJE OTPISAN

KADA je povređen u finalu Liga kupa Francuske, izgledalo je da će Kilijan Mbape veoma teško uopšte zaigrati na "fajnal-ejtu".

Međutim, prema poslednjim informacijama iz PSŽ, fantastični napadač se oporavlja brže od planiranog, i nije isključeno da nastupi već u četvrtfinalu sa Atalantom.

RASPORED 1/4

SREDA (12. avgust): (4) Atalanta - PSŽ 21.00
ČETVRTAK (13. avgust): (2) Lajpcig - Atletiko 21.00
PETAK (14. avgust): (3)  Barselona - Bajern 21.00
SUBOTA (15. avgust): (1) M. Siti - Lion 21.00
* Jedan meč

1/2 - LISABON

UTORAK (18. avgust): Pobednik 2 - Pobednik 4 21.00
SREDA (19. avgust): Pobednik 1 - Pobednik 3 21.00
* Jedan meč

FINALE - LISABON

NEDELjA (23. avgust)
Početak u 21 čas

LISTA STRELACA

13 - Levandovski (Bajern)
10 - Haland (Borusija D.)
6 - Sterling (M. siti), Gabrijel Ž. (M. siti), Gnabri (Bajern), Mertens (Napoli), Depaj (Lion).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna