KORAK NAPRED: FSS kreće u akciju - Srbija dobija specijalizovanu zdravstvenu ustanovu za profesionalne sportiste

N. I.

24. 02. 2024. u 17:13

PREDSEDNIK Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić održao je sastanak sa članovima Medicinske komisije FSS-a na čelu sa predsednikom prof. dr Milovanom Bojićem. Na prethodnom sastanku čelni ljudi Saveza pružili su punu podršku Komisiji u radu i ostvarivanju ambicioznih planova iz oblasti zdravstvene zaštite svih aktera unutar fudbalske zajednice, a sada se otišlo i korak dalje.

КОРАК НАПРЕД: ФСС креће у акцију - Србија добија специјализовану здравствену установу за професионалне спортисте

FOTO: FSS

- Zdravstvena komisija se na današnjem sastanku bavila suštinskim unapređenjem zdravstvene zaštite naših sportista. Jednoglasno je podržana inicijativa da se formira specijalizovana zdravstvena ustanova namenjena brzom, stručnom i najmodernijem lečenju naših profesionalnih sportista, rane i brze rehabilitacije, koja će biti ne samo strateški resurs sportske medicije Republike Srbije već jedinstvena ustanova u ovom delu Evrope. To je nešto što naši sportisti apsolutno zaslužuju, a članovi Medicinske komisije FSS imaju ogromno iskustvo stečeno brojnim međunarodnim adukacijama, koje će im pomoći da se jedna takva ustanova, na najvećem evropskom i svetskom nivou, formira u Srbiji. Predloženo je da ova ustanova bude u okviru jedinstvenog kompleksa Nacionalnog stadiona, odnosno projekta koji je od kapitalnog značaja za našu zemlju, Beograd i Srbiju, „EXPO 2027“-  rekla je doc. dr Marija Zdravković.

Ono što je važno apostrofirati, jeste činjenica da će ustanova ovog tipa biti na raspolaganju svim profesionalnim sportistima, a ne samo fudbalerima…

- Da, to se odnosi na sve naše sportiste i reprezentativce, a inicijativa je potekla od članove fudbalske Komisije našeg nacionalnog saveza, jer možemo reći da je fudbal naš najpopularnijni sport, a njegova Medicinska komisija je uvek prednjačila u raznim idejama i inovacijama. U ovom slučaju sa ovim sveobuhvatnim projektom stavljen je akcenat i na prevenciji od povreda i raznih riziko faktora u sportu, kao i inteziviranju edukacije lekara sportske medicine koji su pri klubovima i reprezentativnim selekcijama. Takođe i edukaciji trenera koji imaju prvi i najvažniji kontakt sa igračem, uz klupskog ili reprezentativnog lekara, kada se radi o zdravstvenom problemu. Trener je taj koji najbolje poznaje promenu stanja samog igrača i zbog toga smo danas razgovarali i o inteziviranju značaja edukacije trenera kako bi na vreme prepoznali potrebu upućivanja sportiste na konsultacije sa lekarom i adekvatnim specijalistom. Na kraju želim da ponovim ispred članova Medicinske komisije da je ovo suštinski iskorak u radu ovog tela, ali ne samo za potrebe Fudbalskog saveza Srbije već za sve granske saveze u našem sportu koji nam donosi toliko radosti. Sportiste svi doživljavamo kao ljude koji predstavljaju i najbolje govore o svojoj zemlji, a ovo što činimo verujemo da će im pomoći da budu još uspešniji u promociji naše zemlje-  zaključila je doc. dr Marija Zdravković.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)