"E, PA MORATE MALO DA DRHTITE!" Dragan Stojković Piksi održao konferenciju za pamćenje posle Srbija - Bugarska

Novosti online

19. 11. 2023. u 18:09

Srbija se plasirala na Evropsko prvenstvo u fudbalu, a selektor Dragan Stojković Piksi je održao vrlo emotivnu konferenciju za medije.

Е, ПА МОРАТЕ МАЛО ДА ДРХТИТЕ! Драган Стојковић Пикси одржао конференцију за памћење после Србија - Бугарска

Screenshot / TV Arena sport

Podsetimo, na dramatičnom kraju kvalifikacija u našoj grupi, Srbija je odigrala nerešeno sa Bugarskom i ozbedila odlazak na EURO 2024, posle čega je strateg "orlova" ovako otvorio konferenciju za štampu:

- Čestitam vam svima Evropsko prvenstvo. Malo ste morali da čekate... Vlahović se nije ni rodio kad se poslednji put tamo bilo (okreće se ka napadaču). Eto, kaže, šest meseci je imao. U svaom slučaju, veliki je ovo dan za srpski fudbal. Uspeli smo u nečemu što smo imali u planu. Ovi igrači su heroji, zlatna generacija koja je upisala svoja imena zlatnim slovima, jer prvi put Srbija kao samostalna država postaje deo najveće fudbalske smotre u Evropi. Velika je to satisfakcija. Verovali smo do kraja i uspeli u tome. Ovo Evropsko prvenstvo ide kao poklon naciji, državi... zavijoriće se naša trobojka u Nemačkoj i to je  najbitnije - rekao je na početku konferencije Stojković.

"Vratio sam dug!"

- Ne može bez tenzija, morate malo da drhtite! Pa dobro, ja sam rekao da utakmica neće biti laka, ali da će biti dobra za gledanje. Mislim da sam pogodio, bila su četiri gola, dosta lepih akcija, poluvreme u kome smo dominirali, svesni da imamo rezultat i pobedu, ali su se desile jedna, pa druga greška, no najvažnije je da smo pokazali mentalitet. Pokazali smo da ne želimo da se predamo, ne želimo da budemo poraženi. To su odlike velikih ekipa, a taj drugi gol koji je značio da ćemo se kvalifikovati... ja nisam znao tada rezultat u Budimpešti. Mislim, ozbiljan šok je doživela ova ekipa posle Škota (kada je doživljen penal-poraz u prošlim kvalifikacijama), ali momci su se podigli, uspeli da odu na Svetsko prvenstvo, da budu prvi u Ligi naciji, evo i da odu na Evropsko prvenstvo. Našoj naciji poklanjam ovaj plamam. Vraćam dug za Katar, za ono od prošle godine (na Mundijalu).

"Panike nema"

- Povukao sam neke poteze sa klupe (kada nije išlo) i mislim da su bili dobri. Zapravo, ubeđen sam da jesu. Nije bilo nikakve panike, verovao sam i to stalno ponavljam igračima, pa i danas na sastanku, da moramo da ostanemo mirni i da verujemo da možemo na Evropsko prvenstvo, ako krene nešto neplanirano. Baš to se i desilo, tako smo i dali gol na kraju.

Lekcije sa Mundijala

- Čovek se uči dok je živ. Posle nečeg onakvog (neuspeha na Svetskom prvenstvu) čekate rehabilitaciju, čekate šansu da se vratite, a to nije lako, psihološki nije lako. To je neka vrsta kompenzacije. Ako se sećate posle žreba, rekao sam da možemo, želimo i da ćemo ići na Evropsko prvnestvo, i eto, idemo, obećanje koje sam dao sam i ispunio. Veliki je ovo uspeh, pa i za one koji ne misle isto kao mi. Ovo je i njihov uspeh. Ovi igrači su napravili jedan rezultat koji će se pamtiti i oni su za mene heroji. Zašto? Zato što je ispisana istorija. Ove kvalifikacije su istorijske, ja to tako gledam. Upravo zato što svoje ime stavljate u istoriju, to ne može da se kupi.

"Babićev gol draži od Mitrovićevog u Lisabonu? Hm..."

- Slično je... Najvažnije je, kada igrate utakmicu, da eventualne greške svedete na minimum. A greške se dešavaju. I mi nekada dajemo golove zbog grešaka protivnika. Ali, moramo biti oprezni, da greške budu na minimumu. Desilo se, eto, šta se desilo, no Srbija nije želela ni dopustila da izgubi ovu utakmicu. I zato je mnogo važno što su igrači biti prisebni, pametni, napravili šanse i, konačno, dali gol. U budućem periodu radićemo na korigovanjem tih stvari, ali ne možete garantovati da nećete napraviti neku grešku. Ali, fudbal je živa stvar... Pobedili ili odigrali nerešeno, nama je bilo svejedno, ali ovo jeste bila jedna borbena, taktička utakmica.

Loša odbrana?

- Kažete defanziva nam nije dobra? A dva štopera - dva gola. Nije u redu da ih stalno kritikujemo (smeh), ali, dobro, kada nam daju onakve golove...

Prvi selektor koji je odveo reprezentaciju na dva uzastopna velika takmičenja

- Uvek postoji satisfakcija kada posao radite pošteno, kada verujete svoje ideje... i onda (rezultatski uspeh) jeste satisfakcija. Ali, nisam čovek koji će da hvali sebe. Ili da kritikuje. Ponašam se potpuno normalno, bez euforije. Jeste hladno bilo u Leskovcu što se vremena tiče, ali mnogo toplo oko srca. Bar meni.

Plasman na EURO 2024 doneo produžetak ugovora

- Nema tu ništa novo da se kaže. Piše tamo "automatski se produžava" i to je to. Moje srce je puno jer sam Srbiji dao ovo Evropsko prvenstvo i ne moram da budem trener od sutra više. Jer sam učinio nešto što me čini ponosnim. A sad, prvi, treći, šesti šešir (iz kog Srbija čeka žreb) ... To je manje bitno. Ali, slažem se, ima dovoljno da se vremena da se isprave neke stvari, samo da igrači budu zdravi. Da vidimo nešto što se sistema tiče, što se postavke tiče... Eto, u martu ćemo. Tada imamo dve utakmice. Nisu baraž? (šaljivo lice) Pa, za nas nisu. Ima vremena, radićemo sve što treba. Raduj se Srbijo, igračima kapa dole, dali su sve od sebe i zasluženo idu na Evropsko prvenstvo. Zahvaljujem se i svom stručnom štabu, i svima koji su oko reprezentacije.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)