USKORO KAZNE: FSS posle dojave UEFA sprema sankcije za nameštanje utakmica

N. Iljukić

09. 05. 2023. u 20:40

DISCIPLINSKA komisija Fudbalskog saveza Srbije pokrenula je opsežnu istragu protiv pet klubova koji su prema saznanjima i dojavi iz UEFA odigrali tri utakmice sa sumnjom da je u njima bilo nameštenih rezultata.

УСКОРО КАЗНЕ: ФСС после дојаве УЕФА спрема санкције за намештање утакмица

FOTO: Novosti

Stvar koja se odavno odomaćila u domaćem fudbalu tako je ponovo u žiži javnosti i kao po pravilu ovakve stvari se događaju u finišu sezone, mada je pre skoro deceniju u srpski fudbal isntalirano prevarantsko pravilo "tri za tri" koje ume da traje od prvog do poslednjeg kola u najvišem ili nižim rangovima takmičenja.

Ovog puta je UEFA dojavila našoj kući fudbala da su sumnjivi iskohodi superligaških utakmica Mladost GAT - Kolubara (1:0), Kolubara - Spartak (0:3) i prvoligaškog duela Novi Sad - Radnički Novi Beograd (2:2).

Odmah da razjasnimo: UEFA o potencijalnim nameštaljkama obaveštava saveze širom Evrope tako što u sedište UEFA iz brojnih svetskih kladionica dolaze pravovremena hitna upozorenja o sumnjivim uplatama na određene mečeve. Po davno ustanovljenoj proceduri, shodno globalnoj borbi protiv prevara u svetu sporta, tako je i ovog puta FSS dobio informaciju o tri pomenuta sumnjiva meča.

Disciplinska komisija FSS sada sa komesarom za integritet takmičenja Svetislavom Đurovićem ima obavezu da, po pokretanju opsežne istrage, dođe do dokaza u sumnje koje su stigle iz sedišta UEFA i da adekvatno kazni klubove ili pojedince koji su učestvovali u prevari, odnosno nameštanju rezultata. U konkretnom slučaju, oči najviše bode Kolubara, jer su Lazarevčani odigrali dva od tri pomenuta sumnjiva meča.

Disciplinski pravilnik FSS, usvojen 2017, pa čak četiri puta izmenjivan do 2019. godine, u ovakvim slučajevima, shodno članu 83. predviđa novčane kazne u inosu od milion do deset miliona dinara ili oduzimanjem od šest do 15 bodova. Zatim, klubovi mogu da budu kažnjeni selidbom u jedan rang takmičenja niže, a pojedinci i zabranom rada u fudbalu u trajanju od doginu do dve godine.

Bilo kako bilo, pred istražnim organima FSS je opsežan posao. Kao i u nekim ranijim slučajevima očekuju se konkretne sankcije, ukoliko se ustanovi da je jedan ili svih pet klubova u pomenutim slučajevima učestvovalo u nameštanju rezultata.

Čudne kvote

ONO što je svetskim kladionicama, kasnije i ljudima u UEFA najviše privuklo pažnju u spornim mečevima Mladost - Kolubara i Kolubara - Spartak su bile mizerno male kvote na pobede Mladosti i Spartaka protiv Kolubare koja je mogo bolje plasirana na tabeli, izgubila je takmičarski žar, ali očigledno i nedostatak potrebe da igra pošteno.

Kazni je već bilo

PRE dve godine, u aprilu, pa oktobru 2021. FSS je već kažnjavao Proleter iz Novog Sada sa 2,5 miliona dinara zbog nameštanja tri meča, vranjanski Dinamo sa 1,5 miliona zbog nameštanja četiri, a Sinđelić sa dva miliona zbog nameštanja dva meča. Kabel je ostao bez čak deset bodova i tri miliona dinara zbog nameštanja meča sa Smederevom 2:1 (0:1), dok su je gostima takođe oduzeto deset bodova i platili su dva miliona dinara.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a predstojeće Olimpijske igre - Pariz 2024, posebno su zanimljive ovih dana, zbog "ruske situacije".

24. 04. 2024. u 13:44

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024