SRPSKI ODGOVOR: Francuski huligani hteli da seku tri prsta Vlahoviću, a onda ovo doživeli na svom stadionu (FOTO)

Novosti online

22. 07. 2023. u 15:46

SRPSKI fudbaler Dušan Vlahović navodno je nadomak prelaska u redove Pari Sen Žermena, a sama najava tog dolaska iz Juventusa razbesnela je jedan deo navijača pariskih "svetaca" koji su se tim povodom oglasili na skandalozan način. Ipak, nisu dugo čekali na srpski odgovor.

СРПСКИ ОДГОВОР: Француски хулигани хтели да секу три прста Влаховићу, а онда ово доживели на свом стадиону (ФОТО)

FOTO: AP/Tanjug

Podsetimo, huligani iz francuske prestonice su ispred stadiona "Park prinčeva" razvili transparent na kome je, na francuskom jeziku, pisalo:

- Vlahoviću, ako dođeš u Pariz, odseći ćemo ti tri prsta!

Isrpva se mislilo da se iza skandaloznih pretnji navijača Parižana krije jedan veliki nesporazum.

Naime, srpski napadač je nedavno nosio majicu sa mapom Srbije na kojoj se vidi Kosovo i Metohija kao sastavni deo naše države. Sa njim se na toj fotografiji nalaze i Nemanja Radonjić, kao i Stefan Mitrović.

Iako je ovakav pozdrav prisutan u srpskom društvu još od srednjeg veka, nijanse ga razlikuju od nacističkog znaka raspoznavanja poznatog kao Kinenov pozdrav. Zato su mnogi mislili da je pomisao da je Vlahović promovisao nacističku ideologiju bio razlog da parisku huligani prete Srbinu odsecanjem tri prsta.

Foto: FSS

Ali, izgleda da među najokorelijinim navijačima PSŽ-a, zapravo, ima doseljenika iz južne srpske pokrajine, te da su oni osmislili i organizovali pomenutu "akciju", željni svetske slave, a i novog promovisanja ideje o nezavisnosti Kosova i, korak dalje, ideje o tzv. "velikoj Albaniji".

Taj deo huligana koji prati Pari Sen Žermen je, naime, dobio odgovor od Srba iz francuske prestonice, koji su došli na isto mesto ispred "Parka prinčeva" i tu podigli transparent na dva jezika.

Na francuskom je pisalo:

"Od Pariza do Prištine - tražimo vas".

Na srpskom je u uglu dodato: "Na kolena pred Srbe".

Šta znače tri podignuta prsta?

Pozdrav sa tri raširena prsta (palac, kažiprst i srednji prst, i dva savijena prsta) u Srbiji je u maltene ovdašnji "zaštitni znak" još iz srednjeg veka. Karakteriše oličenje pobede ili radosti. Tri prsta imaju, naravno, religijsku pozadinu - simbol su svetog trojstva, ali se isprva koristilo pokazivanje tri spojena prsta, kao kada se pravoslavci krste. Potom je 90-ih godina 20. veka na pojedinim mitinzima počelo da se "Srbuje" podizanjem tri raširena prsta, što baš i nije bilo svojestveno ovdašnjem većinskom narodou, a u poslednje vreme se sve više nacionalno svesnih ljudi na javnim mestima upravo "pozdravlja" ili proslavlja nešto - podizanjem tri spojena prsta.

Zanimljivo je da se u Švajcarskoj i Vatikanu pozdrav podizanjem tri pomenuta prsta koristi kao oličenje zakletve, a u Francuskoj je svojevrsni amblem "ruke pravde", kao i nekadašnje kraljevske moći. Samo poreklo nije poznato.

Deo francuskih medija je, kada se incident kod "Parka prinčeva" desio prošle sedmice, javio da je "problem kod navijača PSŽ-a i situacije sa Vlahovićem što je pristalicama 'svetaca' samo poznato da su u nacističkoj Nemačkoj i fašističkoj Italiji tri prsta korišćena kao pozdrav, pa otuda i pretnja srpskom napadaču". 

Nemačka, je inače, zabranila taj pozdrav, a ispostvilo se da iza pretnji Vlahoviću stoje Albanci sa Kosova koji su u navijačkom jezgru PSŽ-ovih najvatrenijih pristalica.

BONUS VIDEO: Barselona proslavila titule: Hiljade navijača pozdravilo fudbalere i fudbalerke

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 16:44

Komentari (3)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!