DA LI JE MOGLO GORE? Sumrak srpskog fudbala, tek nas čekaju posledice

Novosti online

25. 08. 2023. u 08:40

LETO srpskih klubova kao iz horor filmova. U četvrtak uveče Partizan je doživeo debakl na gostovanju Nordsjelandu - poraz 5:0, a Čukarički je u Pireju primio tri gola od Olimpijakosa do poluvremena, a u nadoknadi je uspeo da ublaži poraz u konačnih 1:3.

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Сумрак српског фудбала, тек нас чекају последице

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

U sezoni u kojoj imamo direktnog učesnika Lige šampiona, Crvenu zvezdu koja i dalje igra samo domaće prvenstvo i čeka žreb 31. avgusta, svi preostali srpski predstavnici doživeli su glatke ili baš teške poraze.

Partizan je pred eliminacijom od Nordsjelanda, a neigranje crno-belih u grupnoj fazi Lige konferencije veliki je udar na nacionalni koeficijent Srbije na UEFA listi.

Posledice mogu da budu žestoke, pošto je sada ugroženo i 15. mesto, a ko bude ispod te crte neće imati pet predstavnika u Evropi.

To se odnosi na sezonu 2025/26, pošto je Srbija već obezbedila pet učesnika za takmičarsku 2024/25, plasmanom na 11. mesto pri preseku minulog proleća.

Srbija je već skliznula na 13. mesto i ima sada 27.375 poena. Norvežani, Ukrajinci, Izraelci, Danci i Česi su trenutno na bezbednoj distanci, ali postoji krupan razlog za brigu jer se kompletan učinak deli sa pet, a TSC, Čukarički i Crvena zvezda će verovatno u grupi imati jače od sebe.

Imaće težak zadatak, verovatno i nemoguću misiju da dovedu Srbiju do učinka iz prethodnih sezona (6.000, 5.500, 9.000, 5.375). Sa Partizanom u Ligi konferencije šanse za to bi bile dobre, ali crno-beli nemaju čemu da se nadaju posle debakla u Danskoj.

FK TSC

 

Najviše što od Partizana može da se očekuje sada je da pobedom u revanšu za nacionalni koeficijent dopiše 0.200. Ukupno bi bilo 0.400 od crno-belih, što je jako loše.

Trenutno su srpski klubovi za nacionalni koeficijent ove sezone osvojili 1.000 (0.800 za startno učešće Zvezde i 0.200 za Partizanovu pobedu nad Sabahom u revanšu).

Crvena zvezda kao učesnik grupe Lige šampiona ima 4.000 kao minimum, ali to je 0.800 jer se za nacionalni koeficijent deli sa pet ukupnih predstavnika Srbije.

Pobeda u grupi Lige šampiona vredi 2.000, kao i u Ligi Evrope i Ligi konferencije. Objašnjenje za tu nelogičnost može da se potraži u činjenici da u slabijim takmičenjima za nacionalni koeficijent nema zagarantovanih poena kao minimum.

TSC je bio potpuno inferioran protiv Brage, a u Ligi Evrope imaće verovatno jače rivale od Portugalaca. Nema velike nade da ekipa iz Bačke Topole može da donosi bodove, pa će najviše zavisiti od Crvene zvezde.

Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

 

Čukarički igra plej-of za Ligu Evrope, gde ima male šanse da nadoknadi minus iz Pireja, a ako ne prođe, biće u grupi u Ligi konferencije. Tu bi imao slabije rivale nego TSC, ali kvalitet tima nije obećavajući. 

Sve u svemu leto za zaborav i glavobolju kada je srpski klupski fudbal u pitanju.

Ovo je skor četiri srpska tima u Evropi ovog leta:

Vojvodina - dva poraza od Apoela, uz gol razliku 2:4

TSC - dva poraza od Brage, uz gol razliku 1:7

Partizan - po jedan poraz od Sabaha i Nordsjelanda, uz pobedu protiv Sabaha u Humskoj. Gol razlika 2:7

Čukarički - poraz od Olimpijakosa 1:3

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (1)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!