NEVIĐEN KRAJ NAJVEĆE FUDBALSKE BAJKE! Afrika ima novog šampiona, ovo je bila priča za film! (VIDEO)

Novosti online

11. 02. 2024. u 23:04

Fudbaleri Obale Slonovače osvojili su Kup afričkih nacija, nakon što su u finalu posle preokreta pobedili selekciju Nigerije - rezultat je bio 2:1.

НЕВИЂЕН КРАЈ НАЈВЕЋЕ ФУДБАЛСКЕ БАЈКЕ! Африка има новог шампиона, ово је била прича за филм! (ВИДЕО)

FOTO: Tanjug/AP

Činilo se da će Nigerija, koja je povela, opravdati ulogu blagog favorita, kako zbog partija koje je pružala na ovom šampionatu (bez poraza stigla do finala, uz samo jedan remi u grupi i samo jedan primljeni gol u nokaut fazi), tako i zbog toga ko je bio naspram nje.

A naspram nje je bila Obala Slovanače, i to u nikad čudnijoj situaciji. Najpre je posle poslednjeg meča u grupi, poraza od čak 0:4 i to od 88. sa FIFA rang liste, Ekvatorijalne Gvineje, smenjen selektor Žan-Luj Gase, a kako se, zahvaljujući drugim rezultatima, selekcija "slonova" ipak domogla nokaut faze, usledile su nove drame.

Prvo one van terena:

Za selektora je pozvan, kao privremeno rešenje, strateg ženske reprezentacije Francuske, Erv Renar, ali taj poziv je bio uzaludan i moralo je, brže-bolje, da se za neočekivani nastavak takmičenja, nađe bilo ko da vodi ekipu.

Izbor je pao na Emersea Faea, koji je imao igračko iskustvo, nešto malo i trenerskog, ali nikada u životu nije vodio seniorski tim, samo podmlatke "slonova". 

Emerse Fae, selektor Obale Slonovače / FOTO: Tanjug/AP

A onda, posle "fudbalske tragedije" - bajka.

Sa novim selektorom najpre je Senegal pobeđen na penale u osmini finala, a potom je protiv Malija bilo neophodno dati gol za izjednačenje u 90. minutu, pa pogodak za pobedu u poslednjem, 120.

U polufinalu, protiv upornog DR Konga, koji je nadimak "leopardi" opravdavao prilično agresivnim nastupom, ipak je preovladalo iskustvo Obale Slonovače, a tih 1:0 nije bilo sve što su u završnici "KAN 2024" igrači ove ekipe uspešno uradili.

Na red je došla završnica bajke, i... iako se činilo da ništa od srećnog završetka neće biti, baš on se i desio.

Jer, nakon što je Nigerija povela golom koji je Vilijam Trus-Ekong na vrlo efektan način, glavom, postigao u 38. minutu (VIDEO), počeo je juriš "slonova".

U 62. minutu je, posle kornera, Frenk Kesi glavom poslao "žabicu" za 1:1 (VIDEO) i novu dozu drame u finalu.

A onda, u 81. minutu, junak polufinalne pobede, čovek kojem je 2022. godine dijagnostikovan rak testisa, 2023. se vratio fudbalu, a 2024. postao heroj nacije - Sebastijan Haler, opet je obradovao celu Obalu Slonovače - dao je gol vrlo spretnim potezom (VIDEO) za 2:1 i titulu kontinentalnog šampiona.

"Slonovi" su tako treći put osvojili Afrički kup nacija - prethodno su to učinili 1992. godine, a onda 2015. Ali, više od te statistike pamtiće se nestvarna bajka koju su priredili na ovom šampionatu.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)