SAD JE I KRALJ ASISTENCIJA: Mesi postavio novi rekord u Barseloni

Z. Ćorović

12. 07. 2020. u 21:12

NIJE dao nijedan gol na poslednja tri meča, ali je "servirao" za tri i oborio novi rekord sa 20 asistencija u jednoj prvenstvenoj sezoni.

САД ЈЕ И КРАЉ АСИСТЕНЦИЈА: Меси поставио нови рекорд у Барселони

Leo Mesi Foto AP

Retko se dešava da Leo Mesi u Barsinom dresu dobru partiju ne kruniše bar nekim pogotkom i to da posti tri puta zaredom. U derbiju sa Viljarealom (4:1) pogodio je prečku iz slobodnjaka, jedan pogodak mu je poništen posle intervencije VAR, ali je zato dva puta usrećio svoje saigrače, a još jedan pogodak, i to odlučujući, namestio je i u poslednjem kolu sa Valjadolidom (1:0).

Mesi je još jednom demonstrirao da nije samo kralj strelaca već i asistencija, što pokazuju nove, zadivljujuće brojke. Sa ove tri, Argentinac je skupio ukupno 20 asistencija ove sezone u Primeri i postavio novi rekord. Pre toga, dva puta je stigao do cifre 18 u sezonama 2014/2015. i 2010/2011. Takođe, Leo je tek drugi fudbaler u ovom veku koji je u najjačih pet evropskih liga u jednoj sezoni vezao dvadeset i više pogodaka (22) sa dvadeset i više proigravanja. To je još uspeo samo Tijeri Anri dok je igrao u Arsenalu 2002/2003.

Pre Mesija samo je još njegov bivši saigrač Ćavi uspeo da upiše 20 asistencija u Primeri i to u sezoni 2008/2009. Koliko je odskočio kao "paker" u španskom prvenstvu, pokazuju statistički podaci po kojima je prvi Mesijev pratilac po broju asistencija Mikel Ojarzabal iz Sosijedada zabeležio jedanaest manje.

Stao je Mesi na cifri od tačno 700 pogodaka u svojoj karijeri i dogurao do 297. asistencije (na 865 utakmica za Barselonu i Argentinu), pa mu fale još tri stavke iz ove dve rubrike da zaokruži cifru na 1.000.

U zanimljivoj igri brojeva pojavio se još jedan fascinantan podatak da je Mesi i u ovoj sezoni direktno učestvovao u 51 Barseloninom pogotku u svim takmičenjima (27 je postigao, 24 namestio), što je učinak koji ponavlja dvanaest godina zaredom.

Sve je to lepo, ali ni ova dostignuća njene prve violione najverovatnije neće biti dovoljna Barseloni da osvoji novu titulu. Dva kola pre kraja prvenstva, Real ima bod prednosti, uz utakmicu manje, i veliku priliku da se domogne trona koji čeka tri godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna