NE, NE, NE! Srbija dočekala najgore vesti pred žreb za EURO 2024!

Novosti online

20. 11. 2023. u 22:43

Srbija se plasirala na Evropsko prvenstvo u fudbalu, ali na žrebu za EURO 2024 neće uopšte biti u povoljnoj poziciji. Naprotiv.

НЕ, НЕ, НЕ! Србија дочекала најгоре вести пред жреб за ЕУРО 2024!

FOTO: M. Vukadinović

Podsetimo, triler-remijem sa Bugarskom Srbija je obezbedila učešće na šampionatu Evrope, ali će, usled svog bodovnog učinka, a onda i raspleta u drugim grupama, biti svrstana u poslednji, četvrti šešir, što znači da će u grupi dobiti tri rivala koja su jača od nje.

Za početak, evo i kako izgledaju

Sastavi šešira

U prvom šeširu sigurno će biti: Nemačka, Portugalija, Francuska, Španija, Belgija, Engleska.

U drugom šeširu su za sada Mađarska, Danska, Albanija i Austrija, dok su u trećem šeširu sigurni Škotska, Slovenija, Slovačka, Češka, Holandija.

U poslednjem šeširu sigurna je Srbija.

Plasman na EURO 2024 izborile su još Italija, Turska, Rumunija i Švajcarska. Iz grupe D čeka se drugi putnik na prvenstvo Evrope, a to će biti Hrvatska ili Vels, a onda će biti poznati i konačni sastavi šešira.

Ali, kako se desilo da Srbija padne u četvrti šešir?


Imajući u vidu da će na žrebu biti 24 ekipe, koje će se nadmetati u šest četvoročlanih grupa, postojaće četiri šešira. A ko će iz kog šešira biti žreban, zavisi isključivo od "ukupnog rangiranja timova" u ovim kvalifikacijama.


Kako se to rangiranje pravi? Prilično jednostavno: gleda se najpre koje je mesto reprezentacija osvojila (dakle, sve prvoplasirane ekipe će biti ispred drugoplasiranih), a potom se timovi razvrstavaju po broju osvojenih bodova.


Princip je sledeći:
U prvom šeširu će, uz domaćina Nemačku, biti selekcije od 1. do 5. mesta u ukupnom rangiranju kvalifikacija (pomenute Portugalija, Francuska, Engleska, Španija i Belgija)
U drugom šeširu ekipe od 6. do 11. mesta.
U trećem timovi od 12. do 17. pozicije i
u četvrtom šeširu reprezentacije od 18. do 20. mesta (pridružiće im se tu i tri selekcije iz baraža Lige nacija).

Dakle, za Srbiju je bilo važno da ne sklizne među tri najlošije drugoplasirane selekcije u kvalifikacijama, ali...

Posle remija sa Bugarskom, reprezentacija Srbije je sa skromnih 14 bodova iz osam mečeva bila 15., što jeste mesto koje vodi u treći šešir, ali brojni timovi koji su bili ispod "orlova" tek je trebalo da odigraju svoje mečeve osmog kola. Bilo je, stoga, važno da se ne desi da više od dva konkurenta preteknu Srbiju, a rivali na "ukupnom rangiranju" bili su, redom, Hrvatska, Italija, Slovenija i Ukrajina sa po 13 bodova, te Češka, Grčka i Kazahstan sa po 12. Dakle, dve pobede su bile "dozvoljene", ne i više od toga.

U ponedeljak su, od pomenutih selekcija, nastupili Češka i, u direktnim duelima Ukrajina - Italija, odnosno Slovenija - Kazahstan.

"Orlovima" je odgovaralo da se pomenuta dva "direktna duela" završe nerešeno, a da Česi ne savladaju Moldavce. 

Međutim, Češka je pobedila Moldaviju sa 3:0, došla tako do 15 bodova i prestigla Srbiju, koja je time pala na 16. mesto. Podsetimo, 18. pozicija vodi u četvrti šešir.

U tim trenucima bilo je nerešeno i u meču Slovenija - Kazahstan (1:1) i u duelu Ukrajina - Italija (0:0), ali...

Slovenci su u 86. minutu preko Verbića dali (sjajan) gol za 2:1 protiv Kazahstana, te su došli do 16 bodova na ukupnom rangiranju (ujedno, plasirali se na EURO 2024), pa su i oni prestigli Srbe, koji su pali na "poslednje povoljno mesto", 17.

A ispostavilo se onda i da remi Italije nije bio dobar za "orlove" jer su "azuri" uspeli da se izjednače po bodovima sa ekipom Dragana Stojkovića Piksija  (14), ali uz gol-razliku 16:9 (+7), koja je bolja od srpske 15:9 (+6), te su i oni prestigli našu nacionalnu selekciju.

Tako je Srbija pala na 18. mesto "ukupnog rangiranja" i bez obzira na to šta u svojim poslednjim mečevima urade Hrvatska i Grčka - žreb za EURO 2024 srpska reprezentacija čekaće iz najlošijeg, četvrtog šešira.

A evo i nekih detalja vezanih za ono što sledi:

Kada je žreb za Evropsko prvenstvu u fudbalu?

Žreb za EURO 2024 biće održan 2. decembra 2023. u zgradi Filharmonije u Hamburgu.

Početak je zakazan za 18 časova po našem, srednjoevropskom vremenu.

EURO 2024 - sistem takmičenja

Grupe na Evropskom prvenstvu 2024. će biti posebno zanimljive, jer učestvuje 24 ekipa na šampionatu, a iz pojedinih grupa će samo jedna ekipa biti eliminisana posle uvodne faze takmičenja.


Naime, biće najpre formirano šest četvoročlanih grupa, u kojima će se (od 14. do 26. juna 2024.) odigrati po šest utakmica, po principu svako sa svakim, jednom.


Dalje automatski idu po dve najbolje ekipe, ali i četiri od šest trećeplasiranih selekcija, kako bi ukupan broj reprezentacija bio 16 pred nokaut fazu. Od tada će se igrati "na ispadanje", a pravila predviđaju da počev od osmine finala, u slučaju nerešenog rezultata, na red dolaze produžeci (dva puta po 15 minuta), a po potrebi i jednaaesterci. 


U kojim gradovima i na kojim stadionima se održava EURO 2024?


Gradovi-domaćini Evropskog prvenstva u fudbalu su Berlin (Olimpijski stadion, kapacitet 74.461 gledalac), Minhen (Arena, 70.076), Dortmund (Signal iduna park, 65.849), Štutgart (Arena, 54,906), Gelzenkirhen (Arena, 54,740), Frankfurt (Valdstadion, 54.697), Hamburg (Volkspark, 62.245), Dizledorf (Arena, 51.031), Keln (Keln stadion, 49.827), Lajpcig (Lajpcig stadion 42.959)

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)